2013. november 8., péntek

Köszönöm, hogy fölemelt!" – erről beszélt Portik a titkosszolgálatnak

"

2013. április 23., kedd, 17:12 • Utolsó frissítés: 2013. április 23., kedd, 17:52
Szerző: hvg.hu

Címkék: korrupció; nemzetbiztonság; NBH; szervezett bűnözés; Portik Tamás; Laborc János; AH; Laborc és Portik találkozója;
A jobboldal le akarja takarítani a baloldalt – állította Portik Tamás azon a beszélgetésen, amelyet az NBH főigazgatójával folytatott még 2008-ban. Az egykori olajbűnöző a rögzített beszélgetések nyilvánosságra hozott leirata szerint azt mondta: pénzzel támogatta az MSZP-t, viszont ha jön a Fidesz, őt elviszik. Laborc Sándor korrupt rendőrökről, ügyészekről, bírókról és politikusokról várt volna információkat, de megjegyezte: nem minden politikus ügye fog eljutni a vádemelésig, mert az a fontos, hogy „helyre rakják a dolgokat”.
- Elnézést, hogy nyakkendőben vagyok. Én tudtam, hogy…
- Ez a munkaruhánk.
- És ilyen 38 fokban is?!
- Különben az életben nem ismernének meg a szagunkról!

Ez a vicceskedő beszélgetés 2008 egyik legmelegebb nyári napján, egy budai étteremben hangzott el, ahová a forróság ellenére öltönyben, nyakkendőben ült be négy férfi. Ketten az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) – ma Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) – vezetői voltak, Laborc Sándor főigazgató, és Glemba Zoltán műveleti igazgató. Beszélgetőtársuk Vajtó Lajos üzletember, illetve Portik Tamás, az olajszőkítésből egykor milliárdokra szert tett Energol Rt. egyik vezetője volt.
A szokatlan asztaltársaság azért gyűlt össze, mert a ma már három emberölésre való felbujtással gyanúsított Portik nem érezte magát biztonságban. Attól tartott, hogy a 2010-es választások után "elviszik", ezért Vajtó közvetítésével felajánlotta szolgálatait Szilvásy Györgynek, a Gyurcsány-kormány titokminiszterének. A miniszter Laborcot bízta meg, hogy hallgassa meg Portik mondanivalóját, a két találkozóra a főigazgatót elkísérte Glemba, és megjelent Vajtó Lajos is. Az elhangzottakat a titkosszolgálat rögzítette.
Portik Tamás elfogása után, tavaly auguszusban
Fotó: MTI/Terrorelhárítási Központ
Keddre mindenki számára nyilvánossá vált, hogy mi hangzott el ezeken a beszélgetéseken, miután a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának javaslatára az AH feloldotta a lehallgatások jegyzőkönyveit a titkosítás alól. Bár a leiratokból kihúztak minden nevet, és a megszólalókat is csak betűk jelzik, nagyjából rekonstruálható, mit ajánlott az egykori olajbűnöző a nemzetbiztonságnak, és annak vezetői mit szerettek volna megtudni tőle (a leiratokat innen érheti el teljes terjedelmükben).
„Én oda nem akartam”
„Nem akartuk, hogy a segítség rendőri oldalról jöjjön, mert az információkat jó helyen kell kezelni” – kezdte az első, 2008. június 23-i beszélgetést Laborc (a titkosszolgálat a "Vadrózsa" fedőnevet adta a műveletnek, és van is egy ilyen nevű étterem a Rózsadomb lábánál, nem messze a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületétől). Portik és Vajtó Lajos hosszú perceken keresztül udvarolt Laborcnak, azt ecsetelve, hogy tisztában vannak azzal, milyen támadások érik a főigazgatót és nem szakmai szempontból, mire a főigazgató megjegyezte, ő állja ezeket a kritikákat (Laborcot az akkor ellenzéki Fidesz többek közt azzal támadta, hogy annak idején Moszkvában végzett a KGB-akadémián).
Laborc hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy tekintet nélkül valakinek a politikai színezetére "végig menjenek" az ügyeken, mert "rendet szeretnének", hogy ne kallódjanak el az információk. „Ha ebben közös nevezőt találunk, az jó lenne” – jelölte meg a találkozó célját. Miután belelendülnek a beszélgetésbe, Portik elmondta, hogy őt jobboldalról állandóan támadják, aminek az az oka, hogy rengeteg baloldali ügyet ismer. Ezért folyamatosan azt erőltetik nála, hogy valljon baloldali politikusokra, és ha ezt megteszi, azaz a másik oldal mellé áll, akkor számára „itt lesz a Kánaán”.
Portik megjegyezte azt is, hogy pénzt vitt MSZP-seknek, de ezt senki nem tudta meg. A támadások – Laborc következtetése szerint –, azért érték, mert a jobboldalnak is kellett volna adnia. „De én oda nem akartam” – szögezte le Portik. Hozzátette azt is, neki érdeke, hogy 2010-ben se változzon semmi, ezért mindent megtesz – "a jogi kereteken belül". Beszéltek arról is, hogy "a baloldal ügyetlenül kezeli a médiát". Portik segítségül felajánlotta azt az internetes oldalakat működtető vállalkozását, amelyek látogatottsága szerinte napi 400-500 ezer körül alakult. Feltehetően ezzel a Generál Médiára gondolt – bár a cég nevét nem mondta ki –, amelyről már megjelent, hogy Portik Tamás érdekeltségéhez tartozhatott.
„A Margit utcában történtek”
Miután a volt NBH-főigazgató megkérdezte, hogy van-e olyan dolog, amiben nekik kellene lépni, Portik Tamás egy 2008-as zsarolásos történetet mondott el. A hvg.hu is megírta, hogy az óbudai A1 Fitneszben megzsarolták az edzőtermet működtető cég tulajdonosát. A történteket ugyan kamera rögzítette, de a gyanúsítottak 72 óra múlva szabadultak, ami Portik szerint annak volt köszönhető, hogy az előzetes letartóztatásukról döntő bíróság a Nemzeti Nyomozó Irodától (NNI) nem kapott meg minden bizonyítékot. A beszélgetés során egyébként leszögezték azt is, hogy az NNI „jobboldali”.
Laborc a beszélgetésben többször is az 1998-es eseményekre – a beszélgetésben elejtett információmorzsák alapján a 15 évvel ezelőtti robbantásokra, illetve alvilági leszámolásokra –  terelte a szót. Szerinte ekkor történt több olyan dolog, amely megváltoztatta az ország sorsát. Portik – akiről az is kiderült, hogy saját bevallása szerint nem iszik, nem dohányzik, nem drogozik, és csak keveset alszik – erre rávágta, hogy tudja azok honnan indultak, csak még senkinek nem beszélt róluk. Laborc szerint egyébként 1998-ban az ország le volt osztva, az akkori események ezt megbolygatták, és Magyarország azóta sem tért magához.
Fenyő János, az 1998-ban meggyilkolt vállalkozó
Fotó: Bánkúti András
Szóba kerültek „a Margit utcában történtek” is – ami a Fenyő János médiavállalkozó, milliárdos elleni, 1998. február 11-i merényletet jelentheti –, amire Vajtó azt mondta: a médiamogul két nappal halála előtt kérte, hogy "S.O.S." találkozzanak. Ezen a találkozón Fenyő állítólag arról beszélt, hogy átverték őt, mert azt ígérték neki, hogy médiabirodalma egy televíziós csatornával bővülhet, de ezt nem tartották be. Van egy ellensége is, aki bírósági kapcsolatai révén elintéztette volna, hogy egyik ügyében olyan ítéletet hozzanak, ami milliárdos médiavállalkozásait tönkreteheti. Ezt szerette volna megszellőztetni Fenyő, de kivételesen nem a saját lapjaiban, mert úgy gondolta, hogy az rosszul sülhet el.
„Összeraktuk a különböző puzzlékat”
A második találkozó 2008. június 26-án volt a Liszt Ferenc tér egyik éttermének teraszán (a lehallgatási művelet titkosszolgálati fedőneve „Menza” volt). A leirat alapján előbb Laborc és Glemba érkezett meg, majd befutott Vajtó, aki nevetve mondta Portikról, hogy „baloldali bűnöző”, mire Laborc megjegyezte: „az a jó ebben, hogy, ha egymásra találunk, akkor ez, ebből elég komoly dolgot lehet csinálni”. Később a főigazgató megjegyezte: az első találkozó azért volt jó, mert „összeraktuk a különböző puzzlékat”.
A második találkozó során egyértelműen kiderült – ez még a helyenként hiányos leiratból is látható –, hogy az NBH főigazgatóját milyen témák érdekelték. Ezekben a saját információik „kiegészítését” várták volna Portiktól. „Tehát, bennünket alapvetően az érdekel, az a felület, ahol politikusok, bírók, ügyészek valamilyen módon befolyásolva vannak” – mondta Laborc, majd Portik közbeszólására hozzátette: „és a rendőrök”.
„Készüljön felvétel esetleg?”
„Ha valamit elkezdünk, végig fogjuk csinálni, azt is meg fogjuk mondani, mi az, amibe nem tudunk belenyúlni, de még egyszer mondom, nincsenek tabuk” – jelezte Laborc, hogy őt minden érdekli. „Érdekes az, amikor megpróbálja befolyásolni a döntéshozókat ez a kábszerrel (…) bármivel, médiafelülettel, akár kupiba elvinni, minden olyan dolog, ami érdekes bárkire” – mondta az NBH-főigazgató. Portik lecsapott a „kupi” szóra, és máris jelezte: „kuplerájban is érdekelt vagyok (…) készüljön felvétel esetleg?”
„Ha ilyen van, akkor beszéljük meg, hogy ezt hogyan lehet bevinni a közéletbe” – hűtötte a kedélyeket Laborc, majd azt is megjegyezte: „más felületeken mozgok a közéletben, tehát nem, itt most másról szól a történet". Portik erre hálálkodni kezdett: „Köszönöm, hogy fölemelt, megtisztelőnek tartom.” Korábban még azt is megjegyezte: „én mindenben, amit önök mondanak, én bármit százötven százalékig elhatároztam, régóta ez a lelkemben, meg a szívem (…) Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg.”
Laborc Sándor a nemzetbiztonsági bizottság korábbi ülésére érkezik
Fotó: Túry Gergely
A beszélgetés meglehetősen csapongó volt, Portik ugyanis minduntalan sztorizni kezdett – még arról is beszámolt, hogy régen a Nyugati pályaudvarnál dolgozott egy büfében, és annyira szegény volt, hogy a maradékot ette –, Laborc viszont igyekezett visszaterelni a szót a korrupt rendőrökre. „A rendőröknél ki az, aki továbbra is. Hát, ugye korábban az XY (kitakart név – a szerk.) az egyértelmű volt. Ha bármilyen név, esetleg neveket (…) jó?” – igyekezett a tárgyra térni Laborc, aki arról is érdeklődött, hogy ment-e pénz a politikai szférába, és ha igen, kinek.
„Korrupt az ember, azt tudom”
Laborc később megjegyezte, hogy például polgármesterek esetében az ügyek nagy része nem fog odáig eljutni, hogy megálljon a bíróságon, de nem is ezt a célt kell kitűzni. Portik erre helyeselni kezdett, hogy csak az a lényeg, hogy „olyan információ legyen az ön birtokában, amivel esetleg, hogyha nagy vehemenciával, lehetőség van csillapításra”. AZ NBH-főigazgató ezt a „csillapítást” úgy írta körül, hogy „vannak olyan köztes felületek”, ahol megjelenhetnek a kényes információk, csak hogy „helyre rakják a dolgokat”. Máshol megjegyezte: bizonyos információk „nem vihetők be a rendszerbe, mert kockázat van”.
„XY úrról mit tud?” – kérdezett rá egy alkalommal Laborc egy konkrét névre is, akiről a beszélgetés során kiderült, hogy bíró. „Korrupt az ember, azt tudom” – mondta erre Portik. Egy más helyen arra utalt, hogy az NNI együttműködött korrupt bírókkal, hogy kikerülhessen egy „vamzer”, vagyis besúgó a börtönből. „Az NNI is rafinált volt, mert addig-addig húzták az ügyet, amíg hétvégére került a sztori (…) pénteken már volt egy olyan bíró, aki úgymond nem egy olyan nagy priusszal rendelkező valaki, és annak adtak egy kis pénzt, ő engedte ki” – mondta Portik.
Portik egyébként is szívesen beszélt az NNI, illetve a korábbi Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) állítólagos viselt dolgairól. Utóbbi szervezet egyes munkatársai állítása szerint „havi 1-1 milliót” kértek és kaptak valakitől. „XY nevű urat is érdemes lenne meghallgatni, akit lelki terror alatt tartanak a rendőrök” – mondta szintén arra utalva, amit „az Aradi utca művelt”. Portik újra és újra visszatért a zsarolási ügyre, amelyben szerinte az ügyészek sem jártak el megfelelően.
„Nincs albán szál, csak szlovák”
Ennél a résznél látható leginkább, hogy Portik és az NBH-sok is politikai ügyként fogtak fel sok mindent. Valószínűleg egy ügyészre utalva Portik azt mondta: „XY urat nem ismerem, nagyra tartom, de ha jól veszem ki a szavaiból, a mi oldalunkon áll.” Erre Glemba közbevágott: „Nem annyira. Jobboldali.” Később az is elhangzott, hogy Laborcék már a 2010-es választásokra készülnek, és nem akarják, hogy megismétlődjön az, ami 1998-ban is (hogy pontosan mire gondolt, az a kitakarások miatt nem tudható).
Robbantás után az Aranykéz utcában 1998-ban
Fotó: HVG Archív
A második beszélgetés során is szóba kerül a Fenyő-gyilkosság, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy Portik megjegyezte: abban nincs albán szál, csak szlovák. „A jobb oldal le akarja takarítani a bal oldalt, és ehhez kellett a megrendelő.” Portik kitért arra is, hogy amikor hazajött, az összes bűncselekményt rá lehetett tolni. „Én zsaroltam mindenkit, velem fenyegettek mindenkit. Úgy szedtem a városban a védelmi pénzeket, ide tessék figyelni, húsz-harmincmillió forintot, nem is tudtam róla, pont annyit kaptam belőle, mint önök.”
A kilencvenes évek robbantásairól Portik úgy vélekedett, hogy azt nem magyarok hajtották végre, mert az nem az ő stílusuk, egyébként megemlítette azt is, hogy szerinte ezek önrobbantások voltak, de hogy valójában kik álltak mögöttük, nem fog kiderülni, mert nincsenek hozzá szálaik. Portik egyébként már akkor úgy érezte, hogy "a jobboldal börtönbe akarja" őt juttatni, és ha a 2010-es választásokon nem az MSZP győz, akkor az első dolog az lesz, hogy őt el akarják majd vinni. Laborc erre azt felelte, hogy akkor őt is.
Glemba a beszélgetés során egy telefont adott Portiknak, hogy majd azon hívja őket. A gyanakvó férfi megkérdezte, hogy a készüléket lehallgatják-e, mert, mint hozzátette: ez a dolguk, és azt hallani, hogy már többen "hallgatnak". Portik tehát tisztában volt azzal, hogy a találkozón elhangzottakat rögzítik. Glemba igyekezett megnyugtatni, hogy a telefonszám senkihez és semmihez nem köthető. „Gondolom, hogy örülnek nekem, de hát annyira azért nem akarnak csak úgy látni, tehát jövök akkor, amikor van kész tény” – zárta a második találkozót Portik, és azt kéri, hogy olyan helyen találkozzanak legközelebb, ahol nincs kamera.
Alvilági vita lehetett a háttérben?
Az egykor olajozással foglalkozó Energol Rt. ellen milliárdos adócsalás miatt 1997-ben indult eljárás, ami éveken át elhúzódott. Portik Tamás – aki a cég egyik vezetője volt – éveken át körözés alatt állt, ugyanis eltűnt a hatóság szeme elől, így nem került a vádlottak padjára, évekig külföldön tartózkodhatott. 2003 év végén elévültek az ellene felhozott vádak, így utána már szabadon mozoghatott idehaza is.
Szökése idején – mint arról Portik Tamás anyósa, Riskó Judit a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta – az Energol volt marketing igazgatója képezte magát. Riskó az állította, hogy kereskedelmi forgalomba nem kerülő szakkönyveket kapott az NBH-ból. A nő emellett arról is beszélt a Hír Tv Célpont műsorának, hogy Portik Tamás „politikusok és hírességek között mozgott”. Az anyós szerint ugyanis a férfi minden vágya az volt, hogy az ismert emberek magánéletét megismerje, tudjon arról, kivel mi történik, és hogy ezeket az információkat saját céljaira felhasználja. Riskó Judit az interjúkban azt is megjegyezte, hogy az egykori energolos eleve úgy építette a kapcsolatait, hogy mindenkit „leinformált”.
Portik az éjszakai életben járatos forrásaink szerint azért veszett össze régi társaival, mert azok meg voltak győződve arról, hogy a kecskeméti maffiaperként elhíresült eljárásba Portik miatt kerültek bele, és lettek elítélve (a beszélgetésben van utalás a kecskeméti perre). A vita odáig fajult, hogy Portik Tamás 2007 őszén a milliárdos adócsalás miatt zajló Energol-tárgyalás szünetében a folyosón leköpte az ellenérdekelt felet, Drobilich Gábort. Drobilich ahhoz a Radnai Lászlóhoz kötődött, akinek tavaly egészségügyi okokra hivatkozva megszakították börtönbüntetését, információink szerint azért, mert vallomásával segítette a Nemzeti Nyomozó Iroda Portik Tamás elleni nyomozását (a férfit július 14-én vitték el otthonából és került előzetesbe).
Az alvilág belső mozgásait ismerő forrásaink szerint Drobilich nyilvános megszégyenítéséhez hozzájárulhatott az is, hogy a Portik érdekeltségébe tartozó Művészinas Éttermet 2007 nyarán szétverték. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata az üggyel kapcsolatban korábban azt közölte a hvg.hu-val, hogy az étteremben történtek miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda garázdaság miatt vizsgálódott, vádemelési javaslattal, egy személyt gyanúsítva továbbadták az ügyészségnek az ügyet. Az ügynek azonban nem lett következménye, és Portik Tamás úgy gondolhatta, hogy mindez a korrupt rendőri vezetőknek köszönhető. Ez motiválhatta tudomásunk szerint azt, hogy a volt energolos felvette a kapcsolatot 2008 nyarán az NBH-val. A Magyar Nemzet és a Heti Válasz is azt írta, Portik a felajánlott információkért cserében azt kérte volna, hogy állítsák le a rendőröket, ne zavarják az érdekeltségeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése