Emlékeztetett: tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígértek, ebből egy ciklus alatt több mint 250 ezer megvalósult, ami az időarányosnál kevesebb, de elfogadható és több, mint bárki gondolta volna 2010-ben.
Arra a felvetésre, hogy az új állások közül kevés a versenypiaci, úgy válaszolt: a vállalkozások még sokaknak nem tudnak munkát adni. A változás az, hogy az előző kormányok segélyt adtak az alulképzett, munkaerő-piaci szempontból kedvezőtlen térségben lakó embereknek, a mostani pedig a közfoglalkoztatás révén munkát ad nekik – mondta. Kiemelte, hogy a közfoglalkoztatottak a korábbi 28 ezer forintos segély kétszeresét kapják közmunkabérként.

Magyarország jobban teljesít az uniós átlagnál

A miniszterelnök szólt arról, hogy a tavalyi év trendforduló volt, a rezsicsökkentés miatt is alacsony infláció következtében nőttek a reálkeresetek.
Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország minden lényeges gazdasági mutató – munkanélküliség, foglalkoztatás, gazdasági növekedés, infláció, külkereskedelmi egyensúly – alapján jobban teljesít az uniós átlagnál.
Biztonságosabb élet
A miniszterelnök szerda este a köztévének adott interjúban értékelte az elmúlt négy évet. Szerinte komoly versenyelőnyt jelentett a kétharmad, és az élet hazánkban ma átláthatóbb és biztonságosabb, mint 2010 előtt.
Beszélt arról is, hogy bár a szakképzésben biztató jelek vannak, a munkástanulók jól szerepelnek nemzetközi versenyeken, és egyre inkább az iparkamara igényeihez igazítják a képzést, az általános iskolai oktatással kapcsolatban azonban még sok a teendő. A jó oktatásügyhöz szükséges keretet megalkották, a közoktatási rendszer „irányítható állapotban van”, de tartalmi változások kellenek a nemzetközi felmérések szerint romló eredmények miatt – hangsúlyozta.

A magyar emberek életét kell segíteni

„Olyan politikát próbáltam csinálni, ami a magyar embereknek jó. Nem volt beleírva a szerződésembe, hogy a nagy nemzetközi cégeknek is elégedettnek kell lenniük, az se volt beleírva, hogy a bankok továbbra is extraprofitokat vigyenek haza. Ellenben bele volt írva a vállalásainkba, hogy a magyar emberek életét kell segíteni és könnyíteni. Ha tehát elvesztettem esetleg néhány külföldi barátot, és helyette nyertem néhány millió magyart, azt jó üzletnek tartom” – jelentette ki.
Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában
Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A kormányfő becsületbeli kérdésnek nevezte, hogy mindig ott volt a katasztrófahelyzetek elhárításánál. „Jobban szeretem azt a vezényszót, hogy utánam, mint azt, hogy előre” – magyarázta, hozzáfűzve: a politikai vezetők elsődleges kötelességének tartja az összetartozás erősítését, a közösségépítést.

„Nekünk a tűzoltás jutott”

Kérdésre beszélt arról is, hogy az ellenzék bajban volt az elmúlt négy évben a kétharmados kormánytöbbség mellett, „hiszen a választók nem szavaztak rájuk, úgy azért nehéz erőt mutatni”. Szerinte az ellenzék véleménye ilyen erőviszonyok között „tiszteletreméltó, de nem perdöntő”.
Az energiafüggetlenség felé
Jelentőset lépett előre Magyarország az energiafüggetlenség irányába, már nem csak orosz gázt vehetünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaságnak.
Hozzátette: kormányának 2010-től tűzoltómunkát kellett végeznie. „Megizzadunk, sáros is lesz a ruhánk, pernye is száll ránk, nem nézünk ki olyan jól, mintha szmokingban mentünk volna egy partira, de hát nekünk a tűzoltás jutott, meg kellett menteni Magyarországot a pénzügyi összeomlástól. Elvégeztük. Kétségkívül lehetnénk elegánsabbak is. Majd most, a következő választás után talán tudunk új ruhát venni” – mondta.

Hogy ne kelljen kétségbe esni

A jövőre vonatkozó tervei közül kiemelte: fontos a teljes foglalkoztatottság, a rezsicsökkentés, de a legnagyobb baj, hogy még mindig sokan vannak, akiknek bár van munkájuk, jövedelmük, nincs tartalékuk, ezen kell változtatni.
Ahhoz, hogy nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban, békésebben éljünk, gazdaságilag kell megerősödni, a családoknak kell jobb állapotba kerülniük, ezért kell a családokat támogatni, ezért kell teljes foglalkoztatottság, adócsökkentés, rezsicsökkentés – mondta. „És ha ezt végigcsináljuk, mindenkinek lesz munkából szerzett jövedelemből annyi tartaléka, hogy úgy érezze: az élet nehéz és kellemetlen fordulatai esetén se kell kétségbe esnie” – fejtette ki.