2013. november 13., szerda

A vagyon szava

Ludassy Mária Széchenyi-díjas filozófus is tagja volt annak az akadémiai bizottságnak, amely néhány éve nem járult hozzá, hogy az MTA-n konferenciát rendezzenek a radikálisan jobboldali eszmetörténésznek, Molnár Tamásnak. Azóta Molnárt a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tagjává választotta, Most pedig a kormány egy róla elnevezett kutatóközpontot nyit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A professzor asszony felteszi a kérdést: tényleg mindent meg lehet csinálni velünk?


Ha az ellenzékiek nem teremtenek maguk között demokráciát, hanem leendő hatalmuk fényezésével foglalkoznak, akkor a hatalom birtokában sem lesznek képesek másra. Ezt a demokratikus ellenzék korelnöke, Vitányi Iván mondta nemrégiben, arra utalva, hogy a bizalom még az összefogásra ítélt erők között sem magától értetődő. De miért? – ezt kérdeztük tőle a vele készült interjúban.

Róna Péter, a határozott nézeteiről ismert közgazdász publicisztikájában tételesen cáfolja, hogy a Tavares-jelentés sértené nemzeti szuverenitásunkat. Majd végigtekinti, milyen következményei lesznek a közeljövőben ennek a jelentésnek és a magyarországi reagálásnak.

Az egyetemisták és a főiskolások körében a Jobbik továbbra is a legnépszerűbb, a Fidesz kissé erősödött, az LMP radikálisan visszaesett, az MSZP pedig szinte eltűnt a térképről – állítja egy minap publikált kutatás. Munkatársunk a kutatók és a kutatottak körében járt utána az okoknak.

Kövér László megvédte a Tisztelt Ház tekintélyét, és jelentős pénzbüntetésre ítélt három független képviselőt. Az LMP-hez tartozó politikusok bejelentették, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. Egyiküket, Lengyel Szilviát arról kérdeztük, mit remél ettől a lépéstől.

3478 forint állami pénzt kapott júniusban Kübekháza: ennyiből kellett volna gazdálkodnia. Ám a község vezetése piros csekken visszaküldte a családi mozijegynyi összeget a kormánynak. A polgármester állítja, ha ez így megy tovább, abba őszre belebukhatnak a kis falvak. Helyszíni riportunk arra keresi választ: hogyan tovább?

Balog Gyula 6926 napja hajléktalan. Mostanában a Dózsa György úti aluljáróban keresi meg a betevőt. Már ha éppen nem Bécsben van konferencián, vagy Amerikában, Írországban tanulmányozza a hajléktalanellátás módszereit. Netán épp nem kormányzati teendőket lát el mint „tapasztalati szakértő”. Cikkünkben az ő portréját vázoljuk fel.(168 óra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése