A Demokratikus Koalíció kommünikét adott ki szerdán este, amiben arra szólította fel a Magyar Távirati Irodát, hogy változtasson a rendőri vezetők perével kapcsolatban – Kondorosi Ferenc korábbi rendészeti államtitkár tanúvallomása alapján – kiadott tudósításán, miszerint „Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 2006. őszi események során többször az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot megkerülve, közvetlenül tárgyalt rendőrségi vezetőkkel”.

Ferdít az ügyvéd is?

A képbe belekerült Kálmán Olga és az ATV is, hiszen az Egyenes beszédben a műsorvezető azt állította, a tárgyaláson részt vevő ügyvédtől úgy tudja, hogy „ott nem ez hangzott el”, Kondorosi csak „elképzelhetőnek tartja", hogy a bukott miniszterelnök az egyébként a rendőrszakmai kérdésekben tájékozatlan Petrétei Józsefet megkerülve is beszélt rendőri vezetőkkel, például Gergényi Péterrel. Akkoriban Gyurcsány köztudottan jó kapcsolatot ápolt a budapesti főkapitánnyal, bejárós volt hozzá.
A DK-nak e fegyvertény ismeretében sikerült hamisítással megvádolnia a távirati irodát, szerintük „az a sugalmazás ismét célt tévesztett, hogy Gyurcsány Ferenc tudatosan megkerülte volna az igazságügyi és rendészeti tárca vezetőit vagy utasította volna bármire a rendőrség vezetőit”.

Ami elhangzott

Mint a köztévé csütörtök esti Híradójában bemutatott felvételből kiderült, a rendőri vezetők elleni büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken Kondorositól a bíró azt kérdezte, „konkrétan tud-e Ön olyan eseményről, amikor a miniszterelnök közvetlenül – akár tárgyalt, akár utasított, nem kell megmagyarázni, az utasítás alatt mit értünk – közvetlenül fordult volna a rendőrséghez? 2006 őszéről beszélünk.”
Kondorosi Ferenc a Fővárosi Törvényszéken
Kondorosi Ferenc a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
A válasz erre az volt, hogy „én azt gondolom, hogy nyilván volt ilyen, amikor ezen a bizonyos első tévészékházas ostrom vagy nevezhetjük bárhogy, itt nyilvánvalóan, az én ismereteim szerint, és ez nem tekinthető levéltári passzusnak, nem olyan szilárdságú, a miniszterelnök nyilvánvalóan – nehéz azt mondani, hogy kért –, valószínű, egy határozottabb igényt fogalmazott meg. Azt gondolom, ez lehet egy ilyen mozzanat.”
A tárca volt államtitkárát aztán azokról az esetekről kérdezték, „amikor 2006 őszén, szeptember 17-étől kezdődően egészen az október 23-i események feldolgozásának végéig a miniszterelnök konkrétan a rendőrséghez fordult a minisztériumot, az IRM-et megkerülve”.
Kondorosi erre: „nekem arról van tudomásom az előbb említettek szerint, azok fenntartásával, hogy beszélt rendőri vezetőkkel, tudomásomnak ez a meglehetősen halovány szintje szerint talán több rendőri vezetővel is, és nyilvánvalóan valamifajta kapcsolatot tartott a rendőri vezetőkkel, mert tőlünk a továbbiakban sem igényelte azt, hogy máshogyan lássuk el a feladatainkat.”
A bíró nyomatékosítva, „ez már legalább két eset, amikor a miniszterelnök megkerülte a minisztériumot.” A törvényszéken Kondorosi erre: „Igen, azt hiszem, precíz a fogalmazás”.

Ment a telefon Gyurcsánynak

Kondorosi szavait támasztja alá Szabadfi Árpád nyugalmazott rendőr tábornoknak, az országos főkapitány volt általános helyettesének az ügyben tett csütörtöki tanúvallomása is, mely során a volt főrendőr azt mondta: a tévészékház ostromakor az épület megvédését várta el a rendőrségtől a miniszterelnök.
A tábornok elmondta, hogy meglepődött, amikor felhívta őt Gyurcsány Ferenc az ostrom napján este 10 óra körül, az idő tájt, amikor a Kossuth téri tüntetők átvonultak a tévészékházhoz. A miniszterelnök azt kérdezte, hogy mi történt a Szabadság téren, mit tett a rendőrség, meg tudják-e védeni a székházat.
Majd a tanú szerint egy utasításként is felfogható kérést intézett hozzá telefonon a miniszterelnök, amely szerint minden törvényes eszközzel védjék meg a székházat, konszolidálják a helyzetet. Továbbá azt a kérést, illetve utasítást fogalmazta meg, hogy a főkapitány-helyettes tegyen jelentést neki az ott zajló eseményekről.
Az országos főkapitány volt helyettese elmondta azt is, hogy ezután Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő minisztertől megkapta a kormányfő telefonszámát.
Szabadfi hozzátette: amikor Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitány jelentette neki, hogy bejutottak a székházba a demonstrálók, ezt telefonon jelentette Gyurcsány Ferencnek. Jelezte azt is, hogy az elsődleges információk szerint a beszivárgó füst miatt hagyták el a székházat a rendőrök.

Bevallotta tettét a bukott a miniszterelnök

Gyurcsány ugyan most hárít, de 2006-ban ő maga is elismerte, utasításokat adott a rendőrségnek. „Minden rendelkezésre álló eszközzel, törvényes keretek között, a leghatározottabban, és ebben, külön és kifejezetten, mondjuk úgy, hogy utasítást adtam, hogy a televíziót meg kell védeni” – fogalmazott korábban Gyurcsány Ferenc.