2014. április 14., hétfő

Mit tud Bencze?

Jogtalanul használták a gumilövedéket – mit tud Bencze?

| |
A rendőrség tavaly ősszel olyan fegyvereket használt, amelyek nem voltak rendszerbe állítva, azaz nem nevezhetők törvényes kényszerítő eszközöknek – mondta Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke. Az országos rendőrfőkapitány nem tudja, rendszeresítve voltak-e a kifogásolt fegyverek, mert csak csütörtökön kap erről jelentést. Akkor mit tud Bencze? – reagált a Fidesz közleményében.
A TASZ szerint nem törvényes kényszerítő eszközöket használt a rendőrség tavaly ősszel. A civil jogvédő szervezet illetékesei ezt a következtetést a társaság jogsegélyszolgálata által ellátott egyik ügyhöz készült fegyverszakértői vizsgálat alapján vonták le. A rendőrség dokumentumokkal alátámaszthatóan olyan kényszerítőeszközöket használt, amelyekre nem volt jogosítványa – mondta Dénes Balázs.
Pelle Andrea, a jogsegélyszolgálat vezetője közölte: amikor a rendőrség bevetette a gumilövedékes fegyvereket, nem rendelkezett hozzájuk rendszerbevételi engedéllyel. Nem folytatták le a szükséges eljárást ezekre a vadászpuskákra, amiből kilőhető a gumitöltény, illetve a gumilövedékekre sem – mondta a jogvédő. Hozzátette: ez a rendszerbevételi eljárás a feltétele ugyanakkor annak, hogy alkalmazni lehessen egy ilyen fegyvert.
Nem előzték meg a használatba vételt hatásvizsgálatok sem, s nyilvánvalóban kiképzést sem kaptak a bevetett rendőrök erre a típusú lövedékre – fűzte hozzá. Szólt arról is, hogy az érintett fegyverek célzási pontossága nem kielégítő, és nem felel meg az elvárt szabványoknak. Csak olyan közelről lehetett volna pontosan lőni a célra, ahonnan már életveszélyes sérülést, vagy akár halált okozhatott volna a lövedék, ha messzebbről lőnek, akkor viszont annyira bizonytalan a cél eltalálása, hogy nem tudni, hová megy a lövedék.
Mint mondta: a fegyverszakértő kipróbálta, milyen messziről mekkora a szórása a gumilövedéknek, az egytöltényesnek, illetve sörétesnek, s megjegyezte: negyven méterről nagyobb távolságról nem lőttek, mert reménytelennek tűnt a cél eltalálása, ugyanakkor ötven méterről még valószínűleg behatolt volna a bőr alá.
Dénes Balázs megjegyezte: a rendőrség az engedélyt ezen eszközök használatára csak december 6-án kapta meg az igazságügyi minisztertől. Ez nem jogászkodás, hanem azt jelenti, hogy ezeket az eszközöket teljesen jogtalanul használták – mondta, hozzátéve: így akik megsérültek, sikerrel perelhetik a rendőrséget kártérítési eljárásokban.
Kitért arra is, hogy a fent említettekre egyik, a szeptemberi-októberi történések vizsgálatával foglalkozó bizottság – beleértve a Gönczöl- bizottságot is, amelynek minden törvényes lehetősége meglett volna az információk nyilvánosság elé tárására – sem hívta fel a figyelmet. Az elnök szólt arról is, hogy a jogsegélyszolgálat 11 személy képviseletét látta el, esetükben 8 eljárás indult. Minden esetben megszüntették az eljárást, a legtöbb esetben bűncselekmény hiányában. Az érintettek nem kis százaléka előzetes letartóztatásban is volt – idézte fel a jogvédő, hozzátéve: ügyeikben a nyomozás később képtelen volt bizonyítékokat összegyűjteni.
Bencze nem tudja
Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: nem tud arra a kérdésre válaszolni, az őszi események idején rendszeresítve voltak-e a rendőrségen ezek a fegyverek. Mint mondta, valószínűleg a Papp-jelentés fogja ezt a kérdést megválaszolni, de ezt csak csütörtökön kapja meg.
Az október 23-án történteket rendőrszakmai szempontból értékelte a Papp Károly dandártábornok, akkor még Fejér megyei rendőrfőkapitány, azóta a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetője által vezetett bizottság, és amelynek jelentése „nem nyilvános" minősítésű. Bencze József korábban ígéretet tett rá, hogy készül a jelentés állam- és szolgálati titkot nem tartalmazó, közérdekű részeiből egy kivonat, amelyet a nyilvánosság elé tárnak.
Akkor mit tud Bencze?
Tavaly ősszel a rendőrség által használt fegyverek nem nevezhetők törvényes kényszerítő eszközöknek, mivel nem voltak rendszerbe állítva. A TASZ, korábban pedig a Fővárosi Nyomozó Ügyészség is ugyanerre a megállapításra jutott, ám ennek ellenére az új országos rendőrfőkapitány, Bencze József ma nem tudott válaszolni az újságírók ezzel a témával kapcsolatos kérdéseire – reagált a Fidesz közleményben a fejleményekre.
-Mégis hogyan képzeli el a kormány a rendőrség erkölcsi megújulását, ha az e célból kinevezett főkapitány maga ismeri be: fogalma sincs arról, hogy az őszi brutális rendőrtámadások idején mivel lőtték az embereket? – kérdi az ellenzéki párt, felszólítva a kormányt, hogy ha már a jelek szerint képtelen kezelni a káoszt és a fejetlenséget a rendőri vezetésben, legalább erkölcsi, anyagi és lelki kártérítést biztosítson azoknak az embereknek, akiknek súlyos, esetenként maradandó sérülésekben vagy több hónapig tartó indokolatlan megalázó eljárásban volt részük a brutális rendőri fellépés után.
Forrás: MNO,MTI, OS


Szerkesztő megjegyzése: A jelek szerint igaza volt a Jobbik.NET-nek és megfelelőek lehettek az információi a gumilövedékes fegyvereket illetően. Emlékeztetőül annak idején azt mondtuk, hogy információink szerint a REBISZ-es és más felvezénylet rendőrök közül a vadászokat megkérték, hogy vigyék fel 12-es kaliberű sörétes SAJÁT fegyvereiket BP-re, valamint a NIKE-Fiocci-tól a REBISZ felvásárolta a vadriasztó gumilövedék készlétet az események előtt. Mi okt 23-án már jeleztük, hogy a bock 12-es kaliberű vadászpuska nem rendszeresített a rendőrségnél - egyébként is megszámlálhatatlanul sokféle típus volt, ez keltette fel a gyanúnkat, mert ha rendszeresítenek valamit, abból ugyanolyat szoktak venni, nem 100 félét -, hát még a vadriasztó gumilőszer. Már akkor jeleztük, hogy ez törvénytelen. Egyébként ezek után a gumilövedékezés éles fegyverhasználatnak minősül a fegyvertelen tömeg ellen, azaz nemzetközi jogilag is emberiség elleni bűntett! Kíváncsi vagyok mikor születik ezügyben feljelentés és mikor nyomoz majd az ügyészség, bár belátom nem egy 110 éves bújkáló náciról van szó, de hátha...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése