2013. november 6., szerda

Régebbről

Újabb rendőrségi botrány, újabb találgatások
      2007. 05. 22
 Facebook Twitter   A+ A-    nyomtatás 
Az utóbbi időben szinte minden napra jut egy olyan bűncselekmény, amelyet  magyar rendőrök követtek el. Ezúttal két szabolcsi rendőrt cigarettacsempészettel kapcsolatban elkövetett emberrablással gyanúsítanak. Az ügyben érintett két civil személy, és előállítottak egy harmadik rendőrt is.

A meggyanúsított rendőrök egy olyan cigarettacsempészettel foglalkozó bandának voltak a tagja, amelyet egy másik csoport "átvert", ezért szombaton túszul ejtettek egy férfit, akiért 300 ezer forintos váltságdíjat kértek. Ez volt az ötödik olyan rendőrségi bűnügy néhány napon belül, amely igencsak megtépázta a testület jó hírét.

Mint arról beszámoltunk, az utóbbi napok botrányai miatt Gyurcsány Ferenc május 31-i hatállyal menesztette Bene László országos, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, Dobozi Józsefet, a Rebisz vezetőjét, Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert. Tegnap pedig felmentését kérte Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója is, amelyet a kormányfő elfogadott. Az utód kinevezéséig Laborc Sándor ezredes, műveleti helyettes irányítja a titkosszolgálatok munkáját.

Galambos döntését azzal indokolta: átszervezésre van szükség a szervezet racionálisabb, hatékonyabb működése érdekében, az átalakítást pedig már nem akarja levezényelni. Hírek szerint ugyanakkor a főigazgató lemondása az Egymásért Alapítvány körül kipattant botránnyal függ össze, az 1,2 milliárd forintos áfacsalásba keveredett jótékonysági szervezet kuratóriumában ugyanis aktív és nyugállományba vonult titkosszolgálati tisztek is voltak, igaz, egyiküket sem vádolták meg semmivel. A Nemzetbiztonsági Hivatalt azért is támadták, mert titkosügynökök jelentek meg a Magyar Nemzet újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter nagyszabású építkezésén járt.

Az Index internetes portál úgy tudja: a budapesti rendőrfőkapitány menesztése mögött valójában az áll, hogy kiderült, Gergényi Péter érdekelt egy utazási cégben, amelyet az Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor jegyez.

Gergényi posztjára a Népszava szerint Tóth Gábor, a BRFK bűnügyi főkapitány-helyettese, Ármós Sándor Nógrád megyei főkapitány, Czellér Ferenc XI. kerületi kapitány esélyes, országos rendőrfőkapitány pedig Szabadfi Árpád országos főkapitány-helyettesből, Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitányból, Bencze Józsefből, a VPOP rendészeti főigazgatójából, Halmosi Zsolt Hajdú-Bihar megyei főkapitányból, illetve Bánfi Ferenc volt Veszpém megyei főkapitányból lehet.

A Népszabadság nem nevez meg esélyes jelölteket, azonban azt írja: jövő hét elejére a kormányfő valamennyi felmentett-lemondott vezető utódját megtalálja, akik a hét közepére már túl is eshetnek a bizottsági meghallgatásokon.

A Magyar Hírlap arról számol be: az MSZP frakciójának egy része támogatja Kondorosi Ferenc államtitkár kinevezését az igazságügyi-rendészeti tárca élére, a képviselőcsoport másik fele viszont tanácstalan. Esélytelen ugyanakkor a tárcavezetésre Vadai Ágnes és Újhelyi István is, továbbá a Hírlapnak nyilatkozó szocialisták valószínűtlennek nevezték a Magyar Nemzet információját is, miszerint Petrétei helyét Szilvásy György kancelláriaminiszter foglalná el, míg a Miniszterelnöki Hivatal élére Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter igazolna át. A napilap egyébként úgy tudja: Gönczöl Katalin volt ombudsman is pályázik Petrétei bársonyszékére.

A Hírlap szerint Gyurcsány Ferencre mind az MSZP, mind az SZDSZ felől nyomás nehezedik, hogy válassza szét az igazságügyi és rendészeti tárcát, noha több forrás szerint is a miniszterelnöknek ez egyelőre "esze ágában sincs". Kondorosi Ferenc, az összevont szaktárca államtitkára a köztévé vasárnap esti műsorában azt mondta: zéró toleranciára van szükség a rendőrségen belül, és feltétlen tisztelet a jogkereső, jogkövető állampolgárok irányába. Hangsúlyozta: fokozni kell a parancsnoki ellenőrzést, rendszeressé kell tenni a pszichológiai szűréseket, az állományt pedig nem háromévente, hanem negyedévente kell szűrni.

A Népszavának rövid interjút adott Szabadfi Árpád dandártábornok, aki jelenleg a rendőrség operatív vezetését látja el. Mint mondta, a mai naptól ismét működik a 2004-ben megszüntetett belső ellenőrzési csoport a rendőrségen belül. Ami a rendőrségi botránysorozat politikai vetületét illeti: Gyurcsány Ferenc tegnap a parlamentben a kialakult helyzetért részben a Fideszt tette felelőssé, mondván, az ellenzéki párt módszeresen támadta, gyengítette a rendőrséget. Ha pedig egy testületet hónapokig azzal ostoroznak, hogy politikai bűnt követ el, mint az őszi tüntetéshullám idején tette a Fidesz a rendőrséggel, akkor a szervezet meginog - hangoztatta a kormányfő, aki egyébként a T. Házban megköszönte a menesztett országos és budapesti rendőrfőkapitány, valamint az igazságügy-miniszter munkáját. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a rendőrségbe vetett közbizalom megingásáért a kormányfőt okolta, hangsúlyozva: "a fejétől büdös a hal".

(bumm/napionline)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése