Semmilyen külsérelmi nyom nem látszott Révész Máriuszon, mielőtt bekötözve jelent meg a parlamentben – ezt állította Debreczeni József 2006 ősze című könyvének szerdai bemutatóján. A Gyurcsány Ferenc fémjelezte Demokratikus Koalíció alelnöke elmondta azt is: hibának tartja, amiért Kuncze Gábor akkori SZDSZ-elnök elnézést kért az általa Révész Mártíriusznak nevezett fideszes képviselőtől. (Kuncze amúgy ott volt a könyvbemutatón – szerk.)

„Elvakultság beszél Debreczeniből”

„Ez nem politikai póz, hanem hazugság” – áll az Index tudósításában Debreczeni minősítése, aki szerint Révész „eleve törvénysértést követett el, amikor átment a műveleti területen, és bement a rendőrsorfalba”. A közíró a képviselő támolygását annak tudja be, hogy Révész „részeg lehetett”.
A kijelentésre a portálnak a politikus úgy reagált: megtehetné, hogy bepereli a szerzőt, de inkább sajnálja. „Olyan elvakultság beszél Debreczeni Józsefből, hogy még azt is kiirtja belőle, hogy a tényszerűen bizonyított eseményeket ne próbálja megkérdőjelezni” – mondta.

Jogerős ítélet született

Révész Máriusz 2006. október 23-án 19 óra körül a Rákóczi út-Síp utca sarka közelében a rendőrség demonstrálókkal szembeni csapaterős tömegoszlatása miatt országgyűlési képviselői igazolványát felmutatva a három sorból álló rendőri falhoz ment, hogy számon kérje a történteket. Ám eközben a rendőrök sorfalába keveredett, ahol hárman-négyen – akik csak rendőrök lehettek – körbeállták, tomfával vagy gumibottal leütötték. Majd a földön fekvő, magatehetetlen, védekezésképtelen áldozatot, még tovább bántalmazták, rugdalták összesen 1-2 percen keresztül.
Ügyében 2011 novemberében született jogerős ítélet, egy rendőr bűnsegédként testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, társa pedig bűnpártolás miatt kapott egy év – két évre felfüggesztett – szabadságvesztést.