2013. november 21., csütörtök

Felső 1/5 nyer csak az egy kulcsos áfával, és ez nem baloldali duma

Na ez ciki. A finoman szólva kormányközeli Századvég egyik munkatársa kiadott egy tanulmányt, ami (tessék megkapaszkodni) az igazságot írja le az egykulcsos adó hatásairól. Vagyis hogy az kizárólag a leggazdagabb rétegnek kedvezett, miközben mindenki más rosszul járt vele.
századvég.jpg
Csak egy napot kellett várni (gondolom nem volt egyszerű a kimosakodás a főnök előtt), hogy megszülessen a kibúvó: a kormány számára kínos tanulmánynem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megbízásából született, és azt szerzője nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nevében közölte”. Megnyugodtunk. Minden a helyén van.
Virovácz Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársa a pénzügyi szemlében egy olyan tanulmányt jelentetett meg, amely az egykulcsos adó hatásait vizsgálja. Az elemzés olyan megállapításokat tartalmaz, mint pl.:
“Vizsgálatainkból kirajzolódik, hogy az adóreform összességében évi 444 milliárd forinttal csökkentette az állam bevételeit. Az összeg 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növeli. Bár a három vagy több gyermeket nevelők 63 százaléka az adóreform nyertesének számít, az alsó hat jövedelemi tizedhez tartozó sokgyerekes adózók adókötelezettsége nem csökkent érdemben. Összességében tehát a jövedelem és gyerekszám közül elsősorban az előbbi befolyásolta, hogy az adóreform következtében miként változott a magánszemélyek adókötelezettsége. Az adókulcs esetleges 9 százalékra való mérséklése 44 százalékkal csökkentené tovább a költségvetés szja-bevételeit, ami a 2011-es adatokon számítva további évi 522 milliárd forint adókiengedést jelent.”
Huh. Megmondom őszintén kicsit leizzadtam, amikor egy kormányközeli intézet elemzőjétől olvastam azt, amit gyakorlatilag mindenki más mond az új adórendszer bevezetése óta. Ilyesmire még nem volt példa a NER működése óta. Mi történhetett?
A válaszra nem kellett sokáig várni. A Századvég máris elhatárolódott a tanulmánytól. Közleményükben azt írják, hogy Virovácz Péternek,  a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársának a Pénzügyi Szemle legutóbbi számában megjelent tanulmánya nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megbízásából született, és azt szerzője nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nevében közölte. Az abban, illetve Virovácz Péter nyilatkozataiban kifejtett tézisek nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. álláspontját tükrözik. Ennek kapcsán a Századvég azt kérte, hogy a tanulmányra és későbbi nyilatkozataira történő utalások esetén a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t, mint munkáltatót ne nevezzük meg.
Gondolom elég gyorsan érkezhetett egy telefon, hogy mégis mi a fene van srácok? Tömjük belétek a pénzt, az a minimum, hogy azt írjátok le, amit mi akarunk. Vegyetek példát a Nézőpontról, ők bezzeg kiválóan teljesítenek.
Kár, egy röpke pillanatig azt hihettük, hogy mégis van szakmai becsület egy olyan kutatóintézetben, ami ezt írja magáról:
“A 2010-ben alakult Századvég Gazdaságkutató Zártkörű Részvénytársaság célja magas szakmai színvonalú, tudományos igényű, gazdasági és társadalmi jellegű kutatások elvégzése. Erős szakmai alapokon álló, komoly tudományos háttérrel rendelkező, mértéktartó, és ezáltal mértékadó kutatóintézetként feladatunknak tekintjük a gazdasággal kapcsolatos új axiómák beágyazódásának elősegítését, vállalati, ágazati és nemzetgazdasági szintű közgazdasági elemzések készítését. Munkánk során olyan gazdaságpolitikai értékelések megvalósítására törekszünk, melyek képesek felmérni és elemezni a gazdasági szabályozás, a tervezett kormányzati intézkedések várható hatásait.”
Naiv gondolat.(forrás: index:üzenőfüzet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése