2014. április 14., hétfő

"Lángoktól ölelt" Budapest – a zavargások helyszínei 2006-ban

2011. szeptember 17., szombat, 12:15 • Utolsó frissítés: 2011. szeptember 17., szombat, 19:48
Szerző:

Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ;
Valóságos aranybánya volt a budapesti katasztrófaturistáknak 2006 ősze. Ki sem kellett mozdulni a belvárosból azoknak, akik felgyújtott rendőrautók, lovas rendőrök elől menekülő zavargók vagy kifütyült politikusok látványában lelik örömüket.
Kossuth tér
2006. szeptember 17-én, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde kiszivárgásának napján az esti órákban terjedt el a hír a neten: tüntetők gyülekeznek a Parlament előtt. Este tíz órakor a többezres, jobbára hétköznapi Fidesz-szavazókból álló tömeg már a következő évek legmeghatározóbb rigmusát skandálta: „Gyurcsány, takarodj!”
A Kossuth téren a következő napokban egzotikusabbnál egzotikusabb szervezetek alakultak és jelentek meg, amelyek csaknem naponta váltottak rendszert. Az Országház előtt csakhamar valóságos sátortábor alakult ki, mígnem a rendőrség az október 23-i ünnepség előtt műveleti területté nyilvánította, lezárta és kordonokkal vette körül a teret.
Fotó:
Mivel a Kossuth tér hetekre az ország legnagyobb vécéjévé silányodott, 25 millió forintot kellett költeni a rendbetételére, egyebek mellett a talajt is ki kellett cserélni. A rendőrségi kordont – gerillaakció keretében – először a Fidesz-frakció bontotta el 2007 februárjában, ám a kerítés még aznap újra állt. A rendőrség végül márciusban bontotta le a teret körülvevő kordont.
Szent György tér, Sándor-palota
Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének napján a tömeg egy része az első Kossuth téri tüntetést követően a Sándor-palotához vonult, ahol Sólyom László köztársasági elnöktől követelte a kormányfő lemondatását. A tüntetők a „Mondasd le! Mondasd le!” és a „Laci bácsi, gyere ki!” rigmusokat skandálták. A követelések több sebből véreztek: a köztársasági elnök ugyanis nem mondathatja le a miniszterelnököt, a Sándor-palota pedig nem rezidenciája, csak hivatala az államfőnek, így semmi meglepő nincs abban, hogy Sólyom nem ment ki az éjszaka közepén a tüntetőkhöz, akik megunva a sötét ablakok látványát, a hajnali órákban végül hazamentek.
Szabadság tér
Az öt évvel ezelőtti zavargások legdurvább jeleneteinek helyszíne a Szabadság tér, illetve a Magyar Televízió akkori székháza volt. Szeptember 18-án a Kossuth téren megjelent, immár szélsőséges tüntetők Toroczkai László vezetésével a tévészékházhoz vonultak, s miután követeléseiket a helyszínen nem vették át, megrohamozták és felgyújtották az MTV épületét. A tüntetők több kocsit – például Baló Györgyét – is felgyújtottak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése