2014. április 14., hétfő

Túlkapászok- fotókiállítás: Szeged

Nekünk egymást kell megvédenünk!” – Képek

2009. október 29., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor
tulkapasok2 Túlkapások címmel nyílt fotókiállítás az Újszegedi Rendezvényházban, melynek néhol szomorú, néhol megdöbbentő képei ismét megidézik a 2006 őszén Budapesten történt eseményeket.

„A bajok azért történnek velünk, hogy túléljük és megerősödjünk általuk, tanuljunk belőlük, illetve jobban megismerjük magunkat ezek tükrében” – e szavakkal nyitotta meg a fotókiállítást Balog Zoltán, a Parlament Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke. A képviselő kitért rá, hogy a 2006 óta megrendült a rendőrségbe és a demokráciába vetett hit, teljesen eltorzult a közvélemény és bebizonyosodott, hogy az Országgyűlés nem képes feltárni az akkori eseményeket és számon kérni a felelősöket. A politikus szerint a magyar média jelentős része csődöt mondott a hiteles tájékoztatás terén, ezért is fontos, hogy voltak olyan civilek, akik kiálltak az emberi jogokért.
Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a kiállításra azért is van nagy szükség, mert a lakosság mindössze harmada gondolja úgy, hogy a kormány 2006-ban a karhatalmat saját érdekében használta fel – a többség szerint jogosan verték szét akkor a csőcseléket. „Ezekkel az emberekkel is szeretnénk a fotók és az eseményekről készült könyv által megértetni, hogy ezek a tragikus események nem ismétlődhetnek meg és nem maradhatnak következmények nélkül” – emelte ki a képviselő.
A megnyitón bemutatták Siklósi Beatrix a 2006-os események felvételeiből készített rövidfilmjét is, amely megjárta már Brüsszelt, Svájcot, Angliát és Amerikát is. A film után beszélgetés következett a rendőrségi túlkapások szemtanúival és áldozataival, melyen részt vett Révész Máriusz, rendőri támadást elszenvedett országgyűlési képviselő, az ártatlanul megvert Kruchina Károly és Vince, a jogtalanul fogva tartottakat védő Gulyás Gergely ügyvéd, valamint Bodoky Tamás, a Túlkapások című könyv szerzője is.
Révész Máriusszal készült interjúnkat hamarosan olvashatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése