2014. április 28., hétfő

2006-os tankvezető

forrás: index
2011. 10. 23. 13:46
2006. október 23-án volt egy jelenet, ami soha nem felejt el senki, aki látta: egy tank elindult az Erzsébet téren, és egyenesen a rendőrsorfalig ment. A felvétel legendás lett, bejárta az egész világot. A kétezres évek legnagyobb utcai performanszát egy seregélyesi műszerész, Horváth György vitte véghez, aki azóta visszavonultan él kutyájával, és nem érzi hősnek magát, bár néha még 56-os veteránok is arról beszélnek neki, hogy lázba jöttek az akciótól. Az Indexnek testvére rejtélyes haláláról, a nemzeti mozgalmakról és arról mesélt, a pillanat hevében indította el a tankot. Az interjú közben pedig remegtek a ház falai, pedig harckocsik nem voltak a közelben.
“Ezt még soha nem kérdezték meg tőlem” - mondja elgondolkodva Horváth György, amikor arról érdeklődünk nála, miért ment ki tüntetni 2006. október 23-án. Pedig lett volna miért megkérdezni tőle.
Horváth aznap a kétezres évek legnagyobb magyarországi utcai performanszát adta elő azzal, hogy mozgásba hozott egy kiállított T-34-es tankot az Erzsébet téren, majd 150 métert megtett vele a tüntetők között, végül megállt a rendőrsorfalnál. Az erről szóló felvétel bejárta a világsajtót, a CNN-től a BBC-ig mindenhol címlapon volt a magyar tank története. És hogy készült-e arra Horváth, hogy egy kicsit történelmet fog írni aznap? “Dehogy készültem. Előző nap még a vakolással foglalkoztam itthon, aznap pedig egy barátommal felmentünk október 23. miatt.”
02
Fotó: Huszti István

Tankot kapott születésnapjára

A műszerész végzettségű Horváthból azért nem lett világsztár, azóta is visszavonultan él Seregélyesen kutyája társaságában. Néhány hete volt a hetvenedik születésnapja, büszkén mutatja, hogy több barátjától is tankmodelleket kapott ajándékba, és “egyik se kínai”. Házának belseje tele van ehhez az emlékhez kötődő tárgyakkal, ott van a falon az Árpád-sávos zászló, ami aznap volt nála, a sapkája aznapról és több kitüntetés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése