A volt miniszterelnök kifejtette: ezeket az információkat írta le korábban Mesterházy Attilának is, aki viszont újságírók előtt nyilvánosan megsemmisítette a tőle kapott borítékot. Gyurcsány Ferenc szerint ezek az információk összességében gyanúsnak mondhatók, de nem elegendők ahhoz, hogy teljes körűen bizonyítsák a történteket. Tudta-e, hogy felveszik az őszödi beszédét? – kérdezték tőle. Természetes volt, hogy ha a miniszterelnök beszél, azt felveszik, majd legépelik és tárolják – felelte.

Belső munka volt

Hazudott a hazugságról
Gyurcsány Ferenc a hazugságbeszédről is hazudott – kommentálta kérdésre az őszödi beszédről készült jelentéssel kapcsolatos legutóbb történteket Kocsis Máté a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában.
Gyurcsány Ferenc szerint az tudható, hogy valaki belülről juttatta ki a felvételt, de a titkosszolgálatok sem tudták kideríteni a kiszivárogtató személyét. Ez szerepel abban az általa ismert 2009. decemberi végső jelentésben is, amelyet most nem hoztak nyilvánosságra – tette hozzá. Kiderült továbbá, hogy a Fidesz „nyolc évig hazudott”, hiszen ők terjesztették és hozták nyilvánosságra a felvételt, ezt viszont sem a Fidesz, sem a nyilvánosság nem akarja meghallani – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Azzal kapcsolatban, hogy Kocsis Máté, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja bejelentette, kezdeményezi a testület összehívását, a volt kormányfő azt mondta: attól függ, mit állapítanak meg, hogy mit mutatnak meg nekik.
Magyarország élőben - Őszödi beszéd
Magyarország élőben - Őszödi beszéd

Szivárogtatás, majd tiltakozás

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában múlt pénteken nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésekben az áll, hogy egy szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival. A jelentés emellett azt is rögzíti, hogy „a hanganyag sokszorosítását (…) a Fidesz-irodában végezték”. A jelentés kimondja, hogy a feltárt ellentmondásokat nem tudták tisztázni, így nem tudták azonosítani a megrendelő személyét, a rögzítés célját, valamint azt sem, hogy a felvételeket ki birtokolta.
Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorának szombati rendkívüli adásában nemmel felelt arra a kérdésre, hogy volt-e része a felvétel kiszivárogtatásában. Arra, hogy kik adták ki a beszédet, korábbi kijelentését ismételte meg: egy nő és két férfi, akiket sem emberként, sem politikusként nem kedvel, de ha nem tudja bizonyítani az érintettségüket, nem akarja megvádolni őket.

Az In-Kal Security hajtóvadászatot indított

A titkosszolgálati jelentés szerint az MSZP megbízásából és szocialista politikusok közreműködésével szivárogtatták ki az őszödi beszédet, a baloldalhoz közel álló In-Kal Security 2006-ban mégis hajtóvadászatot indított a beszéd állítólagos nyilvánosságra hozója ellen. Miután pedig nem jutottak eredményre, megpróbálták megzsarolni a balatoni kormányüdülő egyik hangtechnikusát. A férfi állította: az In-Kal kényszeríteni akarta, hogy vállalja magára az ügyet. Azzal is megfenyegették, hogy bankszámlájára nagyobb összeget utalnak, mintha ez lenne a kiszivárogtatás honoráriuma.
Az őszödi beszéd
A szocialisták kevéssel 2006-os választási győzelmüket követően, május 26-án Balatonőszödön sereglettek össze kihelyezett frakcióülésre. Gyurcsány Ferenc újrázó kormányfő 25 perces beszédében egyebek között a következőket mondta: „Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. […] Nem csináltunk semmit négy évig. […] Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.”

Gyurcsány két nappal a kihelyezett frakcióülés után előállt részletes politikai programjával, amely természetesen tartalmilag cseppet sem emlékeztetett a kampányban elmondottakra. A beszédről ezek után hónapokig – Gyurcsány lebukásáig – nem beszélt egyetlen MSZP-frakciótag sem.

Máig ismeretlen személy vagy személyek viszont szeptemberben jelentkeztek a Magyar Rádiónál, leadva a hazugságbeszéd 25 perces hangfelvételét. A rádió 2006. szeptember 17-én részleteket sugárzott a gyurcsányi szózatból, kevéssel ezt követően békés tiltakozók ezrei jelentek meg a Kossuth téren, követelve a kormányfő azonnali távozását. A tiltakozások rövidesen átterjedtek a tévé- és az MSZP-székház környékére, előbbi épületbe futballhuligánoknak kinéző, a Kossuth téri megmozduláson még nem jelen lévő alakok be is jutottak. Gyurcsány szeptember 22-én a CNN stúdiójában szerepelt, ahol azt kérdezték tőle: miért nem hagyta már előbb abba a hazudozást. A kormányfő azt közölte: „Abban a mondatban, amelyet idézett, arra utaltam, hogy nem voltam elég bátor, hogy megváltoztassam ezt a vonalat. […] Félreértették a párttársaim és az ellenzékem is.” (A videó azóta is Liar, vagyis hazug címkével található meg a legnépszerűbb videómegosztón.)

Ebbe az időszakba esett 1956 ötvenedik évfordulójának megünneplése is, az Astoriánál ünneplő békés fideszesek közé máig nem teljesen tisztázott körülmények közt lovas rendőrök vágtattak, és azonosító nélküli rendőrök válogatás nélkül verték az ünneplőket, illetve eresztettek rájuk könnygázt. Mások mellett Révész Máriusz országgyűlési képviselőt is összeverték.

2011 nyarán Gyurcsány – aki egy évvel a kétharmados választási bukás előtt átadta a kormánykereket bizalmasának, Bajnai Gordonnak – azt mondta, gyanítja, kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, neveket azonban nem mondott. Leírta a nevüket, és egy zárt borítékban átadta Mesterházy Attila pártelnöknek; az MSZP vezére újságírók előtt, olvasatlanul megsemmisítette a zárt borítékot. 2012 szeptemberében így már nyíltabban beszélt arról Gyurcsány, hogy egy nő és két férfi MSZP-s politikus állhat a kiszivárogtatás mögött. A DK 2013 tavaszán hivatalosan azon az állásponton volt, hogy ha a pártvezér „a végső bizonyosságot megszerzi, akkor haladéktalanul megosztja a nyilvánossággal”.

Az ősződi beszéd hátteréről még részletesebben itt olvashat.