2014. április 14., hétfő

2006 szept.18.


hirdetés

Vélemény

2006. október 23-a hiteles története

Népszava|2010. júl 06. 15:02
[A+ A-]
hirdetés
2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc ominózus balatoni beszédének néhány részlete. Még aznap este tüntetéssorozat kezdődött, a tiltakozók birtokba vették a Parlament előtti Kossuth teret.
Az idő múlott, közeledett az 1956-os események ötvenedik évfordulója. A rendőrség október 20-án megállapodást kötött a Kossuth téri megmozdulás vezetőivel: a teret a tűzszerészek átvizsgálják, majd a tiltakozók a kordonok mögé visszatérhetnek.

A megemlékezésekre 47 ország képviselőjét - köztük a norvég királyt, tizennyolc államfőt, két miniszterelnököt és több parlamenti elnököt, a luxemburgi nagyherceget, a belga herceget, az Európai Bizottság elnökét, valamint a NATO, az Európa Tanács, a Vöröskereszt és az ENSZ küldötteit - várták az ország házába.

00:39
A rendőrök megkezdték a kordon kiépítését. Közben egymást váltják a szónokok a nagyszínpadon. Takács Andrást - a Kossuth téri tüntetés egyik vezetőjét - árulónak nevezték, mert belement abba, hogy a demonstrálókat "paravánok" mögé rejtsék. Egy szónok ragaszkodott ahhoz, hogy hozzájuk legfeljebb pár tűzszerész mehet be kutyával; ezen túl, ha kell, átmennek egy mágneskapun, többre nem hajlandók. Vita folyt, mit tegyenek. Valaki azt mondta, senkinek nincs joga megnézni, mi van a zsebükben.

01:36
A rendőrség néhány perc alatt kordonnal kettéválasztotta a tüntetőket. Mintegy 300-an a füves területen maradtak, a többiek kívül rekedtek. Utóbbiak kilátásba helyezték, hogy bántalmazni fogják Takács Andrást, amiért elárulta erkölcsi forradalmukat. Néhány fiatal összeverekedett. Úgy hetvenen nem akarják elhagyni területüket.
A színpad hallgat, a tűzszerészek épp vizsgálják. Valaki letörte a csapot, ami a vizet szolgáltatta a demonstrálóknak, valóságos patak hömpölyög a villamossíneken. A csap a kordonon belül van, a vízművek emberei nem férnek hozzá.
"Gyertek ki, gyertek ki!" - kiabálják a kívül állók, de a "Satu" becenévre hallgató főparancsnok nem hajlandó elhagyni a területet.
A rendőrök mindenkit felszólítanak arra, hogy távozzon.

03:00
Az egyenruhások a Garibaldi utca felé kezdik szorítani a kívül rekedt, mintegy 300 fős csoportot. Már az Arany János utcán haladnak. Megafonos autó gurul mögöttük. "Ébresztő, ébresztő!", skandálják a tüntetők. A megafon egyre azt ismételgeti, hogy oszoljanak, mert jogszerűtlen, amit csinálnak. Kuka kap lángra a Bajcsy-Zsilinszky úton.

03:53
"A tüntetők egy része tényleg nem tartotta be a rendőrséggel kötött egyezséget", erősítette meg Takács András. "Az a néhány tucat ember, aki a füvön maradt, sajnos jogalapot adott arra, hogy a rendőrség közbelépjen".
Társai azzal vádolják meg, hogy míg ellenük a rendőrség kényszerítő eszközöket alkalmazott, ő a tér mellett egy presszóban italozott. Lanczner "Satu" Ferdinánd, aki hajnalban átvette a tér vezetését, el is hagyja Takács András társaságát. A magát "a Kossuth tér főparancsnokának" kinevező férfi alakja beleolvad az éjszakába.




A rendőrség bevetette a vízágyúkat is




08:16
Két óra van hátra a zászlófelvonásig. Üresen állnak a tüntetők sátrai. Bontják őket, a leltárba vett tárgyakat tulajdonosaik később átvehetik. Az emberek kisebb csoportokban ácsorognak.
Takács András egy adón korrigálja nyilatkozatát. Elmondja, azokat hurcolták el, akik a gyertyából kirakott szent koronát őrizték, "a fényből készült szent korona 11 védőjét tartóztatták le". Mindenki más végrehajtotta a kiürítést - igaz, nem túl gyorsan. Tehát nem volt jogszerű a rendőrök eljárása, keresettel fognak élni. Grespik László segít nekik a jogi kérdésekben.

09:25
Rengeteg veszélyes, törvény tiltotta anyagot találtak a tüntetők sátraiban, nyilatkozza Budapest rendőrkapitánya. Kések, csavarkulcsok, vasgolyók, zokniba csomagolt faszén, kövek, kannás benzin és glicerin szerepel a fellelt anyagok listáján. Takács András szerint az említett tárgyak csupán a téren tartózkodáshoz voltak szükségesek.
A Nádor utcánál árpádsávos fiatalok Gyurcsány Ferenc távozását követelik. Rendőrök készülnek az oszlatásra. A fiatalok többsége behúzódik egy presszóba, mások feltett kézzel várják az intézkedést. A rendőrök a tiltakozókat az udvarias, "Hölgyeim és uraim!" formulával szólítják meg, de hasztalan. "Olaszliszka, Olaszliszka" - kiáltozzák a demonstrálók, és az ÁVH nevét skandálják.

10:14
A Kossuth téren megkezdődött a zászlófelvonás. A belváros felől több száz fő közeledik. A közjogi méltóságok virágokat helyeznek el az 56-os emlékműnél. Őket a külföldi vendégek követik: elsőként V. Harald, Norvégia királya, aki ezúttal korona és palást nélkül, öltönyben érkezik.
"Fáj a vesém, beszarok, és mindjárt behugyozok is" - panaszkodik egy bácsi, rendőrsorfal állja el a vécét. A tömeg kiabál: "Gyere ide, Juan Carlos!" A téren Stjepan Mesic, Horvátország elnöke helyez el egy szál virágot.
Mintegy ötszáz fő úgy dönt, a Bazilikához vonul, az épület "végső esetben" védelmet nyújt. Egy gyorsreagálású utcai árus az Arany János utca sarkán pakolja ki pereceit. A Roosevelt téren néhány tüntető leül az úttestre, végül rendőri noszogatásra felállnak. Lassan a Bazilikához ér a tömeg. Számos, a tévéostromból ismerős arcot látni, ide várják Papp Lajos szívsebészt is, aki beszélni fog az emberekhez.
A Markó utcában három-négyszázan gyülekeznek, ki akarják szabadítani a "politikai foglyokat". Végül kiszorítják őket, a csoport leállítja a forgalmat a Szent István körúton. Egyidőben érnek a Nyugatihoz a Bécs-Budapest-maraton épp befutó résztvevőivel.

11:08
A Bazilika előttiek egy része segítene a "Markó utcaiaknak", mások inkább maradnának. A Parlament felsőházi termében közben elfogadják a "Budapest '56 Szabadság Nyilatkozatot", beszédet mond Gyurcsány Ferenc és José Manuel Barroso. "A forradalom visszahelyezte Magyarországot a világ erkölcsi térképére. 1956 olyan ritka fejezet a magyar történelemben, amely a világtörténelem részéve vált. Erre legyenek büszkék" - fogalmaz az Európai Bizottság elnöke. "Szabadon élni és mások szabadságát tiszteletben tartani, ez közös kötelességünk".
Papp Lajos a Bazilikánál békés tüntetésre szólít föl. Gonda László a Magyar Nemzeti Bizottságtól közbevág, hogy inkább menjenek a Nyugatihoz, de Papp egyik embere elhallgattatja. A tömeg már ezerfősre nőtt. Végül úgy döntenek, nem hallgatnak a szívsebészre, a Corvin közbe vonulnak, ahol az 56-os Magyarok Világszövetsége ünnepel, díszvendég Per Bang-Jensen (egy néhai dán ENSZ-diplomata fia), valamint a poznani lengyel szabadságharcosok küldöttsége.
A Parlamentben Kofi Annan ENSZ-főtitkár üzenetét olvassák fel. "Ami 1956-ban történt, az ember szabadságvágyának megrendítő megnyilvánulása volt. Magyarország másfél hétre olyanná vált, amilyennek ma ismerjük: demokratikus jogállamnak, Európa szívében lüktető társadalomnak. Kívánom, még évszázadokon keresztül virágozzék."

"A szabadság lehetőség, hogy önmagunk legyünk" - lép utána a mikrofonhoz Gyurcsány Ferenc. "Ahányan vagyunk, annyiféleképpen kívánunk élni szabadságunkkal - ebben a demokrácia vág rendet. A rendet azonban nehéz megteremteni, értelmét a sokaság belátása adja. Mai 56-os vitáink nem a múltról, hanem a jelenről szólnak. 56 csak ürügy."
"2006 arról szól, milyen legyen a demokrácia, és nem arról, hogy legyen-e vagy sem" - folytatja. "Ez sokkal keményebb lecke, mint a rendszerváltáskor látszott." Meleg van az Országgyűlés felsőházában, a vendégek legyezgetik magukat. A folyosókon asztalok, nemsokára ebédelni fognak a vendégek. Háromféle hús van, szárnyas, sertés és borjú, emellett rengeteg saláta (magyaros füstöltnyelvsaláta is!), és nagyon sokféle desszert.

11:46
Immár háromezer ember vonul a Corvin köz felé. Buszok torlódnak fel, autók tülkölnek. A 47 államfő, király és herceg közös szabadságnyilatkozatot fogad el az Országgyűlésben. "Egy ország képes volt felülemelkedni a megosztó érdekeken, és nemzetté vált, kiáltványunk tisztelgés a neves és névtelen hősök előtt. A forradalom csak másfél hétig tartott, de évtizedekig kihatott mindarra, ami a világban történt. A szabadság ajándék, de szabadon élni felelősség."
Egy Combinóval találkoznak a tüntetők, felhangzik a "Döntsük fel!" és a "Demszky, takarodj!". A radikális demonstrációkról ismert (általában nemezsapkát viselő) P. Márton vezeti a tömeget. Budaházy György levelét körözik. "Magyar testvéreim! Hogyan tudna egy becsületes, bujkáló hazafi lázadást előkészíteni, akinek semmiféle konspirációs tapasztalata nincs?" A levélhez fotót mellékeltek, amint az MTV ostromának éjszakáján a szovjet emlékműről hazafiak feszegetik a címert.

12:10
A Körúton áll a forgalom, a tüntetők megérkeztek. A szónokok a Corvin mozi lépcsőjéről beszélnek. Kiadják az új jelszót: 56-2006! Mintegy száz motoros érkezik a Corvin közhöz. A tömeg megörül nekik. Ria, ria, Hungária! - kiabálják. A motorosok bőgetik a motort, köröznek.
A Goj motorosok elnöke országos demonstrációt hirdet, célja, hogy ügyvivő kormány vegye át a hatalmat. A tömeg lehurrogja. Egy része már most a Kossuth térre menne.
"Van bőr a pofátokon?" - kérdezi ebben a pillanatban valaki a 301-es parcellánál az SZDSZ koszorúzására igyekvő Magyar Bálintot. A volt oktatási miniszter vissza akart szólni, de társai csendre intik. A demokratikus ellenzék a nyolcvanas évek elejétől tart itt megemlékezéseket. 30 méterre árpádzászlós fiatalok a Székely himnuszt éneklik.
A Szabadság téren néhány háborgó jelenik meg, az Akadémia utca torkolatánál is számos demonstráló várja, hogy visszamehessen a Parlamenthez. A Corvin közben a szónok bejelenti, hogy lezárták a 6-os és az M0-ás kereszteződését; készek körbezárni egész Budapestet, hogy "Gyurcsány ne tudjon elmenekülni". Egy másik az új Felvonulási téri emlékművet az "az elnyomás vasszobrának" titulálja. "Vasbitók, vasbitók!" - visszhangozza a tömeg. "Ünnepelni akarunk!" - kiabálják a Szabadság téren összegyűlt tüntetők.
A Nagy Imre-szobornál megjelenik Gyurcsány Ferenc és Nagy Imre unokája. Sólyom László nincs a helyszínen.
A Corvin közben Pitti Katalin énekel az embereknek. Takács András levélben üzeni, hogy a rendőrök becsapták a tüntetőket. Wittner Mária arra kéri az embereket, hogy maradjanak a Corvin közben, később valószínűleg visszatérhetnek a Kossuth térre. "56 tavaszán friss szelek fújdogáltak a sztálinizmus áporodott levegőjében" - folytatja. Mesél, mennyire unták már a KISZ-t (a valóságban 1957-ben alakult meg). A lengyelek 56-os dalt énekelnek.




A felbőszült tömeg mindennek nekiment




14:12
Lezsák Sándor is megjelenik a Corvin közben. Pongrátz Gergelynek szóló levelet olvas fel, amit sokan értetlenül fogadnak, elvégre Pongrátz már nem él. Lezsák az aznap avatandó emlékmű helyén a Regnum Marianum templomot állítaná újra. Az emberek unják. "Mennyit beszél" - mondják. - "Igazi politikus."
Egy csoport bomberdzsekis a József körúton lévő Magyar sörözőben italozik. Mások indulnak a Kálvin tér felé, hogy csatlakozzanak az Astoriánál meghirdetett Fidesz-tüntetéshez. Itt négykor kezdődik a megemlékezés, most még csak lézengenek. Az árusok felkészültek, perecet, zászlókat lehet kapni. Vivaldi bömböl a hangszórókból.

14:45
Mind többen indulnak a Corvin közből tovább. A szónokok arra buzdítják az embereket, menjenek a Kossuth térre. Időközben megérkezik a kemény mag az Astoriához. "Hazaáruló" - skandálták végig a Kiskörúton. A Múzeum presszó teraszán Kosztolányi Dénes politikus és Vitézy László rendező-producer borozgatnak.
A (Sugár) (Sztálin) (Magyar Ifjúság) (Népköztársaság) Andrássy úton 56-os járműveket állítottak ki.

15:41
Körülbelül ezer tüntetőt oszlatni kezd a rendőrség az Alkotmány utcában. Feldöntötték a kordont, nekiindultak a rendőröknek. Könnygázt vetettek be. Már az új típusú, paprika-alapú szer lehet, mert többen hánynak.
"Gyertek velünk, gyertek velünk!" - skandálja a Kossuth tér felé vonuló tömeg az Astoriánál gyülekezőknek. Amikor meglátják a távolban a könnygázfelhőt, rohanni kezdenek az Alkotmány utca irányába. Elvegyülnek a visszafelé igyekvőkkel, egy nagyobb csoportot vízágyúval terelnek a Deák tér felé. Azok hátrálás közben elfoglalnak egy BKV-buszt, keresztbe állítják az úton. Egy tüntető azt kérdezgeti, megtartja-e Orbán Viktor a beszédét, mert szerinte senki sem maradt az Astoriánál.

16:10
Megkezdődött a Fidesz nagygyűlése. Wilfried Martens szól a tömeghez. A hallgatóságból többször is hallatszik: "Irány a Deák tér!"
"Mi volt 56 üzenete? Hogy szükség van a változásokra" - kezdi Martens. Hozzáteszi, nem lehet erőszakos eszközöket alkalmazni: nagy fütty fogadja kijelentését. Gyorsan korrigál: "Minden egy ember miatt van", mondja. Gyurcsány az országot erkölcsi válságba sodorta.
A Bazilikánál kapucnis társaság hergeli a rendőröket. Utcaköveket dobálnak feléjük, összességében a tüntetők már több ezren lehetnek. Szemetes edényekből, vastáblákból és kordonokból emelnek barikádot az Arany János utcánál. A rendőrök könnygázzal lövik őket. Sok a nyugdíjas és a gyerek is.
Nem a reformkommunisták érdeme a rendszerváltás, hanem a bátor ellenzéké, folytatja Martens. A tömeg skandál: "Viktor, Viktor". Martens megemlékezik Orbán Nagy Imre újratemetésén mondott beszédéről, majd vége is a beszédnek. A Petőfi Sándornak öltözött Philip a határon túli magyarokat üdvözli.

16:30
Rohamosztagok sorakoznak fel a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út kereszteződésében, a tömeg a 47-es villamos végállomása felé húzodik vissza. Csönd támad, a nagygyűlésre tekintettel szünetelnek a könnygázgránátok. Patthelyzet alakult ki. Néhányan letelepedtek az aszfaltra, szívják be a könnygázt.
Az Astoriánál Kárpáti György taglalja, milyen öröm volt a győzelemmel vigaszt nyújtani az otthon harcoló forradalmároknak. "Börtönbe, börtönbe!" - skandálja közben a hallgatóság. "A győzelemhez hit és önbizalom kell" - fejezi be az olimpiai bajnok.
A vízágyúk színes festékkel spriccelik a demonstrálókat. A rendőrség távozásra szólítja a tömeget. Senki nem mozdul. A Városháza téren a nagy feliratot szétszedték, a betűket az útra cipelik. A tüntetők kiabálnak, a rendőrök erőt gyűjtenek. A demonstrálók hevenyészett barikádot emelnek a Paulay Ede utca magasságában.

17:06
Az Astoriánál Orbán Viktor lép a mikrofonhoz. "Ötven év mérföldkő és magaslat" - kezdi. 56-ot csodának nevezi: a szocializmus bőséget, új, hibátlan emberfajtát ígért, de csak mérhetetlen szenvedést zúdított a magyarokra. A "nemzeti szocializmus" és a "nemzetközi szocializmus" között legföljebb annyi a különbség, mint az északi és a déli sark között. A Paulay Ede utcánál álló barikádot kezdik a rendőrsorfal felé tolni. Egy férfi letérdel a barikád elé. Egy rendőrt állítólag megkéseltek az Alkotmány utcánál.
A Fidesz-elnök az ötven évvel ezelőtti eseményeket idézi fel. "A titok nyitja a szívben van. Ha a szívünk kitárul, akkor nem csak a szemünknek hiszünk." Az összecsapásoknak eddig négy könnyű sérültje volt, közli a Mentőszolgálat szóvivője.
Nyugaton sokan voltak, taglalja Orbán. akik a szocializmust izgalmas kísérletnek, a szovjet hadsereget pedig felszabadítónak tartották. Ez a téveszme az 56-os forradalommal lepleződött le, a magyarok üzenete szíven találta a világot.
A rendőrök elérik a betűkből és kordonokból emelt barikádot, és szétbontják.

17:24
A világ csak 56 után értette meg, hogy a Szovjetunióval nem lehet paktumot kötni. A rendszerváltással a magyaroknak csak kiszabadulni, és nem megszabadulni sikerült. Így térhetett vissza 16 év után a hazugság, mely pénzügyi válságot okozott. A tömeg skandál: "Gyurcsány, takarodj!". Orbán golyóálló BMW-vel érkezett a tüntetésre, a kocsi a színpad mögött áll. Becslések szerint negyvenezren lehetnek a nagygyűlésen.
"Aki csak kicsit is jobban szereti a hazát, mint a hatalmat, az belátja, a felelősöknek félre kell állniuk, hogy az emberek részt vállaljanak a válság terheiből", mondja Orbán. "Istentelen világ" következik ugyanis, ha engednek a kormánynak. "A gát nem szakadhat át". A maga részéről "kitart a demokrácia nehézkes szabályai mellett", azonban azt nem hagyhatja, hogy veszélybe sodorják a családokat.
Egy ügydöntő népszavazás jelentheti a megoldást a válságból. Ezen az emberek szabadon dönthetnének a megszorításokról. Másnap szavazást kezdeményeznek a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak és a demokratikus garanciák kérdésében: ezzel végképp eldől a hazugságokra épülő kormányzás sorsa.
Pillanatnyilag mintegy 300 méter van a Fidesz-nagygyűlés és az Erzsébet téren várakozó tömeg között. Az emberek ide-oda sétálnak. A levegőben helikopter köröz. A beszéd végén Orbán és a tömeg együtt tapsol. A távozókat a rendezők arról tájékoztatják, hogy "az Erzsébet-híd, illetve a Kálvin tér felé távozzanak", egyéb nem hangzik el. Sokan más irányt választanak.

17:35
A Városháza téren korabeli teherautókat tolnak a tüntetők. A rendőrök gumilövedékkel céloznak rájuk. Egy tüntetőt eltalált egy ilyen lövedék, karja véres.
Másokat is eltalál a rendőrség gumilövedéke. Az egyik a kulcscsontján sérült meg, a becsapódás helye fekélyes sebre hasonlít. "Égő érzés, de nem rossz" - meséli a sérült. Társát fejen lőtték, vérzik a feje. A díszlet-tankot hirtelen beindítják, az emberek szanaszét futnak előle. A két teherautóval a barikádot igyekeznek megerősíteni.
A tank megindul a rendőrök felé. Sokan rohannak mögötte, végül vízágyú állítja meg. A tüntetőket könnygázzal verik vissza. Lovasrendőrök tűnnek föl. A demonstrálók a kordonokból barikádot építenek, de a lovasok kikerülik őket. A roham hatásos, a tér kiürül. A többség a mellékutcákba menekül el.
Megtelik a Dohány utca emberekkel. "Hol a Fidesz-tömeg?" - kérdezte egyikük futás közben. Csodálkozó turisták álldogálnak a Kempinski ajtaja előtt. Egy magára hagyott rendőrautót szétvertek a Károly körúton.
Állítólag egy 56-os veterán indította be a díszletül kiállított tankot.

18:10
A tüntetők panaszkodnak, hogy gumilövedékkel eltalálták őket. Egy nagyobb csoport randalírozni kezd a Dohány utcai zsinagóga előtt. Antiszemita rigmusokat kiabálnak, a posztoló rendőröket ávósoknak nevezik, és azt kiabálják, hogy "megölik őket". Néhányan védelmükbe veszik az egyenruhásokat.
Futballszurkolók letépnek két koncertet reklámozó molinót a kerítésről, sörösüvegeket hajigálnak a bejárathoz. A mentősök alig tudják elszállítani a kardlapozás sérültjeit, nem lehet közlekedni a környéken. Egy középkorú férfinak ránézésre durva fejsérülése van.

18:20
"Ennek így semmi értelme, látnom kell a kérdéseket" - kommentálta Kuncze Orbán bejelentését, miszerint népszavazást kezdeményeznek. Szerinte nem lehet egyszerű kérdéseket feltenni a reformokkal kapcsolatban. Például az egészségügyről körülbelül azt lehet kérdezni, akarunk-e csinálni valamit, vagy sem, mert a több-biztosítós modellt, a térítések bevezetését vagy a gyógyszerekkel kapcsolatos intézkedéseket nem lehet egyetlen kérdésben megfogalmazni.
"Orbán kívülről könnyen beszél, szítja a hangulatot, miközben a Fidesznek nincs programja a problémák megoldására, melyekkel Magyarország szembenéz." Kuncze hozzátette, úgy látszik, e programnélküliséget Orbán egy népszavazási kezdeményezéssel igyekszik feloldani.

18:35
Rengetegen álldogálnak még az Astoriánál, fiatalok és idősek vegyesen. Csak lejjebb, a Blaha felé kezdenek ritkulni az emberek. A tüntetők barikádot kezdenek építeni. A rendőrök könnygázzal lövik őket. A teret már kényelmesen el lehetne hagyni, de senki nem mozdul.
Egy bőrkabátos férfi kiabál, bottal a kezében. "Megölték egy honfitársukat, ne menjetek haza!". Hírek szerint Sólyom biztonsági okokból nem megy el a Felvonulási téri emlékműavatásra, korábban Gyurcsányról terjedt el ugyanez.
A Síp utcánál az emberek a brutális rendőri intézkedéseket emlegetik, és az ÁVH-t szidalmazzák.

19:07
Az Astoriánál összegyűlt tömeget megpróbálja kétfelé vágni a rendőrség. A Fidesz közleményben ítéli el a rendőri erőszakot, mely szerintük csak "egy realitásérzékét vesztett miniszterelnök kóros hatalomféltésének bizonyítéka". "Így ünnepelte az 56-os forradalom évfordulóját Gyurcsány Ferenc" - mutat fel egy kilőtt könnygázgránát-hüvelyt Szijjártó Péter. Követelik, hogy a miniszterelnök azonnal szüntesse be a rendőri erőszakot.
A Felvonulási téren több százan a "Gyurcsány, takarodj!" jelszót skandálják. Hamarosan leleplezik az 56-os emlékművet. A tüntetőket kordon tartja távol. Amikor elhangzik a mondat, "tisztelet a hősöknek", valaki bekiabálja: "Ti öltétek meg őket, fasiszták!" A demonstrálók egyemberként rákezdik: gyilkosok, gyilkosok! Nagy csapat motoros is érkezik.
A Honvédelmi Minisztérium szerint a tankot az Erzsébet téren nem lehetett volna "csak úgy" beindítani, sem akkumulátor, sem üzemanyag nem volt benne.
Az Astoriánál tüntetők továbbra sem mozdulnak. A barikádot fölborított toi toi vécékkel erősítették meg. Egy csoport kordonokkal betolta a rendőröket a Síp utcába, vízágyúval sikerült visszaszorítani őket az Astoriához.
Rogán Antal nyilatkozatban kéri a rendőrséget, fejezzék be az erőszakot.

Cikkünk folytatódik, lapozzon!
1 2
hirdetés

Hozzászólások (22)

A hozzászóláshoz .
Demokratata 2010.07.12. 18:26
Nagyon ritkán nézek TVt. 2006 okt 23-án koradélutántól hajnali 2ig ott ültem előtte.. Aki az egészet végignézte, az jól tudhatja, hogy mi is történt.. nekem elsőzör az tűnt fel, miért állnak meg a rendőrök a Deák-térnél órákra.. (mert még tartott a naggyűlés az Astoriánál..) Aztán utólag bejátszották a rendőség és a Fidesz-gyűlés főszervezője közötti beszélgetést, amikor figyelmeztették, hogy a randalírozók arra mennek (nem arra hajtották/szorították őket!!), tudassák ezt a tényt a naggyűlés résztvevőivel.. (NEM tudatták..) Stb, stb.. és amellett nem ártana a dolog előéletét (pl Kossuth-téri előzményeket, eseményeket) is figyelembevenni.. Szóval aki végignézte az egésznapos tvközvetítést, annak nagy meglepetést okoz, hogy kb 5 percnyi történés foglalja le azt az összafoglalót, ami a nemzetközi botrányt okozta.. és ahol az előzményekről szó sem esik (ill csupán az öszödi beszéd hasonlóan válogatott része).
Bizony jó lenne, ha ezeket IS közreadják, és a Fidesz papagájkommandója sem tenne úgy, mintha vak és süket lenne (nem is tehet úgy, csak éppen szelektíven teszi, mert ami nem az ő igazságukat bizonygatja egyoldalúan, az nem is létezik nekik.. ugye, vaskovács és tsai??).. Amúgy a legjobb közvetítést a tv2 stábja csinálta.. még a molotov-koktélosok is látszottak rajta néha, ahogy benzineskannákból ott töltik az üvegeket..az Astoria és a Ferenciek tere között pl..
Tahát jogos a címbeli felvetés: ki is becstelenítette meg nemzeti ünnepünket, ki is követett el és milyen jogtalanságokat?? Mert arendőrség többször szabálytalanul járt el.. Honnan kezdődött az egész?? (A Kossuth-térről..) Kik csinálták a balhét?? A rendbontók.. Mit tett arandőrség?? ami a kötelessége volt (nem hiba nélkül!! Kiknek ajoga sérült leginkább?? Bizony az ünnepelni vágyó, vagy az arralakó budapestieké..a békés polgároké..
Azt meg, hogy ma milyen hazugságokkal eteti a kormány és OV a jónépet, az nem hiszem, hogy idertartozna.. az egy másik téma.. a felvetése meg maszatolás..
Tehét GZS felvetése igenis jogos.. ahogy az is, hogy a felvetés (és annak jogossága!) különösen sérthet bizonyos politikai érdekeket..
A fenti hsz egy másik topicba készült, de itt is van aktualitása..
Az kiderült az elolvasás közben, hogy a papagájkommandó itt is működik, csak éppen más nickek alatt.. Nem rossz húzás.. csak éppen a stílus elárulja őket..(vagy itt is cak névleg több?? a sok nick ugyanaz a személy?? esetleg??)
hillerjugend 2010.07.09. 14:53
"A szükségtelenül és aránytalanul nagy mértékben alkalmazott erőszak, számtalan esetben ártatlanul megvert vagy letartóztatott jelenlevők, illetve a fogvatartás során elkövetett további bántalmazások számtalan jogi, erkölcsi és egyéb vitát robbantottak ki, s tovább polarizálták a közvéleményt.

A rendőrök az Astoria irányába szorították tovább a tüntetőket, akik összekeveredtek a távozóban lévő Fideszes gyűlés résztvevőivel (az index.hu tudósítójának becslése szerint kb. 8000 emberrel). Fél hét körül a rendőrség már az Astoriára lőtt ki könnygázgránátokat, a Fidesz nagygyűlés technikai berendezéseiben súlyos károkat okozva. Hét óra előtt tíz perccel állóháború alakult ki az Astoriánál, a rendőrök folyamatosan lőtték a tüntetőket és a korábbi Fidesz gyűlés résztvevőit. Körülbelül 19:20 körül a rendőrség benyomult az Astoria térre, az ott összegyűlt tömeget kétfelé oszlatták. Egyik részét a Blaha Lujza tér felé szorították tovább, a másik részét pedig a Ferenciek tere irányába tolták.
Háromnegyed nyolc körül az Astoria környékén még lőttek a rendőrök, ekkor sérült meg Révész Máriusz is, a Fidesz országgyűlési képviselője, akit a szemtanúk elmondása szerint a rendőrök lőttek fejbe gumilövedékkel akkor, amikor erőszakosságukat kérdőre vonta. A rendőrök később meg is verték.
2007. február 21-én a Magyarországra látogató Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke a rendőrök képzését, a rendőri azonosítók használatát és a gumilövedékek használatának mellőzését, valamint a civil kontroll megerősítését és az erőszakot elszenvedettek eseteinek kivizsgálását szorgalmazta.
Az Amnesty International éves jelentésének Magyarországról szóló fejezete a rendőrség által alkalmazott túlzott mértékű erőszakról és durva bánásmódról tudósított, melyet a 2006. szeptember 17. és 20. közötti időszakban és október 23-án, az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján történtek meg.
A zavargásoknak 167 sérültje (köztük 17 rendőr és 5 külföldi) volt, közülük 134 ambuláns, 33 kórházi kezelésben részesült. Gumilövedékek miatt fél szemére megvakult a tüntetések két résztvevője is. Nyak-, fej-, szemsérülések száma 80 volt az összes sérülés között.

Az október 23-i események kapcsán a rendőrséget komoly bírálat érte, a fejre és felsőtestre irányuló bakancsos lábbal végzett rúgásoktól kezdve, a rugós ólmosbottal (vipera) fejre leadott ütéseken át, a gumilövedékek és könnygázgránátok fejmagasságban való alkalmazásáig.
Számos esetben került sor olyan személyek rendőrök általi bántalmazására, megverésére, akikkel szemben ennek jogszabályi feltételei nem álltak fent, továbbá számos esetben bántalmaztak intézkedés alá vont személyeket azt követően, hogy már védekezésre, ellenállás tanúsításra képtelen állapotba került
A símaszkos rendőrök egy törvényellenes belső utasítás miatt nem viseltek azonosító jelet, így jórészt nem lehet megállapítani a túlkapások elkövetőinek személyazonosságát.
A rendőrség minden törvényes alapot nélkülözve használt a zavargásokban részt vett személyekkel szemben ólomfejes fémbotot (viperát).
Előfordult az is, hogy a rendőri intézkedés miatt megsérült személyt az intézkedés helyén hagytak segítségnyújtás nélkül, vagy a megsérült személyt előállítást követően nem vagy csak jelentős késedelemmel juttattak orvosi ellátáshoz.
Gyakori volt, hogy a rendőrök eltakarták a kamerák és a szemtanúk elől azon kollégáikat, akik a földön fekvő személyeket éppen megbilincselték.
Több felvételen is látható, hogy egyes rendőrök a tüntetők zászlóit kitépték kezükből, földre dobták, megtaposták.
Október 23-án éjjel a Blaha Söröző vendégeit a rendőrség az utcára kergette, holott a tüntetésekhez semmi közük nem volt. Az utcán rendőrök sorfala fogadta a menekülő embereket, ütlegelni, rugdosni kezdték őket, gumilövedékeket lőttek ki rájuk közvetlen közelről.
Bírói ítélet erősítette meg azt a tüntetésen résztvevők által hangoztatott tényt, miszerint a tüntetések helyszínéről való távozásra utaló vagy arra következtetni engedő rendőri felszólítás nem hangzott el.
Trockij 2010.07.09. 00:57
Tisztelt Ugrifüles!
Nézz utánna, hogy Gyurcsány mit nyilatkozott a TV2 Tények este című műsorában Bárdos Andrásnak!
Ott hangzott el, hogy ő (mármint Gyurcsány) utasította a rendőri vezetőket!!!
ugrifules 2010.07.08. 23:12
"Ja még egy: Tegnap az Estében Mészáros Antónia azt próbálta kihúzni a Gulyás Gergely nevű albizottság vezetőjéből, hogy Petrétei Úr azt mondta volna, hogy Ő nem adott parancsot a rendőrségnek, ezért az lenne a következtetés, ( ki szerint?), hogy Miniszterelnök Úr törvényt sértveközvetlenül irányította a rendőrséget 2006. októberében. Nem is értem mit kavarnak, miből, milyen következtetést vonak le, de hogy képtelenségeket állít a z albizottság, főbizottség és Mészáros Antnia meg alájuk kérdez, az biztos .
Lehet, hogy már mindenki csak azt mondja amit hallani akarnak tőle? Szépen vagyunk! "
http://kapcsolat.hu/blog/a_29_pontos_fercmu
Trockij 2010.07.08. 16:18
Kedves Frici!
Engem már évek óta megdöbbent a "baloldali" szavazók csacskasága!
Szerinted mi a csacskaság? Te elgondolkoztál azon, amit írtam? Mit szólsz ahhoz, hogy Gyurcsány hagyta elfoglalni a TV székházat? Mert ugye az a tények ismeretében már mindenki előtt világos, hogy a rendőrség megakadályozhatta volna! Ehhez csak el kell olvasni a rendőrségi jelentéseket!!!
Frici 2010.07.08. 14:52
[Trockij] [2010.júl.07. 13:48]

"Kedves Frici!
További kérdés? "

Bizony van! -illetve lenne.
Nem elhanyagolható kérdés a rémhír tv közreműködése, -de ezzel semmi gond nincs.
Próbáld meg ismét végig nézni (az archívumban megtalálható) az egészet HANG NÉLKÜL!
-És gondolkodj el a történteken...
A politikai nézet különbségeket evidenciában tartom, viszont a "csacskaság" ugyan csak irritál.
Trockij 2010.07.08. 00:02
Tisztelt Evauraj!
Ha Ön józanul gondolkozna, akkor nem írna ilyen minden alapot nélkülöző ostobaságot! Bizonyitékai? Az amit Ön leírt csak ostoba agyszülemények! Először is: a hanganyagról máig nem tudni, hogyan került ki. Sokan, köztük politológusok, sőt az MSZP tagjai is úgy gondolják, hogy maga Gyurcsány volt a kiszivárogtató. Nem volt buszos utaztatás! Könyörgöm, ha csak erre telik, akkor inkább ne írjon semmit. Inkább azon gondolkozzon el, hogy miért engedte Gyurcsány, hogy elfoglalják a TV székházat!
evauraj 2010.07.07. 17:38

Nancsi! Igazad van!Egyértelmű, hogy a fidesz készített elő egy "kormány-megbuktató forradalmat", hisz annyira szeretett volna Orbán úr már kormányozni.
Bizonyítékaim:
-a délutáni rádiós bejátszás a fidesz által ellopatott hanganyagból - ha nincs előre megszervezve, hogyan lehetséges, hogy vidékről buszokkal felutaztatják az embereket aznap este? A buszok megrendelése heteket is igánybe vesz.
-Akkoriban 2 riportot is hallottam Orbán úrral, az egyikben riporteri kérdésre válaszolva elmondta, ő nem tudott semmiről, külföldön tartózkodott.Úgy telefonáltak neki az övéi, hogy jöjjön haza, így megszakította a külföldi útját
Pár nappal később, egy másik adón is ez volt a téma.Ott megkérdezték, mit csinált, amikor hazajött, azt felelte, lefeküdtem. Hát ezért kellett hirtelen hazajönnie? Hihető ugy-e?
-Több újság is közölte, itt az interneten is olvastam, hogy a "forradalmárok" fideszesekkel. pl.Demeter Ervinnel tartották a kapcsolatot "forradalom" közben, hogy mi a teendő.
Úgyhogy aki józanul gondolkodik, tudja, mi az igazság.
Trockij 2010.07.07. 13:48
Kedves Marcell!
Szives figyelmébe ajánlom a rendőrségi vizsgálatok elkészült anyagait, melyek tényleg hitelesen foglalják össze annak a napnak az eseményeit. Mellesleg egyértelműen megállapítják a rendőrség felelősségét. Azóta a bíróságok által megitélt kártérítések sora is bizonyítja, hogy kormányoldalon nem volt minden rendben. Az Ön által leírtak "hitelességéről" annyit, hogy sem időrendben, sem időben, sem az események leírásában nem felelnek meg a valóságnak. Orbán Viktor aznap is (mint minden eseményen) egy Wolksvagen transporterrel közlekedett. Ön szerint egy vízágyú tényleg meg tud állítani egy tankot? Ilyen hülyeséget még Háry János sem hinne el! Révész Máriuszt nem találták el gumilövedékkel, hanem "szimplán" megverték. A Deák térnél történt eseményeket pedig teljesen össze-visza irja le. Jobb lenne előbb utánna nézni tüzetesen annak mi is történt valójában, mint ilyen hiteltelen összefoglalóval jelentkezni!

Kedves Nancsi!
Ez is egyike az Ön tények nélküli vagdalkozásainak némi komcsi demagógiával fűszerezve!
Talán el kéne gondolkodnia azon, hogy az egésznek az oka Gyurcsány Ferenc és az ő béna kormányzása, nem? A FIDESZ-t hibáztatni azért, ami történt, már ne is haragudjon, de végtelenül primitív és szánalmas! Én a barátaimmal mentem a Kossuth térre, senki nem fizetett érte, és teljesen nyilvánvaló volt, hogy a parlament előtt tiltakozzunk. Kérem, hogy a primitív hozzászólásokat, amik minden alapot nélkülöznek mellőzze, köszönöm.

Kedves Aranka!
A rendőri túlkapásokat már bírósági itéletek is megállapították, ezért kérem ne feltételes módban beszéljen róla, mert ezek tények a cikkel ellentétben.
A FIDESZ-t felelőssé tenni ... No comment!

Tisztelt Pirdom1!
Ha rendőrök azonosító szám hiányában, válogatás nélkül ütnek mindenkit, gyakran földön fekvő idős embereket is, megbilincselt embereket bántalmaznak, kilőnek szemeket, eltörnek bordákat és végtagokat, ha törvénytelenül alapos indok nélkül tartanak fogva embereket akkor az rendőri erőszak, ha ez tömeges méretekben fordul elő, akkor az rendőrterror.

Tisztelt Tapaszt6!
Azt hiszem, ha elolvasná a hiteles rendőrségi jelentéseket rájönne, hogy Ön - legmélyebb tiszteletem ellenére is - agymosott! Először csak 2006-os eseményeknek nézzen utánna, aztán a további dolgoknak is. Meg fog döbbenni!

Kedves Pokrocz!
Önnek igaza van! Kérdés, hogy miért engedték meg, hiszen a TV székház mögött elegendő rendőri erő állt ennek megakadályozására. Csak nem Gyurcsány utasította erre a rendőrséget? Hiszen a TV2 Tények este műsorában azt nyilatkozta Bárdos Andrásnak, hogy ő utasította a rendőri vezetőket! Ha ez igaz ( bár Gyurcsánnyal kapcsolatban a hazugságon nem lehet meglepődni! ), akkor ez az EU legnagyobb botránya, ami börtönbüntetést fog maga után vonni!

Tisztelt baloldali polgártársaim!
El kéne gondolkodni néha, hogy kiket is támogatnak Önök ilyen nagy vehemenciával, és hogy tudnak egészen nyilvánvaló hazugságoknak is bedőlni?
Kedves Frici!
További kérdés?
BerenyiMiki 2010.07.07. 07:37
Csak söpredékezni meg csürhézni tudtok? Többre nem tellik? '56 után is ezt beszéltétek az akkori események kapcsán?
marimama 2010.07.06. 23:46
[zapata] [2010.júl.06. 22:36]
Nem ússzátok meg bolsevikok!Caligula túllőtt a célon és egy jogállamban FELELNI FOG!!!

?????!? Ennek a 2 mondatnak se együtt, se külön, nincs semmi értelme!
zapata 2010.07.06. 22:36
Nem ússzátok meg bolsevikok!Caligula túllőtt a célon és egy jogállamban FELELNI FOG!!!
pokrocz 2010.07.06. 21:29
Szégyen! Egy normális országban ez a söpredék a TV közelébe sem mehetett volna.
Tapaszt6 2010.07.06. 20:27
Az agymosottak sajnos már menthetetlenek, a valóság hiteles leírása nem érdekli őket, de hát a köz(ma már párt)sajtóban nem is találkozhatnak valós tényeken alapuló írásokkal.
A fidesznyikek tálalásában a 23-iai események is annyira hitelesek, mint pld. a " romokban a gazdaság, a hiány 7,5%" hazugság mantra hónapokig, kontra másnap saját szemükbe köpés és sajtótájékoztatón bejelentett "konszolidált államháztartás, tartható 3,8% hiány".
Vezetőik kontárok (nemzetközi megítélésük egy leggyintés), és mégis Vekker úrnak a hívei (legyen akár a liberális internacionálé vagy a konzervatív néppárt alelnöke) mindent elhisznek, és ezt kihasználva manipulálja is őket.
Vezénylő tábornokuk kisstílű politikai vállalkozó, kalandor, aki kaméleonpolitikát folytat, mindent egy célnak, a hatalom megszerzésének, megtartásának rendel alá.
A leírás helytálló, a keke cember 23-án is felhergelte az általa akarnok módon kiválasztott helyszínen a zembereit és aztán magára hagyta az összeset. A megtervezett színjáték után, évekig alantas politaikai céljaira használta fel az akkori események elferdített tálalását.
pirdom1 2010.07.06. 19:46
[ghost] [2010.júl.06. 19:01]
Egy kicsivel értelmessebb jobboldali hozzászolót vártam. Ha csak ennyi tellik a kutfőből, akkor kár volt elolvasnos a cikket.
Már ha egyáltalán elolvastad.
A redőrterrorról annyit, ha az lett volna, akkor pár napig valamelyik közeli stadion gyepén ücsörgött volna a sok hülyélye. Nagy kár, hogy nem így történt. Amúgy a névadód forog sírjában.
ghost 2010.07.06. 19:01
Hogy a népszava adna előt hiteles történetet 2006 okt. 23-ról! Na ne, a maradék néhány bigott komcsit leszámítva ez röhej...

A népszava "hiteles" írása az nagyjából olyan, mintha a maffia beszélne a bűnüldözésről....
(Tiszta sor, evidencia: a népszava és hitelesség antagonisztikus ellentmondásban vannak egymással, igaz eftársak?)
aranka 2010.07.06. 17:57
Jó összefoglalás, világosan kiderül belőle:
1. A Kossuth-tériek = csőcselék
2. A rendőrök a törvényes rend védelmében avatkoztak be. Lehet, hogy volt túlkapás, de ne tessék idióta jelszavakkal rendőröket froclizni. Ha egy rendőr felé köveket dobálnak, az nyilván begorombul.
3. A főbűnös legszebb nemzeti ünnepünk tönkretételében a fidesz. 1918 október 31. óta az Astoriánál tömeggyűlés nem volt, ott azt a város közlekedésének tökéletes megzavarása nélkül nem is lehet megrendezni. Ebből is látszik, hogy az egész provokáció volt, Orbán és csapata híveiket tálcán kínálták fel a csőcselék és a rendőrök közötti "nézeteltérés" áldozatául. Amikor bejött mocskos számításuk, a Vezér páncélozott BMW-n menekült el a helyszínről.
wantirna 2010.07.06. 17:16
Mitől hiteles ez a történet egyáltalán? És mitől hiteles minden részletében?
Billy 2010.07.06. 16:50
Most persze a másik oldalon van, könnygázgránáttal felfegyverkezve.
Szükség is lesz rá hamarosan!
Billy 2010.07.06. 16:49
A fidesz a bűnöző csőcselék oldalára állt!
Bezár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése