Tegnap nem tudta megmondani a 2006 őszével kapcsolatos Bene–Gergényi-perben tanúként kihallgatott Kalmár Tamás volt rendőr alezredes, ki adott neki engedélyt a tévéostromkor, hogy elhagyja az épületet. Kalmár – akit a 2006. őszitől független V. László ügyében vesztegetéssel gyanúsítanak – tegnap azt állította a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa előtt, hogy engedély nélkül nem hagyta volna el a köztévé Szabadság téri székházát. A Kiss Károly bíró által felolvasott rádióforgalmazási jegyzőkönyvekből viszont épp az derült ki, hogy Kalmárnak utasításba adták, egységével várja meg a székház felmentésére küldött vízágyút, s védelmezze azt. Ezt ő figyelmen kívül hagyta, s mintegy negyven emberével távozott az épületből. A bíró úgy fogalmazott: „ez kőkeményen alkalmas lehet parancs iránti engedetlenség megállapítására”.
Kalmár ezt visszautasította, ám cáfolatként konkrétumot nem tudott mondani. A bíró arra is felhívta a nyomozati vallomásával többször ellentmondásba keveredő tanú figyelmét, hogy Mittó Gábor, a tévéostromkor a helyszín parancsnoka azért ül a vádlottak padján, mert engedély nélkül elhagyta a köztévé épületét, bár a feladata annak megvédése lett volna.Kalmár a 2006-os események után a BRFK közrendvédelmi főosztályának vezetője lett, ezután tartóztatták le 2012-ben V. László ügyében vesztegetés miatt, jelenleg házi őrizetben van.
Ez történt eddig
Még a rendőrség számára fővárosi viszonylatban talán legdurvább biztosítási feladatokat jelentő Fradi–Újpest-meccs sem hasonlítható ahhoz, ami 2006 szeptemberében a tévészékház ostrománál történt – mondta egy rendőr tanú az események kapcsán rendőri vezetők ellen indult büntetőper múlt csütörtöki tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.

Közös parancsnoki döntés volt, hogy az életveszélyessé váló füst miatt hagyják el az MTV-székházat az azt védő rendőrök – mondta az ottani állomány irányításában részt vevő, ma már nyugalmazott rendőr százados a február 4-i tárgyaláson. A januárban meghallgatott komlói rendőrök hiányos felszerelésről, széteső irányításról és folyamatos életveszélyről számoltak be.

2006. szeptember 18-án a fővárosba vezényelt rendőrök több tanú vallomása szerint is azzal indultak útnak, hogy ez csak gyakorlat.

Annak ellenére, hogy a közrendőröket irányítás nélkül hagyták, felsőbb szinteken állandó volt az egyeztetés az ostrom alatt, és Gergényi is a helyszínen lehetett. Korábban elismerte az országos rendőrfőkapitány volt általános helyettese, hogy Gyurcsány Ferenc utasította a tévészékház ostromakor. Továbbá a Demokratikus Koalíció ok nélkül vádolta hamisítással a távirati irodát, amiért Kondorosi Ferenc tanúvallomásáról tudósítva azt írta: Gyurcsány „a minisztériumot megkerülve, közvetlenül tárgyalt rendőrségi vezetőkkel”.
További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.