2013. november 6., szerda

tizenkettedik tárgyalási nap: 2013.11.05.

Petrétei: Gyurcsány közvetlenül adott utasítást

DA, RÁ
Forrás: Hír TV
2013. november 05., kedd 21:25
Gyurcsány Ferenc közvetlenül adott utasítást a rendőri vezetőknek a 2006-os tévéostrom idején – erősítette meg Petrétei József akkori igazságügyi és rendészeti miniszter a bíróságon. A volt tárcavezető azt nem árulta el, hogy mit mondott az exkormányfő a rendőröknek. A véres utcai események miatt indult per mai tárgyalásán Petrétei azt állította: a tévéostrom idején sokkolták az események, ezért nem intézkedett, emiatt mondott le, de ezt Gyurcsány Ferenc nem fogadta el.Petrétei Józsefnek igazságügyi és rendészeti miniszterként állítása szerint fogalma sem volt arról, mit kell tennie a tévéostrom óráiban. A bírósági meghallgatásán azt mondta: sokkolták az események.
– Nézze, bíró úr! Én tulajdonképpen három hónapja voltam rendészeti miniszter, ezekre az úgynevezett rendőrszakmai kérdésekre, hogy egy-egy ilyen ügyet hogyan kell megoldani, hát fogalmam nem volt – jelentette ki a Gyurcsány-kormány igazságügyi és rendészeti minisztere.
A bíró kérdéseire azt mondta: alkotmányjogi végzettsége ellenére azt sem tudta eldönteni, hogy a Kossuth térre bejelentett választási nagygyűlést fel lehet-e oszlatni. Ahogy korábban Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, úgy Petrétei sem emlékezett több részletre a 2006-os történésekkel kapcsolatban. Így azt sem tudta felidézni, kapott-e utasítást Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.
– Elképzelhető, hogy ilyen megfogalmazódott, rajtam keresztül legfeljebb annyi, hogy hát tartsák a tv-székházat, vagy akadályozzák meg a székházba való bejutást, de én másról nem tudok – mondta Petrétei József.
A volt igazságügyi és rendészeti miniszter úgy emlékezett: a rendőri vezetőket 2006-szeptemberében Gyurcsány Ferenc közvetlenül is utasította. Az október 23-i véres tömegoszlatás hátteréről a tárgyalás szünetében még ennyit sem mondott a volt miniszter.
Gergényi Péter nyugdíjba vonulásának részleteit azonban pontosan felidézte a volt rendészeti miniszter. Arra is emlékezett, amikor Gyurcsány Ferenc visszavonatta vele a volt budapesti rendőrfőkapitány kilépési papírját, így Gergényinek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban beígért tanácsadói állás helyett továbbra is hivatalában kellett maradnia.
Petrétei: Gyurcsány közvetlenül adott utasítást
Petrétei: Gyurcsány közvetlenül adott utasítást

Gyurcsány állítólag csak kért

Gyurcsány Ferenc – állítása szerint – csak azt kérte a rendőröktől, hogy törvényesen tegyenek meg mindent a rend helyreállításáért. Az akkori rendőrségi törvény szerint a miniszterelnök csak a rendészeti miniszter útján adhatott volna utasítást, közvetlenül nem.
– Éjszaka kértem egy tájékoztatást az akkori ügyeletes vezetőtől, aki ha jól emlékszem, a főkapitány helyettese volt. Meghallgattam telefonon és arra kértem, hogy tegyenek meg mindent, ami lehetőségükben áll jogszerűen, törvényesen, őrizzék meg a rendet és a nyugalmat – szerintem ez a helyes, így kell viselkednie egy miniszterelnöknek és az a normális, ha a rendőrség a törvényekben, jogszabályokban megfogalmazott módon teszi a dolgát – mondta Gyurcsány Ferenc.

Fidesz: Gyurcsány és kormánya alkalmatlan volt

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferencet minősíti, hogy a volt igazságügyi miniszternek saját bevallása szerint fogalma sem volt, mit kell tenni a 2006-os székházostrom idején. Zsigó Róbert, a nagyobbik kormánypárt szóvivője úgy fogalmazott: Petrétei József szavai azt bizonyítják, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya sem erkölcsileg, sem más szempontból nem volt alkalmas az ország vezetésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése