2014. március 7., péntek

Petrétei: Gyurcsány közvetlenül adott utasítást

Gyurcsány Ferenc közvetlenül adott utasítást a rendőri vezetőknek a 2006-os tévéostrom idején – erősítette meg Petrétei József akkori igazságügyi és rendészeti miniszter a bíróságon. A volt tárcavezető azt nem árulta el, hogy mit mondott az exkormányfő a rendőröknek. A véres utcai események miatt indult per mai tárgyalásán Petrétei azt állította: a tévéostrom idején sokkolták az események, ezért nem intézkedett, emiatt mondott le, de ezt Gyurcsány Ferenc nem fogadta el.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!
Petrétei Józsefnek igazságügyi és rendészeti miniszterként állítása szerint fogalma sem volt arról, mit kell tennie a tévéostrom óráiban. A bírósági meghallgatásán azt mondta: sokkolták az események.
– Nézze, bíró úr! Én tulajdonképpen három hónapja voltam rendészeti miniszter, ezekre az úgynevezett rendőrszakmai kérdésekre, hogy egy-egy ilyen ügyet hogyan kell megoldani, hát fogalmam nem volt – jelentette ki a Gyurcsány-kormány igazságügyi és rendészeti minisztere.
A bíró kérdéseire azt mondta: alkotmányjogi végzettsége ellenére azt sem tudta eldönteni, hogy a Kossuth térre bejelentett választási nagygyűlést fel lehet-e oszlatni. Ahogy korábban Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, úgy Petrétei sem emlékezett több részletre a 2006-os történésekkel kapcsolatban. Így azt sem tudta felidézni, kapott-e utasítást Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.
– Elképzelhető, hogy ilyen megfogalmazódott, rajtam keresztül legfeljebb annyi, hogy hát tartsák a tv-székházat, vagy akadályozzák meg a székházba való bejutást, de én másról nem tudok – mondta Petrétei József.
A volt igazságügyi és rendészeti miniszter úgy emlékezett: a rendőri vezetőket 2006-szeptemberében Gyurcsány Ferenc közvetlenül is utasította. Az október 23-i véres tömegoszlatás hátteréről a tárgyalás szünetében még ennyit sem mondott a volt miniszter.
Gergényi Péter nyugdíjba vonulásának részleteit azonban pontosan felidézte a volt rendészeti miniszter. Arra is emlékezett, amikor Gyurcsány Ferenc visszavonatta vele a volt budapesti rendőrfőkapitány kilépési papírját, így Gergényinek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban beígért tanácsadói állás helyett továbbra is hivatalában kellett maradnia.
Petrétei: Gyurcsány közvetlenül adott utasítást
Petrétei: Gyurcsány közvetlenül adott utasítást

Gyurcsány állítólag csak kért

Gyurcsány Ferenc – állítása szerint – csak azt kérte a rendőröktől, hogy törvényesen tegyenek meg mindent a rend helyreállításáért. Az akkori rendőrségi törvény szerint a miniszterelnök csak a rendészeti miniszter útján adhatott volna utasítást, közvetlenül nem.
– Éjszaka kértem egy tájékoztatást az akkori ügyeletes vezetőtől, aki ha jól emlékszem, a főkapitány helyettese volt. Meghallgattam telefonon és arra kértem, hogy tegyenek meg mindent, ami lehetőségükben áll jogszerűen, törvényesen, őrizzék meg a rendet és a nyugalmat – szerintem ez a helyes, így kell viselkednie egy miniszterelnöknek és az a normális, ha a rendőrség a törvényekben, jogszabályokban megfogalmazott módon teszi a dolgát – mondta Gyurcsány Ferenc.

Fidesz: Gyurcsány és kormánya alkalmatlan volt

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferencet minősíti, hogy a volt igazságügyi miniszternek saját bevallása szerint fogalma sem volt, mit kell tenni a 2006-os székházostrom idején. Zsigó Róbert, a nagyobbik kormánypárt szóvivője úgy fogalmazott: Petrétei József szavai azt bizonyítják, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya sem erkölcsileg, sem más szempontból nem volt alkalmas az ország vezetésére.(f.:HírTv)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése