2014. április 14., hétfő

Frissítve:

Jogtalan gumilövedékek október 23-án

Gumilövedék október 23-án Gumilövedék október 23-án
Budapest – Nem volt még rendszeresítve a rendőrségnél az a gumilövedékes puska, amelyet az egyenruhások az október 23-i tömegoszlatásokkor használnak – állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet egy ügyészségi határozatra hivatkozva.
A rendőrség egyelőre mindössze annyit közölt az esettel kapcsolatban, hogy a hamarosan nyilvánossá váló Papp-jelentés tisztázza majd a helyzetet.A TASZ az október 23-i események után több olyan embernek a jogi képviseletét is vállalta, akik a rendőri fellépés közben sérültek meg.
 Egy vállalkozót például szemen lőttek a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) munkatársai, az ügyben meg is indult az eljárás. Bár az ügyészség megállapította, hogy valóban bűncselekmény történt, azt nem derült ki, hogy melyik rendőr húzta meg a ravaszt, így a nyomozást megszűntették. Az ügyészségi határozat emellett rámutatott arra is, hogy a gumilövedékes puska a történtek idején nem volt még rendszerbe állítva a rendőrségnél – mondta el a Független Hírügynökségnek Dénes Balázs, a TASZ elnöke.
Leszögezte: rendszeresítés nélkül nem lehetett volna ezt a gumilövedékes puskát használni. A rendszerbe állításra az engedélyt egyébként csak hetekkel később, december 6-án adta meg az igazságügyi és rendészeti miniszter.Dénes Balázs azt nem tudta megmondani, hogy a rendőrök által használt összes gumilövedékes puska ilyen, azaz nem rendszeresített volt-e. Mindenesetre a TASZ azt várja az illetékesektől, hogy kivizsgálják a történteket.
Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön nem tudta megmondani, hogy rendszeresítve volt-e akkor az a bizonyos gumilövedékes puska. Mint mondta, ezt a várhatóan rövid időn belül nyilvánosságra kerülő úgynevezett Papp-jelentés fogja megválaszolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése