2013. május 22., szerda

Schmitt: "a becsületem helyreállt" 2013. május 16., csütörtök, 13:36 • Utolsó frissítés: 2013. május 16., csütörtök, 17:55 Szerző: hvg.hu/MTI

Schmitt Pál volt köztársasági elnök saját bevallása szerint kisdoktori értekezésének megírásakor és beadásakor nem volt tudomása semmilyen törvénybe ütköző eljárásról, ezért most úgy értékeli: helyreállt a becsülete. Ő tiszta, ellentétben a neki doktori címet adó egyetemmel – értékel a volt államfő, egy nappal azután, hogy végleg kiderült, dolgozata nem ért doktori fokozatot.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, lezárult a Schmitt Pál volt köztársasági elnök felülbírálati kérelme alapján indult jogorvoslati eljárás a Semmelweis Egyetemen.
Eszerint Schmitt Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címen benyújtott értekezése már a beadáskor sem felelt meg a vonatkozó 1985-ös törvényben leírt követelményeknek sem formailag, sem tartalmilag, és a Magyar Testnevelési Egyetem Doktori Szabályzatához sem illeszkedett – közölte szerdán az egyetem.
Fotó: Túry Gergely
A jogorvoslati bizottság jogszabályba ütközőnek és etikailag kifogásolhatónak találta a Semmelweis Egyetemtől 1992-ben még független Magyar Testnevelési Egyetem azon eljárását, ahogy az értekezést hivatalos eljárásra bocsátotta – tették hozzá.
Schmitt Pál erre reagálva csütörtökön közölte: a becsülete helyreállt, a felülvizsgálati kérelme pedig eredményre vezetett, hiszen vele szemben nem állapítottak meg etikai vétséget.
"A határozat megismerése után, tekintettel annak tartalmára, a tisztesség úgy kívánta, hogy egy akkor hibás egyetemi gyakorlat és eljárás alapján nekem ítélt kisdoktori címem használatáról az alábbi nyilatkozattal lemondjak" – tette hozzá a volt köztársasági elnök.
A jogorvoslati bizottságnak címezve szavait azt is hozzátette: a törvénybe ütköző eljárásról nem volt tudomása, a dolgozatát jóhiszeműen, az akkori elvárásoknak megfelelően készítette el és nyújtotta be. A jogerős határozat ismeretében a magyarság és az olimpiai mozgalom szolgálatában szeretné folytatni a munkáját.
A lemondó nyilatkozatot a jogorvoslati bizottság tudomásul vette, annak tartalmát nem vitatta.
A hvg.hu tavaly január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.
A Semmelweis Egyetem szenátusa ezután kezdte vizsgálni Schmitt Pál doktoriját, majd tavaly március 29-én bejelentették, elveszik a köztársasági elnök doktori címét. A márciusi határozat ellen Schmitt Pál felülbírálati kérelmet nyújtott be, az ez alapján, illetve a Fővárosi Törvényszék korábbi határozata alapján indult jogorvoslati eljárásban egy jogorvoslati bizottságot állítottak fel. A bizottság ma tette közzé az eljárás eredményét.
Schmitt Pál tavaly április 2-án jelentette be lemondását az államfői posztról a parlamentben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése