2014. március 7., péntek

Kétszer is beszélt Gyurcsánnyal a tévéostrom éjszakáján Szabadfi Árpád, országos rndőrfőkapítány helyettes

Kétszer is beszélt Gyurcsány Ferenccel a tévéostrom éjszakáján a volt országos rendőrfőkapitány-helyettes. Szabadfi Árpád Gergényi Péterék büntetőperén a Fővárosi Törvényszéken azt állította, hogy a volt miniszterelnök ugyan utasítást nem adott neki, de elvárta, hogy a rendőrség megvédje az MTV székházát.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!
„Engem fölhívott a miniszterelnök úr…” Így emlékezett vissza 2006. szeptember 18-ára a volt országos rendőrfőkapitány-helyettes a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa előtt. Az ügy elsőrendű vádlottja, Bene László volt országos rendőrfőkapitány távollétében Szabadfi intézkedett a Magyar Televízió ostromának éjszakáján. Az ORFK egykori vezetőhelyettese aznap éjjel kétszer is beszélt telefonon Gyurcsány Ferenccel. Először az akkori miniszterelnök kereste telefonon. „Azt a szót nem hallottam, hogy utasítom. Hanem ő úgy fogalmazott, hogy a rendőrség tegyen meg minden törvényes eszközzel mindent, annak érdekében, hogy a tévészékházat megvédje, illetőleg az ottani helyzetet konszolidálja” – mondta Szabadfi Árpád. Később Szilvásy György volt titokminisztertől kapott egy telefonszámot Gyurcsány Ferenchez. Így a miniszterelnöknek már ő számolhatott be arról, hogy nem tudták megvédeni az MTV székházát.

Az aznap éjjel készült szolgálati jelentések egy része hiányzik a rendőrség rendszeréből, ugyanis utasításra megsemmisítették őket. K. Melinda nyugalmazott rendőr alezredest tanúként hallgatta meg a bíróság, azonban a törvényszék előtt nem emlékezett pontosan az akkori utasításokra, ezért a bíró korábbi vallomásából idézett. „A jelentés megírására Gergényi Péter rendőr vezérőrnagytól kaptam utasítást, és a szolgálatom leteltét követően kellett elkészíteni. Ugyanakkor a következő szolgálatom során, ami 2006. szeptember 21-én volt, pedig tőle azt az utasítást kaptam, hogy a kérdéses összefoglaló jelentés valamennyi példányát fel kellett vinni a főosztályvezetőnek, a számítógépről pedig ki kellett törölnöm a jelentést” – idézett a vallomásból Kiss Károly bíró.

Gergényi Péter volt budapesti főkapitány most sem állt kamera elé. Ügyvédje nem tud róla, hogy pontosan mi szerepelhetett a megsemmisített rendőrségi jelentésekben, és arra is kitérő választ adott, hogy ki adott utasítást a törlésükre. „Ilyen utasítást a tábornok úrtól nem kapott ő. Az egyik főosztályvezetőtől kapott ilyen tartalmú vagy ehhez hasonló jellegű utasítást” – mondta Gulyás Gábor.

A következő tárgyalási napon Gergényi Péter egykori közbiztonsági helyettesét hallgatja meg a törvényszék.(f.: HírTv)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése