2014. március 28., péntek

Így hozták haza a Seuso-kincseket 2014-03-28 04:45:00 Budapest – Autós konvoj hozta haza a Seuso-kincseket Londonból. A Blikk információi szerint állig felfegyverkezett terrorelhárítók pontosan kidolgozták az útvonalat, kijelölték a megállóhelyeket, s gyakorlatilag egyhuzamban lenyomták a magyarországi útvonalat, alig 18 óra alatt érkeztek meg.

A Szépművészeti Múzeum igazgatója együtt utazott a TEK munkatársaival, de a katonás körülményekhez neki is alkalmazkodnia kellett. Ráadásul még családjának sem árulhatta el, hová utazik, s milyen célból. Mindössze húsz ember tudott a Seuso-projektről. A kormány tagjai közül csak Lázár János kapott híreket a hazahozatalról, s általa a miniszterelnök, senki másnak sejtelme sem volt a „családi ezüst" hazahozataláról.
A dobozokat két markos legény pakolta
– A testvérpár, akik birtokolták a kincseket, egy londoni szuperbiztonságos objektumban tárolták a Seuso-kincseket. A behatolás ebbe az épületbe gyakorlatilag lehetetlen. Többszörös ellenőrzési rendszer, zsilipajtók és szenzorok vannak mindenhol. Itt valószínűleg több felbecsülhetetlen értékű kincset tárolnak – mondta el a részleteket a Blikknek Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, aki hozzátette: olyan vagyontárgyakról beszélünk, amelyek nem tárolhatók a tulajdonosaik otthonaiban. A biztonsági követelmények megteremtésének költsége pedig túl drága volna.
Az itthoni kipakolást is géppisztolyosok biztosították
A testvérpár, akik a Seuso-kincsek egy részét birtokolták, akár  az évtizedes nyomozásban is segítséget nyújthatnak, hiszen elmondhatják, milyen úton, hogyan jutottak a kincsekhez.
Szerdán mutatták be a parlamentben a Seuso kincseket. A szállításban résztvevők a családjuknak sem beszélhettek a titkos akcióról
Koós Szabolcs    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése