2014. április 10., csütörtök

2006 Terror



1956, 50, 2006 - Így "ünnepelt" a gyurcsányi terror
Az egykori Gondola-cikkek tükrében elevenítjük fel, hogy hat esztendeje miként zajlottak az 56-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján az "események".
2012. október 23. 22:40
Grószgyurcsány
Emlékeznek még Grósz Károlyra? (...)
Grósz Károly a Magyar Szocialista Munkáspárt erős embere volt. Modernizátor. Élete a mozgalomé. Rekedtes hangú radikalizmusával, a tompa, visszhangtalan ürességben élő lakosságot némileg fölrázta a nyolcvanas évek közepe táján. Borsodi, majd budapesti első titkár volt (első titkár: érzik még szájukban a kifejezés ízét?), a legitimitását az illegális mozgalomból, meg 56 vérbefojtásából nyerő pártnagyok leváltását, kirugdosását kezdte meg. Tőlük azonban végső céljait (a hatalom akarása) illetőleg semmiben sem különbözött, csak éppen nem száradt rá a viperabőr, képes volt váltani. Hangot. (...)
Szóval készül valami jobb? Szóval, mindegy mi, de lesz valami? Szóval, lehet, azaz lehetséges változás? Ilyen vagy olyan?
A főtitkár nem értett semmit. Fogalma sem volt országról, glóbuszról, a beléje nevelt, ültetett, vert torzzá és kényszeressé horpadt világnézet hamis világban éltette. A mi köznapjainkra, a deres valóságra ráült nyeregben lévők ugyan használták a sarkantyút, a szárat meg a kockacukrot, de nem tudták mi ficánkol a seggük alatt. Ha ficánkolt ugyan – inkább léptet.
Grósz azt hitte, ha megnyeri a párthatalmat, megnyeri az országot, az ország ura lesz. Azt hitte, hogy a mondanivalóját hallják, nem a hangját. Azt hitte, mond valamit. De kiderült, semmit sem mond, semmi érdekeset, íze nem bizonyult többnek, mint amennyi a néphadseregi csajkányi sárgaborsó-főzelékre hullajtott egy szem veresszaftú pörkölt mócsingnak volt.
Akkor azután székre állt és mondott egy nagyot: fehérterror! FEHÉRRTERRRORR! – köpte bele a világba. Nem, nem a Demokratikus Charta pódiumán, hanem valami munkásőrhónaljszagú sportcsarnoki pártaktíván. Volt, aki megrettent. Volt, aki azt mondta: naugye? Volt, aki fölizgult. De leginkább légyhessentő legyintés volt a válasz. Ám a nagy többség meg sem hallotta! Így lett Grósz légysúlyú alak a magyar történeti Pantheonban.
Szegény viszonylag fiatalon halt meg, szörnyű betegség vitte el.
Ma még a szívósabb öregek föl tudják idézni rekedtességét –, holnap lábjegyzet csak a vastagabb könyvekben lesz. Egyszer elszólta magát, és kész. A beszédje, amivel kivált, ami megnövelte: tönkretette.
Jó, de hogy kerül a címbe Gyurcsány?
Na?
Szabó Béla István
Nem kértek Gyurcsány és Szili kézfogásából
Sólyom László köztársasági elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelenlétében kitüntetéseket adott át a Parlamentben vasárnap. Az ünnepségen több kitüntetett a három közjogi méltóság közül csak Sólyom Lászlónak nyújtott kezet, Gyurcsány Ferencnek és Szili Katalinnak nem.
Az államfő a nemzeti ünnep, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulója alkalmából összesen több mint hetven személyiségnek adományozta a Magyar Köztársasági Érdemrend elismeréseit, a Magyar Köztársaság arany vagy ezüst érdemkeresztjét, illetve a Nagy Imre Érdemrendet. Az ünnepségen több kitüntetett a három közjogi méltóság közül csak Sólyom Lászlónak nyújtott kezet.
Több kitüntetett nem fogott kezet Gyurcsány Ferenccel és Szili Katalin házelnökkel az állami kitüntetések átadási ünnepségén a Parlamentben. Volt olyan is, aki Sólyom László val és a házelnökkel is kezet fogott, a miniszterelnökkel azonban nem.

Kézfogás nélkül vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend csillaggal ékesített középkeresztjét Tertyánszkyné Dr. Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánhelyettese. Tertyánszkyné Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök köszöntését utasította vissza.

Ugyancsak nem fogott kezet a két szocialista politikussal a tisztikereszttel kitüntetett Mészáros Gyula, a Pofosz veszprémi elnöke; a lovagkereszttel elismert Borbély István, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) Csongrád megyei elnöke és Cseh Imre Márton sem.

Nem fogadta Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin kéznyújtását a TIB tatabányai elnöke sem. Homola István 1956 októberében Budapesten és Tatabányán is részt vett a harcokban, 1958-ban hat év börtönre ítélték, 1959-ben szabadult. Ugyanígy tett Csete István nyugállományú alezredes is, akit a forradalomban való részvétele miatt 1958-ban 15 év börtönre ítéltek.

Pintér Károlyné, a Pofosz Gulag-tagozatának elnöke csak Gyurcsány Ferenccel nem fogott kezet. Az Index tudósítójának jelentése szerint, miután Pintérné lekezelt a házelnökkel, a kormányfő bizakodva nyújtotta felé jobbját, de az egykori forradalmár gyorsan elkapta kezét.

Miközben a közjogi méltóságok, kormánytagok, politikusok és vendégek folyamatosan érkeztek az állami kitüntetések átadására vasárnap, több tüntető figyelte az Országház főbejárata elé gördülő autókat, és a kormánnyal szembeni véleménynyilvánításuk eszközeként hangos zenét szólaltattak meg a hangszórókon keresztül.

Utolsóként Gyurcsány Ferenc érkezett a Parlament főbejáratához; több tüntető szidta a miniszterelnököt a rendőrség által felállított kordon előtt, de hangos kiabálás vagy fütty nem kísérte megjelenését, mint ahogy más kormánypárti politikusét sem.
Gondolattalan MSZP, gyáva kormányzat, paravánnal elzárt nép
Megcsúfolják 1956 szellemét a Kossuth téren. A kormányzat a királyok, hercegek, grófok, diplomaták előtt szégyelli a népet, amelytől egyébként fél.
Fél a kormány, ezért Sólyom Lászlóval takarózik. Őrá hivatkozva nem próbálták meg rendőri erővel eltakarítani a Parlament elől a „csőcseléket”. Valójában fütyül a kormány az elnöki szóra, hiszen ha számítana, akkor Gyurcsány már régen távozott volna a hatalomból. (...)
Míg zajlott a kongresszus, az adófizetők pénzén paravánnal elzárták a hivatalos ünnepség helyszínét a tüntetők által elfoglalt területtől a Kossuth téren.
Megtestesült abszurd. Október 23-án egy olyan kormányzat ünnepli meg a népfölkelés évfordulóját, amelyik paravánnal elzárja az ellene tüntetőket.
A nép persze véleményt mondott az MSZP-ről más formában is. A kongresszus másik tanulsága, hogy a küldöttek jelentős hányada nem látta értelmét megjelenni. Ezek az MSZP-sek bizonyosan közelebb vannak a Kossuth téri tüntetőkhöz, mintsem sokan gondolnák.
A baloldal és az általa vezényelt média azt próbálja elhitetni velünk, hogy a Kossuth téren a Fidesz sugallatára folyik, ami folyik hetek óta. Ideje volna felismerni, hogy ez nem igaz. Kétségtelen, hogy a tüntetők Gyurcsány és a mostani kurzus ellen vannak, de az már egyáltalán nem biztos, hogy Orbán Viktorra hallgatnának. Sőt a sértés (hogy paravánnal zárják el őket a saját forradalmuk ünnepségétől) valószínűleg tovább erősíti azt a folyamatot, amelyet egyelőre senki sem vesz komolyan.
Pedig igazolják a közvélemény-kutatások is. Nevezetesen azt, hogy a nép napról napra távolodik a saját politikai elitjétől. Az egész magyar parlamentarizmust viszi csődbe, ami szeptember 17-e óta a Kossuth téren zajlik.
A pártoknak nincsen érdemi üzenetük a Parlament ablakai alatt álló néphez. Ez nonszensz.
A nép egyébként azért sem fog távozni a Kossuth térről, mert az ott-tartózkodás: életforma.
A mostani kormány pedig napról napra növeli azok táborát, akik ezt az életformát „választják”. A tüntetők jelentős hányada ugyanis azért lakik ott, mert számára ez életforma. Nincsen hová és miért elmennie a Kossuth térről. Azt a naponta gyarapodó tábort jelenítik meg, amelyiknek semmiféle kilátása sincsen. És a dilettáns (esetleg tudatosan ilyen, tehát gonosz) kormányzás miatt ők bizonyosan többen lesznek.
Szemben az MSZP szavazótáborával.
A magyar demokrácia utolsó kártyája Orbán Viktor. A Fidesz elnökének van még esélye érdemit mondani a teljes megbénulás felé haladó magyar társadalomnak.
Sorsszerű. Annak idején Nagy Imre újratemetésekor robbant be a magyar közéletbe Orbán Viktor, és most megint Nagy Imrével hozza össze a sors, az ő forradalmának évfordulóján kell tudnia kiutat mutatni a válságból.
Orbán Viktor mindig demokratikus politikus volt, noha ellenfelei nem mindig voltak azok. Főleg ővele szemben nem. Ha a nemzetközi helyzet nem tenné lehetetlenné, már régen odafektették volna Nagy Imre mellé.
Így aztán Orbán Viktor lett Nagy Imre utóda, pedig eddigi életútja nem hasonlítható az exkommunista mártíréhoz.
Ha Orbán Viktor ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, amelyet az utóbbi hetekben képviselt, miszerint a válság oka részint Gyurcsány, részint az MSZP, akkor persze igazat mond, de nem mondja meg, mit lehetne tenni. Ha ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy nem kellenek előrehozott választások, de nem mondja meg, hogy miért változna meg az MSZP és a kormány, de főleg maga a kormánypolitika, akkor lassú halálra ítéli az országot – és a Fideszt is.
Az embereknek napról napra fogy a türelmük ezzel ez egésszel szemben. Ha így kell belemenni a télbe, akkor tavasszal itt nem lesz komoly politikai erő, amelyikre bárki is számítana, kivéve a pártok legszűkebb törzsgárdáját.
Idén a Kossuth téren telelnek a hajléktalanok. Annyi jó mindenképpen van ebben, hogy az országgyűlés kénytelen lesz észrevenni ezt a problémát. Igazi liberális ország leszünk, bárki éhen halhat, megfagyhat majd a Parlament előtt.
Ja, és önfeledt ünnepi Himnusz-éneklés közben ne felejtsük Ady Endrét:
Ha mi ezért voltunk,
Ezért bolondultunk
S nagy igazolásra
Vérrel ezért hulltunk,
Ezért nyílt a lelkünk:
Kutya a magyarság
S a lelkünk
S nincs oly komisz sors, mit
Meg nem érdemeltünk.
Ny. J.
Provokációtól tartanak a Kossuth téren
Fokozott rendőri készültség, elkerített dísztribün, „Elkurtuk.org” matricák a kordonokon, magasra emelt, a tribün felé fordított transzparensek, több ezer ember, fáradhatatlan szónokok, rengeteg zászló – ez jellemezte a Kossuth teret tüntetők október 22-én este.
Fémkordonokkal kettéválasztották a Kossuth téri tüntetőket hétfőn hajnalban negyed kettőkor. Több mint félszáz ember szorult ki a Parlament előtti térről, így a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt kénytelenek várakozni - látta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A percek alatt felállított kordonokkal a rendőrség kettéválasztotta a tüntetőket, 2-300-an a Rákóczi-szobor előtti füves területen maradtak, míg a többiek a téren kívül rekedtek. A minisztérium épülete előtt állók mellé felsorakoztak a rohamsisakos és védőpajzzsal felszerelt rendőrök, többüket fekete kommandós maszk takarja, némelyek golyóálló mellényt viselnek.
A téren belül maradt demonstrálók árulónak tartják korábbi vezetőjüket, Takács Andrást, amiért véleményük szerint elárulta a már 36. napja tartó demonstrációt.
A kordonon belül néhány fiatal összeverekedett, mert nézeteltérésük támadt a rendezőkkel. Hajnali fél kettő körül újabb rendőri erősítés érkezett.
Az MTI tudósítója több mint 15 csapatszállító járművel és több mint 20 mikrobusszal érkező rohamrendőrt látott, akik a Parlament északi parkolójába tartottak.
Este még több ezren voltak
Vasárnap este 9 körül mintegy háromezer ember tartózkodott a téren, több százan szervezett csoportként jöttek Budapestre a Parlament elé.
Két Csepel gépjárművel érkezett mintegy félszáz tüntető, akik zászlókat lobogtattak, miközben azt skandálták, "'56, nem hagyjuk" és "Kossuth tér!" A teherautó oldalára 1956-os forradalom idején használt szavak voltak felfestve, így "Vesszen Gerő", "Vesszen Piros", "Vesszen az MDP, MSZMP", valamint "Ruszkik haza!".
Farkasszemet néztek egymással a rendőrök és a tüntetők
A Földművelésügyi Minisztérium előtt lévő útszakaszt este már teljesen elfoglalták a tüntetők, és a Rákóczi-szobor előtt lévő teret is teljesen megtöltötték.
Megerősítették a Parlament körüli rendőrségi védelmet, az Országház előtt a kordonokon belül rohamsisakos rendőrök védőpajzzsal felszerelve álltak sorfalat. A tüntetők a kordonokra „Elkúrtuk.org” feliratokat erősítettek, különös kontextusba helyezve a kordonon belül folyó ünnepi előkészületeket.
A Parlament északi parkolójába már este is folyamatosan érkeztek a nagyobb rendőri egységek csapatszállító járművekkel, buszokkal. A környező utcákban már napok óta járőrautók parkíroznak.
A Kossuth-szobor mellé, ahol szintén fém kordonokkal vette körbe a rendőrség a területet, rendőri egységeket vezényeltek, és már ott is sorfalat állnak. A Parlament környékét teljesen lezárták a forgalom elől.
Több ezer embert vártak
Hétfő hajnali két órára több ezer embert mozgósítottak a Kossuth téri tüntetők, hogy az október 23-i központi állami megemlékezés miatt biztonsági okokból elrendelt kordon és beléptető kapuk építése ellen ha kell, keményebb eszközökkel is fellépjenek - mondta egy szónok a Parlament előtt felállított emelvényen vasárnap.
- Ne engedjük, hogy az elnyomó bolsevik hatalom vasfüggöny mögé zárjon bennünket, védjük meg magunkat, és mindenki telefonon mozgósítsa ismerőseit, barátait és családtagját, hogy akadályozza meg a rendőrség tervét - mondta a szónok az MTI tudósítása szerint. Azt állította, már 35. napja tartózkodik a téren, Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását követelve.
Provokáció is lehet
"Teljes együttműködés van a rendőrség és a Kossuth téri tüntetők között, így hozzájárultunk, hogy hétfőn hajnalban kordonokkal körbezárják a tüntetőket, és biztonsági kapukat állítsanak fel, de nem állhatunk oda minden emberhez, aki megpróbál ellenszegülni a rendőri intézkedésnek" - mondta Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője. Gonda László, a Kossuth téri demonstráció egyik fő szervezője úgy fogalmazott, hogy abban az esetben, "ha százezer ember tartózkodna a téren, a rendőrség nem tudná végrehajtani akcióját, de még kevesen vagyunk, és bármi elképzelhető". Az MTI felvetésére, hogy a rendezők közül többen úgy fogalmaztak, ütő-, vágó- és szúró-eszközökkel kell felszerelni magukat, úgy reagált: provokáció lehet, de nem biztatják embereiket ellenállásra.
A szervezők és a rendőrség közti 20-i megállapodás szerint a demonstrálók tudomásul veszik, hogy az általuk használt területet tűzszerészek átvizsgálják, a rendőrség technikai eszközökkel ellenőrzi a tüntetőket. A tüntetők emellett ígéretet tettek arra, hogy nem veszélyeztetik az állami rendezvény méltó lebonyolítását.
Rohamrendőrök tisztították meg a Kossuth teret a tüntetőktől
Többezer rohamrendőr intézkedett párszáz tüntetővel szemben hétfőre virradó éjjel a Kossuth téren és a környező utcákban. A rendőrség szerint a kormányfő távozását követelők nem tartották be a hatóságokkal kötött megállapodást, nem hagyták, hogy tűzszerészek vizsgálják át a teret a mai ünnepségek előtt. 

Kiürítették a rendőrök az éjjel a fővárosi Kossuth teret. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a demonstráció szervezői nem tartották be a rendőrséggel kötött pénteki megállapodást, mert nem tették lehetővé, hogy a tűzszerészek átvizsgálják a területet.
A hatóságok a környező mellékutcákat lezárták, a Parlament környékén megerősítették a rendőri jelenlétet; a metró Kossuth téri megállója előtt két járőrautó és egy vízágyú áll. A távirati iroda tudósítója szerint mintegy 2 ezer, védőpajzzsal és rohamsisakkal felszerelt rohamrendőr intézkedett a néhány száz tüntetővel szemben.
Később az MTI arról számolt be, hogy reggel 7 órakor a rendőrök kiszorították a Nádor utcában várakozó tucatnyi demonstrálót, akik a többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el a helyszínt.
Takács András, a kormányellenes tüntetés egyik szervezője, a Kossuth téren alakított Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szerveződés ügyvivője az InfoRádióban azt mondta: a rendőrség fellépése jogtalan volt, ezért a demonstrálók panaszt nyújtanak be a köztársasági elnökhöz és a Legfelsőbb Bírósághoz az akció miatt.
Az MTI-nek több tüntető arról beszélt, hogy átverték őket. Mint mondták, megállapodásuk a rendőrséggel az volt, hogy sátranként egy ember a területen maradhat, a többieket pedig átvizsgálás után engedik vissza a sátrakhoz.
Közölték: felháborítónak tartják, hogy becsapták őket, és végül senki nem maradhatott a helyszínen. Elmondták, hogy sokuknak a sátrakban maradtak a személyes irataik, így nem tudják igazolni magukat.
Mindeközben a Parlamenthez folyamatosan érkeznek a védett személyek gépkocsikonvojai.
A demonstrálók két csoportja a Nyugati téren találkozott, rövid időre megbénították a közlekedést, néhányan szemeteseket borítottak fel és megpróbálták azokat felgyújtani. Később a Belvárosban folytatódtak a rendőri intézkedések. A Nádor utca elején egy kisebb csoport provokálta a rendőröket, és többszöri felszólításra sem akarták elhagyni a helyszínt. A kiérkező rendőrök több embert kiemeltek a tömegből és megbilincselve vezettek el.
***
Panasszal él a rendőrség ellen a Magyar Nemzeti Bizottság 2006, mert a Kossuth téri tüntetést kényszerítő intézkedésekkel oszlatták fel a rendőrök, néhány demonstrálót tettleg is bántalmaztak - mondta Takács András az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának hétfőn kora reggel.
A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője közölte, keresik a jogi lehetőséget, hogy milyen panasszal élhetnek a demonstráció felszámolása miatt, bár azt az MTI tudósítójának elismerte, hogy a rendőrség jogszerűen, a megállapodások be nem tartása miatt számolta fel a 36. napja tartó tüntetésüket.
Mint elmondta, miközben a rendőrök két irányba szorították ki a demonstrálókat, több embert gumibottal bántalmaztak, majd előállítottak, ezért ők szintén "politikai foglyoknak" tekinthetők. Takács András szerint a szeptember 17-18-19-i összecsapások idején tapasztaltakhoz hasonló túlkapások történtek.
Takács András az MTI-nek azt is elmondta, hogy hajnalban tájékoztatták jogi képviselőjüket a történtekről. Grespik László a köztársasági elnökhöz és a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez fordul panasszal.
Ünnep nélküli ünnep a kordonokon belül
Negyvenhét ország delegációja hajtott főt a Kossuth téren a Szabadság Lángjánál. Az ünnepelni akaró tömegtől elzárva, többszörös kordonok mögött zajlottak az események. A Himnusz dallamát nem kísérte tízezer torok éneke, a nemzeti lobogó alatt pedig több külföldi ünneplő volt, mint magyar.
2006. október 23-án nem lehet az utcára menni. Najó, elméletileg igen. De az ötödik kerület gyakorlatilag le van zárva: rendőrkordon, pajzsok, sisakok, golyóálló mellények. Ötven éve pufajkák, ma ez. Az ünnep ma csak a politikai elit és a külföldi delegációk sajátja. Hogy miért ők ünnepelnek, nem világos.  
Talán nem pont az ő elődeik voltak, akik ötven éve félrenéztek, mikor szovjet lánckerekek döngölték földbe a vérrel kivívott szabadságot? De. Most viszont ők emlékeznek, nekik játssza a Hazám, hazámat a katonazenekar, nekik tiszteleg a magyar díszszázad, ők állnak vigyázban a nemzeti lobogó felvonása alatt. Mindezt az Ország Házánál, a hermetikusan lezárt Parlamentnél. A szabadság nevében.  
A magyar népet, akiknek 56 köszönhető, kizárták a környékról is. Biztos, ami biztos. Ünnepeljenek máshol. 
A "meghatott" Gyurcsány emléktáblát avatott
1956 őszén, a forradalom bukásának előestéjén Nagy Imre miniszterelnök néhány társával és a családtagokkal együtt a Népköztársaság úti jugoszláv nagykövetség épületében keresett menedéket. Tegnap Gyurcsány Ferenc kétértelműen vigyorgott és nyilatkozott a Nagy Imre halálához vezető eseményekre visszaemlékező ünnepélyes emléktábla avatáson.

1956 novemberében a jugoszláv hatóságok előzőleg arról biztosították Nagy Imrét és társait, hogy a nagykövetségről biztonságos körülmények között hazatérhetnek. Az utolsó pillanatban azonban a szovjetek csapdába csalták a csoportot, és a buszokkal távozó embereket az oroszok az utcán letartóztatták és Romániába deportálták. A Kádár János és Apró Antal vezette törvénytelen ellenforradalmi kormány az Antall József előtt az utolsó törvényesen megválasztott magyar miniszterelnököt mesterségesen fabrikált koholt vádak alapján 1958 június 16-án kivégeztette.

Nagy Imréék által a közel 50 évvel ezelőtt történt jugoszláv nagykövetség elhagyására visszaemlékezve Gyurcsány Ferenc és Borisz Tadics szerb elnök tegnap emléktáblát leplezett le az Andrássy út végén álló villa falán.
"Sokaknak ez az épület volt a remény háza" - célzott a Nagy Imre csoportra az ismeretlen okból rövidre sikeredett beszédében a magyar miniszterelnök, majd azzal fejezte be pár perces szónoklatát, hogy szemrebbenés nélkül az épületre mutatva kijelentette, hogy "a hazugságok útja innen indult".
Az első külföldi tudósítások - ezt a képet közölték a mai Magyarországról
Megjelentek az első külföldi tudósításokban a mai budapesti tüntetések angol nyelvű táblái. A Reuters ma délelőtti gyorsjelentésében idéz egy tüntető által magasba tartott angol nyelvű tiltakozó feliratot, amin a szöveg a külföld segítségét kéri, hogy el tudják távolítani a hatalomból Gyurcsány Ferencet. Hazudtak a rendőrök a külföldi újságíróknak?
"Kedves vendégeink, üdvözöljük Önöket Gyurcsány Magyarországán, ahol a hazugság igazságnak számít és a bűn erénynek. Kérjük segítsenek minket abban, hogy eltávolíthassuk őt és követőit a hatalomból"- olvasható a nagyméretű transzparensen. ("Dear guests, welcome to Gyurcsany's country where lies look like truth, sin looks like virtue. Please help us to help him and his followers resign")
Egy másik lap egy fényképet közölt, amin október 23-án reggel az Alkotmány utcában magyar rohamrendőrök bújnak pajzsuk mögé, amíg egy idős néni közli velük a véleményét.
A német DPA hírügynökség idézi a magyar rendőrség szóvivőjét, miszerint a rendőrök a reggeli Kossuth téri tömegoszlatás után fegyverek garmadáját és puskaport találtak a tüntetők sátraiban.
Az Egyesült Államokban a ma déli híreket teljesen elfoglalták a budapesti eseményekről szóló nemzetközi sajtó- és televíziós beszámolók.
A hírügynükségek jelenleg szinte kizárólag a rendőrség tüntetők elleni korai és brutális fellépését, a könnygázgránátokat, a veréseket és a tüntetőkre közelről kilőtt gumilövedékeket említik, a külföldi delegációk részvételével lebonyolított délelőtti kormányünnepségekről és a Fidesz nagygyűléséről egyelőre kevés szó esik.
A mellékelt fényképet a kicsavart kézzel földre tepert fiatalemberekről sok tudósítás közölte a beszámolójában.
"Eldől majd a hazugságokra épülő kormányzás sorsa is" - órási tömeg a Fidesz nagygyűlésen
Több mint százezer ember gyűlt össze az Astoriánál és a környező utcákban a Fidesz ünnepi megemlékezésén. Az nagygyűlésen Wilfried Martens Gyurcsány felelősségéről, míg Orbán Viktor egy népszavazás elindításáról szólt.
Gyurcsány felelőssége
Az 1956-os forradalom azért is került be a világtörténelembe, mert akik innen a világ különböző helyeire menekültek, magukkal vitték '56 emlékét, így az az őket befogadó országok történelmének részévé is vált - kezdte ünnepi beszédét Wilfried Martens. Mint mondta, szinte nem is akad olyan ország, ahol '56 ötvenedik évfordulóját ne ünnepelnék meg. "1956 egy új korszak kezdetét jelentette Magyarország és az európai demokratikus intézményrendszer számára." 50 évvel ezelőtt Brüsszelben fiatal diákként ő maga is tüntetett Magyarország szovjet megszállása ellen - emlékezett vissza Európai Néppárt elnöke, így tehát, tette hozzá, bátran mondható, hogy '56 a világon mindenkié, mert mindenhol befogadták a forradalom üzenetét.
Mint fogalmazott, "szabadon élni annyi, mint félelem nélkül élni". '56-ban szinte meg lehetett érinteni a szabadság szellemét. Utalt arra, hogy azelőtt a kommunista rezsim meghamisította és eltitkolta az igazságot, mindenhol csak politikai hazudozás folyt. A mai magyar helyzetben a kormánynak nincs bátorsága szembenézni a tényekkel és nincs mersze az állampolgáork szemébe nézni - szögezte le a néppárti politikus. Hozzáfűzte: mi lehet '56 üzenete a jelen számára? Egyértelműen az, mondta, hogy lehetőség és szükség is van a változásra. Harag és érzelem nélkül nincs forradalom. A magyar forradalmat is a szenvedélyes vágy és a bizalomvesztés vezérelte. Ez a vágy akkor az egész országot és nemzetet áthatotta, a polgárok pedig elsősorban a hazugságok miatt vesztették el bizalmukat - emlékeztetett a politikus.
"A mostani zűrzavar is egy ember miatt van. Ő az, aki az országot politikai és legfőképpen erkölcsi válságba sodorta azáltal, hogy félrevezette az embereket" - mondta Martens. 
Szent ügy lett az olimpia
Kárpáti György csodálatos ünnepnapnak nevezte október 23-át, és hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés, hogy olimpiai társai nevében szólhat.
"1956-ban mi is ezzel a nekibuzdulással utaztunk ki a melbourne-i olimpiára. Akkor nem is sejtettük, hogy ez lesz életünk legemlékezetesebb megmérettetése, nem tudtuk, hogy a mérkőzés másról is szól majd, és az igazságtétel jelképévé növi ki magát az ottani győzelem" - emlékezett vissza. Mint mondta, csak később értesültek róla, mi történt otthon, hogy a hadsereg vérbe fojtotta ezt a csodálatos forradalmat. Úgy kellett helytállni, hogy nem is tudtak semmit hozzátartozóikról, és azzal az érzéssel kellett kiállniuk, hogy itt lett volna a helyük nekik is. Az elődöntőt így kellett megvívni a szovjet csapattal, "és tudtuk, hogy ez sport és nem háború, mégis ez volt az egyetlen lehetőség, hogy megmutassuk, milyen az, amikor egyenlő és azonos feltételek mellett hét-hét ember játszik egymás ellen, és nem kétezer tank a szerencsétlen magyar fiatalság ellen" - mondta a háromszoros magyar olimpiai bajnok.
A demokrácia kötelez bennünket
Mérföldkő, mert még mindig sokan vannak közöttünk a résztvevők közül, és magaslat, mert - mint fogalmazott - mintha egyre távolodnánk a házunktól, és a perspektíva miatt már nem csak az utcánkat, de az egész várost is láthatjuk.
Minden október 23-án egy felejthetetlen titkot akarunk megérteni - mutatott rá Orbán Viktor. '56 csoda volt születésében, tiszavirág életében és halálában is. Ekkor a magyarság legszebb arcát mutatta meg a világnak - szögezte le, majd hozzátette: 50 évvel ezelőtt a történelem egyik legsúlyosabb igazságtalansága történt. A magyarok megmentették Európát a kommunizmustól, de a magukat nem mentették meg tőle.
Rámutatott arra is, napjainkban a hazugság visszatért. Az ország vezetése újra pénzügyi válságba sodorta hazánkat, a hanyatló gazdaság pedig megélhetési válságba juttatja családok ezreit, mert a hatalom velük fizetteti meg a hazugság árát. Hozzátette: ma már nem jobb- és baloldal között feszül az ellentét, hanem egy elkeseredett és ingerült ország áll szemben az illegitim kormánnyal.
Orbán Viktor kiemelte: aki képes egy kicsit jobban szeretni a hazáját, mint a hatalmat, az belátja, hogy a magyarok az áldozatot csak akkor hajlandók meghozni, ha a válságot előidézők félreállnak, továbbá ha garanciát kapnak arra, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő. A Fidesz elnöke elmondta: a baj a tavaszi parlamenti választásoknál gyökeredzik, mert akkor hazudtak az országnak, és elvették tőle a jogot a szabad választáshoz. Meg kell tehát adni a jogot az embereknek, hogy végre szabadon választhassanak - fogalmazott.
Orbán Viktor bejelentette: a Fidesz demokratikus, ügydöntő reformnépszavazást fog kezdeményezni holnap a Parlamentben többek között a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak és a termőföld ügyében. A 2006-os magyarok be fogják bizonyítani, hogy a demokrácia képes a legsúlyosabb gondok megoldására is - jelentette ki, majd hozzátette: ettől eldől majd a hazugságokra épülő kormányzás sorsa is.
„Eddig Gyurcsány, és ne tovább!”
Kedd délelőtt a Fidesz képviselőcsoportjának vezetősége rendkívüli ülést tart, hogy eldöntse, milyen eszközökkel, parlamenti módszerekkel élnek majd annak érdekében, hogy az utcai erőszaknak vége legyen és kiderüljön az igazság - jelentette be Deutsch-Für Tamás rendkívüli sajtótájékoztatóján.
Gyurcsány Ferenc így ünnepelte a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját, ő így emlékezett – utalt az ellenzéki politikus az ártatlan megemlékezőket ért rendőri támadásokra.
A Gyurcsány Ferenc által irányított rendőrség megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan módon könnygázzal, gumilövedékekkel és vízágyúval oszlatta szét a békésen demonstrálókat, köztük időseket, gyermekeket, családanyákat és apákat, kamasz fiatalokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen eseményekre a rendszerváltozás óta eltelt tizenhat évben nem volt példa.
"Nem volt példa arra, hogy a realitásérzékét elvesztő kormányfő amiatt, mert az egész ország nyíltan kiállt ellene és az ő személye által képviselt hazugságpolitika ellen, ilyen döntésekre ragadtatta volna magát" - szögezte le Deutsch-Für Tamás.
Mint mondta, a Fidesz nevében vádolja Gyurcsány Ferencet, hogy az általa irányított rendőrség békés emberek ellen követett el brutális és megmagyarázhatatlan erőszakot. Mint Deutsch-Für fogalmazott, hatalomféltése miatt olyan döntések születtek, amelyek veszélyeztették az ország békéjét és nyugalmát. "Eddig és ne tovább, Gyurcsány Ferenc!" - szólította fel a miniszterelnököt a Fidesz politikusa. Hozzátette, vádolja Gyurcsány Ferencet azzal is, hogy a mai nap történései ötven évvel ezelőtti módszereket idéznek fel.
A párt parlamenti képviselőcsoportjának helyettes vezetője a Szövetség nevében felszólította a kormányfőt, hogy az általa irányított rendőrség hagyjon fel az emberek elleni indokolatlan erőszakkal, s a jóakaratú emberek békéje és nyugalma érdekében azonnal szüntesse be az erőszakot.
"Felszólítjuk Gyurcsány Ferencet, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra, kik adtak utasítást a példátlan rendőri erőszak alkalmazására, kik hozták meg azokat a döntéseket, amelyek miatt ma Budapest utcáin könnygáz- és gumilövedékeket alkalmaztak kamaszkorú diákok, idős, 1956-ra emlékezni akaró nyugdíjasok, családapák és családanyák ellen" - mondta Deutsch-Für Tamás.

Bejelentette azt is, hogy kedd délelőtt a Fidesz képviselőcsoportjának vezetősége rendkívüli ülést tart, hogy eldöntse, milyen eszközökkel, parlamenti módszerekkel élnek majd annak érdekében, hogy az utcai erőszaknak vége legyen és kiderüljön az igazság. Mint fogalmazott, minden rendelkezésre álló parlamenti eszközt megragadnak majd, hogy kiderüljön, ki a felelős a mai nap folyamán történtekért.
A politikus tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy ma este elnökségi ülést tart a Fidesz, ahol a reform népszavazás részleteit fogja áttekinteni, de a mai nap rendkívüli eseményei miatt minderről a kérdésről is tárgyal majd.
Könnygáz az aluljáróban, elkötött tank és tömegoszlatás
Vajon milyen elmeállapot kell ahhoz, hogy valaki egy könnygázgránátot lőjön a Deák téri aluljáróba? Hogyan szereztek tankot a tüntetők? Hogyan céloznak gumilövedékekkel rendőreink? Nézzen oszlatást és eféléket!
Bekeményített az évforduló kapcsán a honi rendvédelem. Nem cicóznak, s lövik a gumilövedékeket és a könnygázgránátokat. A célzás azért tegyük hozzá, csak kisebb nagyobb sikerrel működik, hiszen nem egy izzó lövedék landolt egy-egy erkélyen, a műanyag redőnyök közé szorulva.
A délutáni turisták "vidámabb képpel" találhatták szembe magukat: rengeteg vérző fejű ember, egyesek véres zászlót is látni véltek a tömegben. A Rákóczi útról nyíló kisutcákat lezárták a Deák tér irányába, ahol még koraeste is nagyban folyt az oszlatás.
Miközben Gyurcsány Ferenc a központ 1956-os emlékműnél térdelt és teátrálisan, a felelősségtől meggyötört arccal elhelyezte az őszinte emlékezés virágait, rengeteg lovasrendőr vágtatott (láthatólag „elsodrási” szándékkal) a tömegnek, s kardlappal ütlegelték a demonstrálókat. Az Astória környékén este 9 óra körül még folyt a harc, ami főleg könnygázsorozatokból áll. Információink szerint sok ember a gumilövedékektől sérült meg. Az MTV székházánál történt összecsapáskor a rendőrök a leggyengébb könnygázfajtát használták, most állítólag a legerősebbel próbálkoznak. A tüntetők összetételét illetően többen megjegyezték, hogy most sokkal konszolidáltabb arcokkal, idős emberekkel, fiatalokkal, értelmiségiekkel vannak tele az utcák.
A tüntetők késő délután megszereztek egy kiállított páncélozott 56-os korabeli páncélozott járművet és egy tankot. Úgy tudjuk, két fiú figyelt fel a jármű alatti gázolajfoltra, s legnagyobb meglepetésükre sikerült beindítani azt, amelyet a Városháza tértől egészen a Király utcig el tudtak vezetni.
Amikor egy-egy sorozattól visszhangzanak az utcák, spontán elkezdi a tömeg skandálni a „Gyurcsány takarodj!” és „ÁVO, ÁVO” jelszavakat.
Napközben többször előfordult, hogy az összecsapások alkalmával azokat, akik elestek, több rendőr körbevett és sokáig kitartóan gumibotozták.
Legutóbbi információink szerint a tömegnek egy kisebb részét, amelyiket a Ferenciek teréig szorítottak, hirtelen meglepett a mellékutcákból előrontó 3-4 kisbusznyi rendőr. Állítólag a Rákóczi úton maradottakat be akarják keríteni – ez ügyben megkezdődött a rendőri erők áthelyezése. Körbezárás várható.
Többen megjegyezték, hogy a „harcterep” vonalán elhelyezkedő vendéglátóipari egységek bezárták kapuikat, s a menedéket keresőket sem engedték be a helyiségekbe.
Megtámadták és elfoglalták a tüntetők a belvárosi, Kecskeméti utcai rendőrörsöt, erősítette meg a BRFK szóvivője az Indexnek a Tv2 információját. Jármy Tibor azt is elmondta, a rendőrök már visszafoglalták az irodákat. Elmondta azt is, hétfőn eddig negyven embert állítottak elő.
Révész Máriusz megkérdezte a rendőröket, hogy miért erőszakoskodnak a Fidesz rendezvényén, mire fejbe lőtték gumilövedékkel, állította egy szemtanú az Indexnek. A fideszes politikust kórházba vitték, és azóta is ápolják.
Kék-zöld műveletek
Elgondolhatjuk: ha 1989-ben nem rémül meg az egypártrendszeri hatalom, hogy végleg rádől a gazdaság (illetve ha nem gondolják úgy a tűzhöz legközelebb állók, hogy éppenséggel a zavarosban lehet a legeredményesebben halászni), és minden marad a régiben (a szükséges változtatásokkal, természetesen) – vajon hogyan ünnepeltük volna 1956 ötvenedik évfordulóját? Hogyan lehetett volna úgy intézni a dolgokat, hogy a nép (nevezhetjük őket embereknek, lakosságnak, akár polgároknak is) közömbös és izolált maradjon? Érdekes gondolatkísérlet, de vasárnap későestig még úgy festett, hogy van rá valóságos felelet. Hogyan? Így! Ahogy megtörténik.
Vihar előtti csönd
Mert érdekes látvány volt: vasárnap – az ünnep előestéjén – lassan körbeautózni Budapest belvárosában, mondjuk, úgy hat és hét óra között. Át a Margit-hídon – Budáról jövet, az ötven évvel ezelőtti lelkes tömeg útvonalán – végig a körúton, aztán áthaladva a Köröndön, hiszen bekanyarodni nem lehetett az Andrássy útra, mert lezárták. Mindent lezártak. Egyetlen, összeérő kordon volt az egész város.
Ha az autós valamivel távolabb mégis talált egy mellékutcát, és visszafordult a Madách tér felé, csak erősödött benne az érzés: valószínűleg bevezették a rendkívüli állapotokat. Mindenütt rendőr és rendőr, gyalogos szinte senki, néhány autó suhan tova lassan, ha meg akarna állni (vagy csak lassít), sietve, sürgetve integetnek neki a rend néma őrei: tovább, tovább… Nincs itt, kérem, semmi nézelődni való! Megállni való sem. A rádióban azokban a percekben kezdik közvetíteti az operaházi ünnepség eseményeit, mindjárt beszélni kezd a köztársasági elnök.
Ha valaki nagyon távolról csöppent most ide, tapinthatónak érzi a feszültséget. A bennszülöttek azonban csak a közönyt. Ünnep? Ez nem az ő ünnepük. Persze, tudják, hogy itt van az a sok „gyelegácija”; vigyázni kell a biztonságukra. Mert akár még az is előfordulhat, hogy valaki megtapsolja őket, vagy rájuk nevet, megköszöni, hogy Stanci néninek menekült státust adtak annak idején (kenyeret, teát, meleg takarót) – kiszámíthatatlan a nép, ismerhetjük.
A Parlament előtti tér ekkor még sötéten tátong; fenyegető árnyékot vet a színpadi díszlet a gótikus sziluettre. Feljebb, a Képviselőház épületét (az egykori Pártházat) szürke vaskorlátok védik, legfeljebb egy egér futhatna át alattuk. (Egérút.)
És van valami furcsa, szokatlan, nagyvárostól idegen… csönd.
Csönd. Mintha szőnyegként terülne szét.
Ha Kádár János élne, nagyon elégedett lehetne.
Igen. Mindig is így képzelte. Egy pissz se halljék sehonnan. Nyugalom, felejtés. Kiüríteni a szíveket! Pontosan úgy, ahogy ekkor látszott.
A csönd széttörik
Csak aztán történt valami. Valami, aminek nem szokott lenni megírt forgatókönyve. Vagy ha mégis – ismeretlen szerző gyorsan, külön konzultációk nélkül szereti felülírni.
Az élet.
Az életnek persze mindig van „súgója”. Korai még kiérlelt elemzéseket adni az események hátteréről, de talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy megint két főszereplője volt ennek a hétfői ünnep(?) napnak. Az egyik: a megbántott önérzet (a tüntető tömeg). A másik: az ostoba és öntelt hatalom, amely megint – régi nóta – a rend „őreit” küldi a frontvonalba.
Micsoda gondosság! A felkészülés magasiskolája! Páratlan stratégiai éleslátás! És persze, „taktika” – dögivel.
Provokálni a Parlament előtti tüntetőket; megrugdosni a parázsló tüzet. És erőt mutatni, ahogy köll!
Aztán beleszorítani az elégedetlenkedők – amúgy: jól kézben tartható – csoportjait a békés ellenzéki megemlékezésbe az Astoria előtt. És már csak néhány tucat könnygázgránát kell, gumilövedékek – íme, kész is egy pofás kis utcai csata. Menekülő emberek, földre tepert, gumibottal ütlegelt, megrugdosott emberek. És fontos-e, hogy vétlen járókelő, áhítatos megemlékező vagy „megátalkodott” kormányellenes tüntető? („Gyurcsány, takarodj!”)
„Most megmutatjuk, ki az úr!” – ezzel küldhették ki Budapest utcáira ezt a szánalmas, egyenruhás hadat elöljáróik. És közreműködésükkel aztán tényleg megmutatták.
Azt, hogy nem ők!
Hiába, hogy emberei egyszerre annyi helyen voltak (hm) „műveletben” (hogy a rendőrségi szakzsargont idézzük).
Hiába a vízágyúk kék és zöld olajfestéke, hogy lemoshatatlan nyoma maradjon annak: rosszkor, rossz helyen voltál, pajtás; s a bírósági tárgyaláson elég legyen majd egy szép, színes fotó – jöhetnek a gyors és példás (statáriális) ítéletek.
Csönd és kiáltás
Azt mondtuk: Kádár bizonyára elégedett volna most hű tanítványaival. Hiszen tényleg, legjobb (persze) a csönd. De ha valamiért az mégsem lehetséges, hát jöjjön az erő.
Milyen furcsa ez. Még soha, egyetlen hatalom sem tanult a saját gyengeségéből.
A történelem (mindig) megismétlődik?
Kocsis L. Mihály
Oszlatás előtti utolsó pillanatok
Jórészt békés, önmagát védő tömeg álldogált a Blaha Lujza térnél, mielőtt megindult volna a rendőrségi roham. A demonstrálók között láttunk tizenéves fiúkat és huszonéves lányokat, tanárembereket, de láttunk idősebb nyugdíjasokat is. Tűrték a folyamatosan érkező könnygáz gránátokat.
A rendőrség vízágyúval, lovasokkal és nagy számban felszerelt hadtestekkel indult el a körúton a tüntetők irányába a Blaha Lujza térnél. A Wesselényi utcánál székekből, táblákból és kukákból felállított barikádot meggyújtották a demonstrálók. A rendőrség közben a mellékutcák felé is igyezett kiszorítani a tömeget. A rendőrök folyamatosan könnygázgránátokkal lőtték a tömeget, amire a az elől álló tüntetők üvegeket dobáltak válaszul.
Miért fejre céloztak a rendőrök? – három sebesült életveszélyben
Hogy egy rohamban ki kibe botlik bele, az a hibakeresés csimborasszója Gergényi szerint. A gumilövedék használatára a budapesti főrendőr szerint szükség volt, és úgy véli, a könnygázgránátot is a megfelelő szögben lőtték ki a rendőrök.
Húsz rendőr sérült meg a zavargásokban. A rendőrség több mint 100 embert állított elő - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Jármy Tibor azt közölte: a rendőrség az arányosság elvét követve vetette be eszközeit az összetűzések során.
A szóvivő tagadta, hogy a rendőrség a demonstrálók "kemény magját" a békés tüntetők felé szorították volna. Mint mondta, a tömegoszlatásnak vannak sajátos szabályai. A rendőrök azért szólítják fel a tömegben tartózkodókat az oszlatás megkezdése előtt, hogy a békés tüntetők elhagyhassák a területet. Ennek ellenére elképzelhető, hogy békés tüntetők is a helyszínen maradtak, ezt a rendőrség sajnálja - tette hozzá. (Az persze kérdés, egy akkora tömegből hogy menekülhetne el a békés többség, mint amekkora a Fidesz megemlékezésén részt vett.)
Gergényi szerint ez így rendben volt
Éjjel 2 órára sikerült konszolidálni a helyzetet, mondta a Nap-keltében Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya.
A rendőri sérültek számáról nincs pontos információja, mert sok rendőr majd "csak akkor jelentkezik kezelésre kisebb sérülésekkel", amikor már megnyugszanak a kedélyek.
Civil sérülteket nem tudja, mert "kisebb gondjuk is nagyobb volt" annál, hogy számvetést készítsenek.
Nagyon nagy erőt mozgósított a rendőrség, de Gergényi számot nem mondott, mert "a túloldalnak nem illik számot mondania".
A rendőri intézkedés elől menekülő tömeg merre menjen, azt nem a rendőrség határozza meg, mondta Gergényi arra a felvetésre, hogy a túlzott rendőri fellépésnek ártatlanok is áldozatul estek.
A rendőrfőkapitány szerint a tüntetők "igyekeztek rásimulni" a békés Fidesz-tüntetésre. Míg tartott a nagygyűlés, addig szerinte állt az oszlatás, és megvárták, míg a békés tüntetők elindultak haza. (Ezt egyébként a gondola tudósítói és számos szemtanú másképp látta: reggel óta kisebb-nagyobb szünetekkel, de állandóan folyt az oszlatás a főváros több pontján.)
A gumilövedék használatára Gergényi szerint szükség volt, a könnygázgránátot megfelelő szögben lőtték ki a rendőrök. A "kákán is csomót keresőkben" vetődik fel ilyen helyzet, "harci helyzetben nem lehet millimétereket számítani, ez nonszensz" - mondta a rendőrfőkapitány.
Gergényi a már földre került emberek bántalmazásáról úgy nyilatkozott, hogy a jogsértő cselekmények felszámolására a rendfenntartó erőknek törvényi felhatalmazása van. Hogy egy rohamban "ki kibe botlik bele, az a hibakeresés csimborasszója" - mondta.
Budapesti hajnal: megbilincselt, térdeplő emberek a belvárosban
Megbilincselt, térdeplő emberek és igazoltatások jellemezték a Rákóczi utat kedd hajnal négy órakor az Astoria és a Blaha Lujza tér között.
Rendőri intézkedés folyt a Rákóczi út mindkét oldalán az Astoria és a Blaha Lujza tér között. A távirati iroda helyszíni tudósítói megbilincselt és letérdepeltetett embereket láttak kedden hajnalban.
A Rákóczi úton nyolc-tíz megbilincselt embert lehetett látni, ezenkívül többeket igazoltattak.
A Blaha Lujza téren több olyan ember üldögélt a padokon, akik korábban a Kossuth téri tüntetés rendezői voltak. Rajtuk kívül fiatalok is voltak még a téren, ők be-bekiabáltak az elhaladó rendőrautóknak.
Három súlyos, életveszélyes sérült a Honvéd Kórházban
A budapesti Honvéd Kórházba 39 embert vittek be a zavargásokban szerzett sérülésekkel, hármukat súlyos, életveszélyes állapotban. Az intézmény vezető főorvosa az InfoRádióban elmondta: a sérültek között tíz rendőr van, ők könnyebb sérüléseket szenvedtek, kettőjüket a könnygáz belélegzése miatt kezelik. A három súlyos sérültet gumilövedék találta el. Egy mellkasi, egy fej- és egy arclövést kell kezelni - tette hozzá.
A zavargásokban az egyik résztvevőt gumilövedékkel szemen lőttek a rendőrök, ő egyik szemére elvesztette a látását. Őt az Országos Baleseti Intézetben kezelik. Az ügyeletvezető orvos közölte, hogy az intézményben harminc embert láttak el, közülük nyolcat vettek fel. A legjellemzőbb sérüléseket ütések, illetve gumilövedékek okozták, néhányan töréssel érkeztek a kórházba.
Flóris István elmondása szerint a sérültek között a férfiak és a nők gyakorlatilag egyenlő arányban vannak, általában fiatalok. Látható volt, hogy elég nagy lelki traumát okoztak a történtek a sérülteknek - tette hozzá.
A Péterffy Sándor utcai Kórházban két súlyosan, de nem életveszélyesen, illetve 46 könnyebben megsérült demonstrálót ápoltak az éjszaka folyamán.
Baranyi György, az intézmény főorvosa közölte: egyik súlyos sérültjük szemét szintén gumilövedék találta el.
A felháborodás meglehetősen nagy a sérültek között - mondta a főorvos.
Biztonságpolitikai szakértő: Ez a fellépés megengedhetetlen
Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a HírTV-nek elmondta: nagyon meglepte a magyar rendőrség fellépése, ugyanis Berlinben ennél sokkal komolyabb demonstrációkon sem vetnek be ehhez hasonló eszközöket.
A szakértőt megdöbbentette, hogy gumilövedéket vetettek be a rendőrök és ráadásul - ami elmondása szerint szigorúan tilos - fejmagasságban, és hogy könnygázgránátokat is fejmagasságban vagy nagy ívben lőtték a tömegbe. A negyedkilós gránát ugyanis akár halálos sérülést is okozhat.
Hozzátette: az is megdöbbentette hogy rendőrök a már földön fekvő megbilincselt személybe többször brutálisan belerúgtak. Ez a szakértő szerint egy demoktratikus ország demokratikus rendőrségénél megengedhetetlen.
Ismét címlapon Magyarország - külföldi lapvélemények
Világszerte megemlékeztek tegnap az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulójáról; számos ország vezetője ünnepi üzenetben méltatta a forradalmat és szabadságharcot. Nagyobb teret szenteltek az ötven évvel ezelőtt történt eseményeknek a világ vezető napilapjai is, a késő délutáni órákban pedig vezető hírként kezelték a budapesti zavargásokat a nemzetközi hírügynökségek és -portálok. (...)
Magyar belügynek nevezte a jelenlegi belpolitikai konfliktust a szlovák államfő, s kijelentette, Magyarországnak és egész Európának annál jobb, minél hamarabb megoldja az ország a válságot. Gasparovic "kissé furcsa" légkört tapasztalt Budapesten: "Némileg furcsa volt, hogy mi ott voltunk a téren, a katonák tisztelegtek, mi pedig megkoszorúztuk az emlékművet. De most nem úgy volt, ahogy lenni szokott, amikor spontán nézők velünk együtt akarnak megemlékezni a forradalom hőseiről."
Ismét kiemelt helyet kaptak a nemzetközi hírügynökségek hírei között a Budapest utcáin történt harcok. A BBC vezető hírként számolt be a tüntetésről és a rendőri bevetésről. Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen címmel szintén vezető hírként tudósított a CNN az eseményekről, s beszámolt többek között arról, hogy a tüntetők elfoglaltak egy, a megemlékezésekre kiállított tankot. Az amerikai hírportál közli: "Már Gyurcsány kiszivárgott beszéde előtt is kifogásolták a jobboldalon, hogy a szocialisták, a kommunisták utódai vezénylik le az ünnepi szertartást."
A tegnap esti események talán legérdekesebb részét ragadta meg beszámolójában az International Herald Tribune. A beszámoló szerint 50 év után újra tank szelte Budapest utcáit, csak a Vörös Hadsereg helyett a mostaniakat a tüntetők kötötték el. Az újság emlékeztet rá, hogy a zavargások szeptember 17-én kezdődtek miután a Gyurcsány-féle hangfelvétel napvilágot látott.
A cikk hosszan írja le a tegnap esti eseményeket, ugyanakkor teret szentel 1956-nak is, igaz az 50 évvel ezelőtti események felidézését mind terjedelemben, mind elhelyezkedésben felülmúlják a tegnap este történtek. A cikk a tüntetők ezrei és a tankok igénybevétele mellett beszámol a rendőrség által használt gumilövedékekről, könnygázról és vízágyukról.
Az angolszász sajtóval szemben a német és francia, de főleg a holland nyelvű sajtó nyíltan a jelenlegi koalíció "értelmezése" szerint igyekszik beállítani az 1956-os kommunista és szovjet megszállás elleni népfelkelést. A vezető holland lapban, az NRC Handelsbladban A kommunizmus elleni 1956-os magyar forradalom antiszemita is volt címmel az újság azt állítja, hogy "1956 antiszemitizmusa a holokauszt záróakkordja" volt. Ennek a tételnek az alátámasztására a debreceni Schwarcz Sándort idézi, aki szerint a magyar forradalom "nem volt tiszta", mert - szerinte - kizárták belőle a zsidókat. A hajdúnánási Krausz Margit szerint pedig sokan hagyták el az országot, mert nem akarták újra végigélni a II. világháború borzalmait. A svájci Tagesanzeiger című napilapnak nyilatkozó balliberális Dalos György író szerint viszont a forradalom tizenegy napja idején "csodálatosképpen" nem került sor antiszemita "dühkitörésekre". Megemlíti a kivégzett, zsidó származású Gimes Miklóst, akinek a családja sok ezrekkel együtt Svájcban keresett menedéket. A Svájcban menedéket keresettek '56-os megemlékezéséről ír Reméljük, hogy életüket nem vesztették el hiába alcímmel a vezető svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung. A megemlékezésre vezető svájci politikusok is elmentek, illetve beszédet mondtak.
Ha az évforduló alkalmával írt "legrosszabb indulatú cikkek" versenyét hirdetnék meg, a belga Libre belgique-ben Christine Dupré írása komoly eséllyel indulhatna az első helyek egyikéért. Az újságírónő egy magyar keresztnévtárban fellelhetetlen nevű hölggyel, egy bizonyos Giselával találkozik, aki "nyugodtan osztogat szélsőjobboldali újságokat", és mindenkit arra szólít fel, hogy a Parlament előtt tüntessen "a hazug kozmopoliták (értsd: a zsidók) ellen". Dupré megszólaltatja Pierre Kendét (Kende Pétert), aki elmondja, Orbán Viktor ismét meg akarja osztani a magyarokat, és hozzáteszi, hogy hazudik, aki azt állítja, '56 csak a jobboldalé volt, mert "különösen az idealista ifjúkommunisták köreiben" volt tapasztalható az "elképesztő intellektuális forrongás".
A tönkremenés szélén álló francia balliberális Libération igen terjedelmes interjút készített Pierre KendéveI, amelyben a történész elmondja, hogy míg Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök kormánya néhány évvel ezelőtt Kosáry Domokos, az MTA volt elnökének irányításával az évfordulót előkészítő bizottságot hozott létre, addig a két választási veresége ellenére a színről le nem lépő Orbán Viktor mindenáron revánsot akar venni, és destabilizálja az országban a politikai helyzetet.
Ismét sikerült átlépnünk a német sajtó ingerküszöbét a tegnap esti eseményekkel. A legtöbb német nyelvű újság internetes kiadása kiemelt helyen foglalkozik a tegnapi budapesti eseményekkel. A napilapok többsége már a megemlékezésekkel kapcsolatban súlyosan megosztott országról írnak.
40 sérültről, könnygázról és vízágyúról ír a Frankfurter Allgemeine Zeitung(FAZ) az 56-os budapesti megemlékezések kapcsán. Az újság online kiadása idézi Gyurcsányt, aki szerint nyílt hatalmi harc folyik Magyarországon. A FAZ beszámolója kommentárt nem fűz a történtekhez, kizárólag a tények leírására szorítkozik.
Tüntetéssé vált a megemlékezés, írja a Die Zeit, mely rövid cikkében szintén 40 sérültről ír és megemlíti, hogy a tüntetők ideiglenesen elfoglaltak egy szovjet tankot.
A "félhivatalos" bécsi Wiener Zeitung ugyancsak terjedelmes interjújának alanyát Paul Lendvai újságíróban találta meg, aki azt nyilatkozta, hogy "kegyeletsértés" 1956 és a jelen között párhuzamot vonni. Az MTV székházát megtámadók "a nyilaskeresztesek által használt zászlókat vittek". Az újságíró azon "kemény kérdésére", hogy netán Orbán Viktor húzódik-e az utóbbi hetek erőszakos cselekményei mögött, Lendvai "árnyaltan" válaszol, hogy személy szerint, közvetlenül azért nem Orbán áll e tettek mögött.
Lendvai és Kuncze ott folytatja, ahol abbahagyta
A szocialista és a szabaddemokrata politikus kedd délelőtti sajtótájékoztatóján a Fidesz felelősségét emlegette a tegnapi eseményekkel kapcsolatosan. Kuncze Gábor úgy véli, az ellenzéki párt négy éves politizálása nyílegyenesen vezetett idáig. Lendvai Ildikó szerint akik illegitimnek nevezték a kormányt, közvetetten felelősek a rendbontásért.
A tegnapi eseményekkel kapcsolatban Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője kijelentette, ez a vita nem a pártok között folyik. „Vannak akik a rend oldalán és vannak akik a rendbontók oldalán állnak.” Lendvai figyelmeztetett rendbontó az, aki a magyar törvények szerint az, aki engedély nélküli demonstráción vesz részt.
Hiába vannak pártok, akik a békés tüntetőket összemossák a rendbontókkal – utalt a Fideszre – ez a kísérletük eredménytelen. A politikus szerint a sértett nem a kormány, hanem akik ma félve mentek dolgozni, akik ötvenhat hőseit akarták ünnepelni, de megakadályozták ebben, és azok, akik a Fidesz engedélyezett demonstrációján vettek részt és nem kaptak megfelelő információt.
A politikus úgy véli, a szervezőknek be kellett volna mondaniuk, hogy a randalírozók egy csoportja feléjük tart, és hogy merre hagyhatják el a helyszínt. Sértett a magyar gazdaság is, sértett az egész ország, sértett az ünnep.
A felelősség a szocialista politikus szerint közvetlenül a rendbontóké, közvetetten pedig azoké, akik több hete a kormány ellen buzdítottak és illegitimnek nevezték a törvényesen megválasztott testületet. (...)
Kuncze Gábor a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke Magyarország jó híréért aggódott, mikor a világsajtó képeit kezdte boncolgatni. Elmondta tegnap Budapesten bejelentés nélküli demonstrációk voltak, aminek a képei megjelentek a világ legtöbb médiumában. Véleménye szerint a rendőrség azt tette, amit tennie kellett. 
A Fidesz felelősségével kapcsolatban azt mondta, a Fidesz taktikája az, ami a hétfői eseményekhez vezettek. „Az elmúlt négy évben folyamatosan vitték utcára a politikát, hergelték a társadalmat, kettéosztották a társadalmat.” Ezek az események nyílegyenesen vezetett el idáig Kuncze szerint, és a Fidesz keze nyoma is tetten érhető.
A demokratikus erőknek fel kell szólítania híveiket, hogy ilyen módon az utcán nem lehet politizálni – mondta végül az SZDSZ elnöke. 
Gergényi szerint jogszerű és arányos volt a rendőri intézkedés
A budapesti rendőrfőkapitány szerint mindenhol arányos és jogszerű volt a rendőri intézkedés a hétfői budapesti tüntetések alatt. Gergényi Péter elmondta, hogy mintegy tíz rendőr sérült meg, mert a tüntetők kövekkel dobálták meg őket. A tüntetők egyelőre nem térhetnek vissza a Kossuth térre.
Arra a kérdésre, hogy miért a Fidesz nagygyűlésének színhelye felé terelték a város több pontján tüntetőket, a rendőrfőkapitány közölte: ez tévedésen alapuló feltevés. Mint mondta, a rendőrök követték az Alkotmány utcából az Astoria felé tartó tömeget, és amikor látták, hogy a rendzavarók megpróbálnak belesimulni a Fidesz rendezvényébe, megálltak, megvárták a békés gyűlés végét, és a jogkövető állampolgárok távozása után folytatták az intézkedést.
Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány később sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy délig 131 embert állítottak elő. A parlament biztonságos működése érdekében műveleti terület marad a Kossuth tér, vagyis a tüntetők egyelőre nem térhetnek vissza oda.
A főváros belső kerületeiben sok szemét, kő- és üvegtörmelék, több félig lerombolt barikád emlékeztetett még a hajnali órákban is a tegnapi összecsapásokra. A közterület-fenntartó éjjel 70 géppel és 50 emberrel tisztította az utakat, a törmelékeket vagy elszállították, vagy ideiglenesen olyan helyekre gyűjtötték, ahol nem zavarja a forgalmat. Szegedi Péter szóvivő azt is elmondta, hogy nappal 600 ember folytatja a takarítást.
Közel 200 millió forintra tehető a zavargások miatt bekövetkezett károk nagyságrendje – közölte a Fővárosi Védelmi Bizottság hajnalban. Több százezer forintos kár keletkezett a BKV járművein - közölte Schimmer Erzsébet, a közlekedési vállalat sajtóirodájának vezetője. Két busz és egy Combino rongálódott meg, általában az ablakok törtek ki, ami főleg az új villamos esetében jelent komoly kárt. Abban a 15-ös autóbuszban, amelyet a rendzavarók a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztbe fordítottak, nem esett kár. A BKV szóvivője hangsúlyozta, hogy a sofőr a fődiszpécser utasításának megfelelően járt el, amikor az utasokat leszállította, és csak aztán engedte át a buszt a támadóknak.
Köztörvényes műkincslopásnak minősítette a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója azt, hogy hétfőn beindítottak egy kiállított '56-os tankot a tüntetők Budapesten. Holló József szerint minden jel arra utal, az elkövetők előre felkészültek, hogy eltulajdonítsák és beindítsák azt a T-34-es tankot, amelyet kiállítottak az ’56-ot idéző kiállításon. Holló József azt mondta, az egyébként többszörösen lezárt járművet azért lehetett elindítani, mert valakik teljesen új akkumulátorokat hoztak magukkal a Városháza elé, és azt szakszerűen be is szerelték a tankba. Holló József azt is közölte, hogy kellett egy olyan harckocsivezetőt is találni, aki erre a típusra kiképzett, hiszen ilyen tankot a II. világháborúban használtak, és már nagyon régen nincs a Magyar Honvédség tárában, vagyis muzeális darab.
„A mi csapatunkból, a technikai személyzetből nem hibázott senki. Még arra is figyeltek, hogy csak annyi üzemanyag legyen a harckocsiban, hogy a trélerre föl-, illetve le tudjon állni. Ezért állt meg a harckocsi száz méter múlva” – mondta Holló József.
A harckocsit hétfőn délután a budapesti Városháza parkban kötötték el a tüntetők, majd a Károly körúton indultak el vele a rendőrök felé.
A rendőrök több szórakozóhelyen is kutattak a tüntetők után, azt vizsgálva, hogy kinek vizes a ruhája. 

Telegraph jelentés „Bukarestből” – a tüntetők undorodnak Gyurcsány személyétől
 
Az angol újságírónő is "bajkeverőknek" nevezi ugyan a tüntetőket, de beszámol Gyurcsány Ferenc hazugságait beismerő beszédéről, arról, hogy a tüntetők "undorodnak" a jelenlegi magyar miniszterelnök személyétől, már csak azért is, mert a régi kommunisták mai utódának tartják.

Mint a ma reggeli magyarországi lapok külföldi sajtószemléiből kiderül, az európai sajtó nagy része a tegnapi eseményekről sajnálatos módon a hivatalos magyar kormányálláspontot ismétli. Üdítő kivétel a brit Telegraph tudósítása, ám itt is egy nagy szarvashiba csúszott a cikkbe.....
A kedvenc mindenhol az orosz tank beindítása és a rohamozó rendőrök elleni pár száz méteren át való vezetése, ezt az eseményt gyakorlatilag kivétel nélkül minden tudósításban megtalálhatjuk. A beszámolók többsége sajnos ezúttal is, szokás szerint, erősen balra húz és egy kaptafára készült: szinte támogatással egyenértékűen szajkózza a Gyurcsány kormány álláspontját, a kormányfőnek a tüntetésekről mondott szavait, némi tárgyilagosság és tényszerűség egyedül az említett Telegraph cikkben lelhető fel.
Az angol újságírónő is "bajkeverőknek" nevezi ugyan a tüntetőket, de beszámol Gyurcsány Ferenc hazugságait beismerő beszédéről, arról, hogy a tüntetők "undorodnak" a jelenlegi magyar miniszterelnök személyétől, már csak azért is, mert a régi kommunisták mai utódának tartják, arról, hogy sem 1956 megítélésében, sem a forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának közös megünneplésében nem sikerült a magyar jobb és baloldalnak megegyeznie, és hogy az 1956-os, ma már idősödő forradalmárok közül sokan nem voltak hajlandóak részt venni a szocialista kormány által rendezett ünnepségeken.  
Arról, hogy Kuncze Gábor és Gergényi Péter személyében a tegnapi és a mai nap folyamán Gyurcsány mellé két újabb, a magyar belpolitikában továbbiakban vállalhatatlan személy került, akiknek a mai nyilatkozataik alapján nincsen helye továbbra sem a közéletben, sem az MSZP (és SZDSZ) közvetlen kézi irányítása alatt álló fegyveres testületekben, nos, erről, eddig sehol egyetlen újságban vagy internetes portálon nem esett szó.
Pedig figyelve az idei önkormányzati választások után kialakult magyar pártpolitikai viszonyokat, hallgatva a mára egy újszülött kolibri fióka súlyával megegyező, a súlyos választási vereség miatt lemondott SZDSZ vezérének vérforraló szavait, olvasva a mára virradó éjszakai eseményektől elbizonytalanodott, a korábbi határozottságát ügyetlenül kereső Gergényi Péter nyilatkozatát, nem csak a nyugati demokráciában élő józan emberek, hanem a minden becsületes magyar állampolgár számára nyilvánvalóvá vált, hogy ezeknek a 40-50 évvel ezelőtti pufajkás munkásőrök stílusában megszólaló alakoknak sürgősen el kell tűnniük a nyilvánosság szeme elől. Kunczénak nem lenne szabad megvárnia a jövő márciust sem, mert személye mostanra a már nem is béna, hanem inkább egy döglött kacsa állapotába került Gyurcsány Ferenccel egyenértékűen visszataszító lett.
A brit Telegraph-nak a tegnap érdekesen alakult magyar nemzeti ünnepről szóló, találóan "56 visszhangjai" című korrekt beszámolója itt olvasható angol nyelven. Nagy kár, hogy Kate Connolly, az írás szerzője a román fővárosból keltezte beszámolóját: ahogy már eddig összeszámolhatatlanul sokszor megtörtént, ő is összekeverte Bukarestet Budapesttel…
gondola

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése