2014. március 31., hétfő

Bors Online 2014. március 31., hétfő - Seuso-kincsek: még keresik a rablógyilkost

2012.08.03. 06:55
Miközben Zelnik István műgyűjtő a Seuso-kincsek hazahozatalára készül, a Nemzeti Nyomozó Iroda tanúkat hallgat ki a tízmilliárdokat érő leletet megtaláló Sümegh József 1976-ban történt meggyilkolása ügyében.Nagyra törő terveket dédelget Zelnik István milliárdos műgyűjtő, az Aranymúzeum tulajdonosa, ezúttal a Seuso-kincseket próbálja megszerezni. Zelnik állítja: már alá is írt egy adásvételi szerződést a kincsek jelenlegi, általa meg nem nevezett birtokosaival, és már csak a magyar állam jóváhagyására vár. Csak akkor hozza haza ugyanis a kincseket, ha garanciát kap arra, hogy azokat nem kobozzák el a határon.
Sosem lehet Zelnik Istváné a lelet?
Sosem lehet Zelnik Istváné a lelet?
Kérdés, tiszta-e a nagy üzlet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis leszögezte: a magyar állam a tulajdonának tekinti a Seuso-kincseket, Zelnikkel hivatalos egyeztetés nem történt. Hajdú Éva, aki 1997 és 2006 között a Seuso-kincsek ügyéért felelős miniszteri biztos volt, az Indexnek úgy vélekedett: sok a ­za­varos állítás Zelnik kijelentései között.
A műtárgyak megvásárlásáról például eleve nem lehet beszélni, mivel „lopott jószágra nem lehet tulajdonjogot szerezni”. A HVG szerint Zelnik ráadásul üzletileg sem egyszerű eset: százmilliós tartozásai vannak.Mióta kiderült, hogy a kincsek eredetdokumentációja hamis, Lord Northampton – a kincs utolsó birtokosa – tulajdonjoga őrzési joggá minősült át. Hajdú Éva úgy véli: a Zelnik által említett adásvétel e jog átadásáról szólhat. Hajdú szerint a magyar állam óriási hibát követ el, ha akár csak átmenetileg is, lemond a tárgyak tulajdonjogáról.
A Bors tegnap kereste Zelnik Istvánt, de csak szóvivőjét, Tímár Andrást értük utol. Tímár nem kívánt reagálni sem a miniszté­riumi közleményre, sem Hajdú Éva kijelentéseire. Üzleti titokra hivatkozva azt sem fedik fel, kinek a birtokában vannak a kincsek.
Miközben folyik a harc a páratlan ezüstlelet megszerzéséért, a Nemzeti Nyomozó Iroda nagy erőkkel nyomoz a kincseket 1976-ban megtaláló Sümegh József meggyilkolása ügyében. A felakasztva talált férfiról kezdetben azt mondták, öngyilkos lett, ám 1990-től már emberölés miatt vizsgálódtak. Hat év után lezárták a nyomozást, később hol újraindult, hol ismét lezárult a vizsgálat. Nem kizárható, hogy az NNI most új információk birtokába jutott, ugyanis ismét élő nyomozás folyik. Csécsi Soma, az NNI szóvivője a Borssal közölte: nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomoznak, tanúkihallgatások és adatgyűjtés van folyamatban. A határidő 2012. október 26.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése