2014. április 14., hétfő

Bors Online

2014. április 14., hétfő - Tibor

Terrorvád Gyurcsány ellen

2011.09.27. 09:00
A Gyurcsány-kormányt erőszakos hatalomakarás jellemezte – írja a 2006. október 23-ai eseményekről jelentésében Balsai István, hozzátéve: Gyurcsány terrorcselekmény elkövetője lehet.









nt ismeretes: Budapesten a 2006-os szeptemberi események (székházostrom, tüntetések) az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján is demonstrációkra került sor a belvárosban. 2010 februárjában Bencze József akkori országos rendőrfőkapitány elnézést kért a rendőri bűncselekményekért. Balsai István volt fideszes képviselő – jelenleg alkotmánybíró – jelentése még márciusban készült, ám csak tegnap hozták nyilvánosságra, Orbán Viktor kérésére küldték meg a képviselőknek. Főbb megállapításai a következők:

- Bene László országos rendőrfőkapitány, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, Lapid Lajos dandártábornok, illetve Majoros Zoltán műveletirányító parancsnok utasításai alapján történtek az október 23-ai tömegoszlatások. (Pigler István alezredes, az oszlatás vezetője az akció befejezését javasolta, Majoros azonban a folytatás mellett döntött, így jártak el a rendőrök a Fidesz Astoriánál tartott gyűléséről távozókkal is.)

- A rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, egy külön fejezet értekezik Gyurcsányról. Esetében felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is – írja Balsai. Megjegyzi: Gergényi rendszeres telefonos kapcsolatban állt Gyurcsánnyal, így felmerül a lehetősége, hogy a tömegoszlatással kapcsolatos eseményeket is egyeztették egymással.

- Balsai emlékeztet, hogy a terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnpártolás öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Gyurcsány Ferenc szerint nem a rendőrök, hanem azok a politikusok követtek el bűnt, akik harcra biztatták az embereket. (Bors)
Rendôri oszlatás könnygázzal 2006. október 23-án Budapesten, az Alkotmány utcában<br><i>Fotó: MTI</i>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése