2014. március 31., hétfő

seuso-rejtély

 
 
 
 
 
 
16 szavazat

Ahogyan az – nem túl meglepő módon – bekövetkezett, a múltkori Seuso-konteók megmozgatták az olvasók fantáziáját, s nem kevesen voltak azok is, akik nem voltak restek és egy csöppet utánanéztek a történet szereplőinek, kiegészítendő a róluk tudható  közösségi információkat; rengeteg (érdekesebbnél érdekesebb) részletet vitattunk meg a félezer komment segítségével.
Hasonló (tényfeltáró) cipőben járt miamai kollegina is, aki – amint azt látni fogjátok – kedvét leli belekukkantani az európai arisztokrácia évszázados személyi összefonódásainak kevésbé nyilvános bugyraiba is.
Először is engedjétek meg, hogy bekopizzam miamai egyik komment-részletét (2011.01.08., 20:21:19) a Seuso-alapposzt hozzászólásai közül, amely a mai (tényleg csak komplementer) konteó alapját adja:
[...]
A kedves és kimondhatatlan nevű lordnak – a Seuso kincsen kívül egyéb magyar kapcsolódásairól egy kis adalék, ami a vagyonhoz és a művészetekhez való kötődésének kérdésére is rávilágít:
Spencer Douglas David Compton (Northampton 7. márkijának) első felesége Henriette Luisa Bentinck, Adolph Willem Carel Bentinck és Gabrielle Thyssen-Bornemisza de Kaszony baroness lánya volt (1973-ban elváltak). Házasságkötésükről készült fotó itt alul.
A kedves és méltóságos anyós harmadik gyermeke Heinrich Freiherr Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva és Baroness Margit Bornemisza de Kászonnak. Gabrielle baroness testvérének, Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza bárónak (mellesleg a madridi Thyssen Múzeum alapítójának) harmadik felesége, Fiona Frances Elaine Campbell-Walter fotomodell volt; házasságukból született leányuk Francesca Thyssen-Bornemisza de Kászon baroness, férjezett nevén Francesca von Habsburg-Lothringen. Róla manapság, mint a budapesti Műcsarnok igazgatói székének várományosáról (vagy legalábbis megpályázójáról) hallunk. Lord Northampton pedig nagybátyja Francescának.

Az már egészen biztosan csak a véletlen műve, ho
gy Gabrielle baroness (N. lord anyósa) az August Thyssen genealogiában a 3.3 sorszám alatt szerepel…
Mellékesen: a Thyssen-Bornemisza gyűjtemény nyilvánosan ismerhető része kizárólag a középkortól kiindulva készült műalkotásokra specializálódott. Feltételezhető, hogy ha valami nem profilbavágó került a kéz- és látókörébe, tudta, merre, kinek kell felhívnia a figyelmét a leletre.
(amúgy a Thyssen-Bornemisza család a teljes magyar történelem arcképcsarnokát és neveit felvonultatja: Zichy-ek, Batthyanyiak stb.
Ha a fenti nevek dzsungelében egy kicsit el is keveredtél volna (bevallom, én így jártam..), összefoglalom egy mondatban a lényeget, amire rárepültünk:
A budapesti Műcsarnok (Szőcs Géza államtitkár által) állítólagosan kiszemelt vezetője (Francesca von Habsburg) annak a lord Northamptonnak a rokona, aki a számunkra elég fájdalmas Seuso-ügyben a Magyar Köztársaság perbeli ellenfele volt, s aki a mai napig is birtokolja a sokak szerint Magyarországot illető, felbecsülhetetlen értékű, későrómai ezüstleletet.
Pikáns, ugye?
Ápdét: Geldrin kolléga készített nektek egy családfát, hogy könnyebb legyen áttekinteni a keszekusza kapcsolatokat. Köszönet neki!
A kérdés (amit szándékosan nem fogok itt megválaszolni, elvégre az olvasóknak is meg kell dolgozniuk a pénzükért) a követk
ező:

Ez így hogy és miért?! És ki kivel van?!
Persze (még mielőtt ti emlékeztetnétek rájuk) a bloggazda is tisztában van egy-két aprósággal: azzal például, hogy az európai arisztokrácia vérvonalánál kuszább cuccot ama híres Gordiusz csomója sem tudna prezentálni; továbbá azt is tudja, hogy senki sem felelős a rokonaiért.

Mindezek ellenére egy magára valamit is adó konteóblog nem hagyhatja szó nélkül ezt a véletlen (?) személyi kapcsolatot.
Kérlek tehát benneteket, ez egyszer mentesítsetek a munkától (nehéz hétvégém volt…) és vonultassátok fel önállóan a kommentek között azokat a lehetséges összeesküvés-elméleteket, amelyek magyarázatot adhatnak Francesca kiszemelt beosztására, s arra, hogy mi várható, ha valóban ő lesz a Műcsarnok igazgatója… Vajon a lord milyen beosztást kap majd?
További nyomozás, összefüggések feltárása, személyi és tárgyi bizonyítékok feltálalása bónusz pontokat ér!
Jó munkát, konteókra fel!
Frissítés: a Konteóblog a halhatatlanság előszobájába ért, hiszen a Bors című bulvárújság mai száma (2011. január 13.) felkapta a hírünket, sőt, forrásként meg is említi a blogot! Itt olvashatjátok az offline-változatban szereplő cikket, amelynek beszkenneléséért köszönet jár TexMex kollégának, aki elküldte ezt a két képet (kattintásra a szöveges rész nagyobb lesz).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése