A nevével fémjelzett Charity March (CM) nevű segélyszervezet hazai „ügyfeleiről” is adatokat szolgáltatott a rendőrségnek halála előtt Welsz Tamás – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a múlt csütörtökön váratlanul elhunyt vállalkozó mint a CM misszióvezetője olyan dokumentumokat is átadott a hatóságnak, amelyek alapján nyomon követhető, hogy a segélyszervezet milyen cégektől, illetve magánszemélyektől kapott támogatásokat.
Ezekből az iratokból és adathordozókból kiderülhet az is, hogy az említett támogatók a segélyszervezet afrikai akcióihoz csatlakozva milyen összegeket igyekeztek eltüntetni a magyar adóhatóság elől, valamint az is világossá válhat, hogy kik használhatták pénzmosásgyanús ügyleteik leplezésére a segélyszervezettel tartott kapcsolatukat, illetve a CM segélyakcióiban történt részvételüket.
Welsz Tamás halála: a szakvélemény csak a jövő héten lesz kész
Welsz Tamás halála: a szakvélemény csak a jövő héten lesz kész
Fotó: Hír TV
A Magyar Nemzet információi szerint a lefoglalt iratok és számítógépes fájlok nemcsak a CM-mel kapcsolatban állt személyek nevét, hanem az általuk mozgatott összegek nagyságát, valamint az akciók segítségével eltüntetett pénzek útját, a kedvezményezett társaságok adatait is tartalmazzák.
A Simon Gábor bukott MSZP-elnökhelyettes bizalmasaként elhíresült Welsz Tamásról a Népszabadság tegnap azt közölte, hogy a férfi illegális tevékenységének szinte a teljes dokumentációját átadta a rendőrségnek a halála előtti órákban. A lefoglalt iratok között vannak az elmúlt években kiállított bissau-guineai útlevelek igénylőlapjai, továbbá néhány kész okmánynak a fénymásolata is, amelyek szintén a hatóság kezére kerültek – írta a lap.
Welsz Tamással kapcsolatban tájékozódik kedden a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, amelynek ülésére meghívást kaptak Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó polgári titkosszolgálatok, továbbá az Információs Hivatal vezetői, s az országos rendőrfőkapitány is.
Molnár Zsolt (MSZP) hétfőn tudatta, az általa vezetett testületnek tájékozódnia kell arról, hogy Welsz Tamásnak voltak-e titkosszolgálati kapcsolatai akár Magyarországon, akár más államban. Szavai szerint a rendőrségbe vetett bizalom miatt fontos mielőbb tisztázni a haláleset körülményeit, hiszen Welsz egy rendőrautóban lett roszszul, és azóta ellentmondásos hírek jelentek meg a történtekről.
A Welsz halálának pontos okát tartalmazó orvos szakértői vélemény a keddi ülésen még biztosan nem áll majd a testület tagjainak rendelkezésére, mivel a dokumentum elkészítéséhez az elhunyt minden létfontosságú belső szervét több szempont szerint is vizsgálni kell. A Magyar Nemzet értesülései szerint a Bűnügyi Szakértői Kutatóintézet részletes, a toxikológiai elemzést is magába foglaló szakvéleménye legkorábban a következő hét elején készülhet el.
A teljes cikk a Magyar Nemzet keddi lapszámában.