2014. március 31., hétfő

Makrogazdaság Ezt jelentette be Orbán! 2014. március 26. 14:32 English version Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatót tartott ma 13 órakor az Országház Delegációs termében. A kormányfő itt rövid bejelentést tett arról, hogy Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincseket 15 millió euróért.


Ezt jelentette be Orbán! 

2014. március 26. 14:32  English version  

 
Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatót tartott ma 13 órakor az Országház Delegációs termében. A kormányfő itt rövid bejelentést tett arról, hogy Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincseket 15 millió euróért.


hirdetés

A többi darab is visszakerülhet 2014.03.26 14:32

Baán László szerint idő kérdése, hogy a Seuso-kincs többi ismert darabja is visszakerüljön Magyarországra. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója erről szerdán beszélt újságíróknak azt követően, hogy a kormányfő bejelentette: a Magyarország visszaszerezte és hazaszállította a Seuso-kincs hét darabját.

A főigazgató arra is látott esélyt, hogy akár az időközben elkallódott vagy valamilyen módon nyilvánosságra került kincsekkel egészüljön ki a páratlan lelet.


Baán László elmondása szerint a kincseket szárazföldi úton, a Terrorelhárítási Központ közreműködésével szállították Londonból Magyarországra, de további részleteket nem közölt. Azt azonban megerősítette, hogy a szállítást rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték. (MTI)

Így érinti az állam pénzügyeit 2014.03.26 13:39

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a magyar állam 15 millió eurónak megfelelő összeget fizetett a visszaszerzés keretében, ami 4,5-4,6 milliárd forintnak felel meg. A vásárlás a költségvetést elszámolási, illetve finanszírozási oldalról érintheti. Mivel a tranzakció során az állam tulajdont szerez, ezért nem befolyásolja a költségvetés eredményszemléletű egyenlegét, csak a pénzforgalmi hiányt növeli. A másik kérdés, hogy miből fizeti ki az állam az összeget. Ha a meglévő tartalék terhére fizeti ki, akkor a bruttó államadósság-mutató nem emelkedik, hiszen nincs szó új forrásbevonásról.

Ebből vettük vissza 2014.03.26 13:31

A Nemzetgazdasági Minisztérium januári részletes államháztartási tájékoztatójában már szerepelt egy 4,5 milliárd forintos tétel a költségvetési szervek kiadásainál. "Egy külföldi személy kártalanítására egy ügyvédi irodában letétbe helyezett összeg a Szépmûvészeti Múzeumnál" - így magyarázta akkor a tárca a kiadás hátterét, azonban a konkrét mûkincsről nem adott tájékoztatást.

A Seuso kincsekről 2014.03.26 13:11

A mai Dunántúlt időszámításunk előtt 12-ben foglalták el a Római Birodalom csapatai. Az akkor még nagyobb kiterjedésû, partjain ingoványos Lacus Pelso (mai nevén Balaton) mentén élt a mai Polgárdi szőlőhegyén Seuso (Sevso), aki gazdag római polgár, esetleg a római hadsereg magas rangú tisztje, helytartója lehetett. Valamelyik barbár betörés alkalmával rejthette el a kincseket.

A kincseket a legelfogadottabb nézet szerint a Balatonakarattya melletti Polgárdiban 1975-1976-ban ásták ki: rendkívül értékes, hatalmas színezüst tálakat, kancsókat talált Sümegh József kiskatona. A kincset (mely egyes hírek szerint eredetileg 40 darabos volt) eladogatták, majd másfél évtized múlva a New Yorkban a Sotheby's aukciósház árverés előtti kiállításán bukkant fel, ekkor Seuso-kincsek néven ismerte meg a világ.

A jelenleg 15 darabosként nyilvántartott kincsek tulajdonosa az angol Lord Northampton volt (darabonként szedte őket össze a régiségpiacról a nagy haszon reményében), aki többször megpróbálta értékesíteni ezeket, ám a mellékelt libanoni származási iratok hamisnak bizonyultak. Emiatt nem is akadt aukciósház, amelyik vállalta volna a kincs adásvételét.

A magyar állam többször próbálta érvényesíteni a tulajdonjogát a kincsek felett (ahogy Libanon és Horvátország is, utóbbi pulai származást kívánt bizonyítani), ám pert vesztett. Többször felmerült, hogy valamilyen formában visszakerülhet a kincs Magyarországra, másfél éve Zelnik István mûgyûjtő törekvéseiről lehetett hallani, az elmúlt hónapokban a Magyar Nemzeti Bank szerepe is felröppent - ezt a jegybank cáfolta. Korábban a kincsek várható vételárát több tízmillió angol fontra becsülték (máshol 200 millió dollárt említenek), bár a forgalomképtelensége miatt ez elég elméleti értéknek tekinthető. Jelenleg az sem biztos, hogy a lord volt az eladó, felmerült ugyanis, hogy anyagi gondjai miatt mégis megszabadult valahogy a kincsektől.

A Seuso-kincsek körüli rejtélyeket fokozza, hogy a leszerelés előtt álló kiskatonát, Sümegh Józsefet (aki korábban vélhetően olcsón eladogatta a talált kincsek legalább egy részét) 1980-ban holtan találták. 2003-ban a Pápán raboskodó Lelkes József azt nyilatkozta egy bulvárlapnak, hogy együtt ásta ki a kincseket Sümeghgel a Polgárdi melletti bányában, és hogy három másik, a titkot ismerő barátja is furcsa körülmények között halt meg.

A Seuso-kincset átlagember még nem nagyon láthatta. Kétszer, a 1990-ben New Yorkban mindössze pár óráig, és 2006-ban Londonban nyílt alkalma egy szûkebb közönségnek látni a kincseket. Az idő többi részét az ezüst különféle raktárakban és trezorokban töltötte.

Szórakoztató formában ugyanerről itt lehet olvasni.

(Wikipédia / hvg.hu / Portfolio.hu)


Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke leleplezi Seuso-kincs egy darabját Budapesten, a Parlament Delegációs termében 2014. március 26-án.



Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (j) és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója leleplezi a Seuso-kincs egy darabját Budapesten, a Parlament Delegációs termében 2014. március 26-án.

Ezt mondta Orbán 2014.03.26 13:02

"Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincseket" - jelentette be a Parlamentben rendkívüli sajtótájékoztató keretében Orbán Viktor kormányfő Pálinkás József MTA-elnök és Baán László, a Szépmûvészeti Múzeum főigazgatójának jelenlétében. Azt is elmondta, hogy a felbecsülhetetlen értékû kincs hét darabját szállították Magyarországra.

"Ez mindig is Magyarországé volt. Ez Magyarország családi ezüstje. Jobb, ha nálunk van, mint másnál. A visszaszerzés költsége 15 millió euró volt (4,6 milliárd forint - a szerk.). A korábban felmerült visszaszerzési költség egyharmada. Jól tárgyalt a magyar fél" - fejtette ki Orbán, aki három személynek köszönte meg a kincs hazaszállítását. Egyrészt Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, valamint Baán László főigazgatónak a tárgyalások lebonyolításáért, másrészt Hajdú Jánosnak, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatójának a hazaszállítás lebonyolításáért.

A Magyarországra hozott darabok szombattól tekinthetők meg az Országházban.



Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Parlament Delegációs termében 2014. március 26-án. A kormányfő bejelentette: Magyarország visszaszerezte és hazaszállította a felbecsülhetetlen értékű Seuso-kincs hét darabját.

Orbán rendkívüli sajtótájékoztatót tart! 2014.03.26 11:34


A rendkívüli sajtótájékoztató témájára nem tér ki a meghívó. Szerkesztőségünkben csak találgatjuk, hogy miről lehet szó a délutáni sajtótájékoztatón. Többeknek a 4-es metró pénteki átadása jutott eszébe, mások az MVM Főgáz kisebbségi részesedésének megvásárlását említették.

13 órakor minden kiderül!

A miniszterelnök egyébként szerdán a Waberer's International Zrt. 500 új nyerges vontatójának átadásán vett részt és mondott beszédet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése