2013. május 28., kedd

Magyar Kurir lapszemléje Koncz Éva Magyar Nemzetbeni írásáról


Az április 25-i nyomtatott lapok szemléje
A Magyar Nemzetben (8.o.) Koncz Éva Októberben avathatják szentté II. János Pált című beszámolója szerint nagy léptékkel halad előre II. János Pál szentté avatási ügye, a lengyel pápát akár ez év októberben szentként tisztelheti a világ. A cikkíró a legfrissebb vatikáni hírekre hivatkozik, melyek szerint az orvosi bizottság tagjai „megmagyarázhatatlannak” ismertek el egy csodát, amely alapján II. János Pál szentté avatási ügye rövid időn belül sikerrel záródhat. A La Stampa olasz napilap április 23-ai cikke szerint a csoda egy asszonnyal történt. A La Repubblica című újság szerint pedig: „Az új csoda meg fogja lepni a világot”. Koncz Éva arra is emlékeztet, hogy II. János Pált már életében sokan szentnek tartották, számos csodás gyógyulás történt közbenjárására életében és halála után is.
A Népszava (8.o.) Megkönnyebbült XVI. Benedek címmel idézi az emeritus pápa 89 éves bátyját, Georg Ratzingert, aki közölte: valósággal újjászületett XVI. Benedek azóta, hogy február végén távozott a Katolikus Egyház éléről. Mint mondta, öccse jól érzi magát az egyházfők nyári rezidenciáján, Castelgandolfóban. Arról is beszélt, hogy Joseph Ratzingert továbbra is megviselik az Egyházban tapasztalható gondok, de megkönnyebbült, hogy többé nem az ő vállán nyugszanak. „Végre van ideje imádkozni, zongorázni, olvasni” – mondta Georg Ratzinger, aki egyúttal cáfolta azt a két hete felröppent hírt, amely szerint lemondása óta rohamosan romlott testvére egészségi állapota. Leszögezte: „Nincsen semmilyen különös betegsége, de hát ő is öregszik, s gyengül.”
A Népszava (Reformátusok… 2.o.), a Magyar Nemzet (Távol maradtak… 4.o.) és a Magyar Hírlap (Nem tárgyalnak… 2.o.) is közlik, hogy nem vettek részt az egyházi törvény módosításának tegnapi tárgyalásán a Magyarországi Református Egyház képviselői. Ezt Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke jelentette be a XIII. zsinat szintén tegnapi budapesti ülésén. Elmondta: a kormányzatnak többször elküldték már észrevételeiket, de nem történt változás. Így szerintük a parlamentnek beterjesztett javaslat nem eléggé átgondolt, ezért „félő, hogy a jogszabályban maradnak egyenlőtlenségek, ellentmondások”, ami miatt nem biztos, hogy megnyugtatóan le lehet zárni ezt az ügyet. A reformátusok azt kérték a kormánytól, hogy a rezsicsökkentés az egyházak lakáscélú ingatlanjaira is terjedjen ki. Felvetették, hogy a felekezetek bekerülhetnének abba a kategóriába, amelyhez a transzakciós illeték megfizetése alól mentesülő közösségek tartoznak. Ez ügyekben törvénymódosítási javaslatokat nyújtottak be az illetékes minisztériumnak – mondta Bölcskei Gusztáv.
A Heti Válasz (53.o.) Az egység őrzője címmel közli, hogy már az idén ősszel felállíthatják a budai Vár déli falának tetején Mátyássy László négyméteres Madonnáját, amely civilek összefogásából, a budavári önkormányzat engedélyével valósulhatott meg. A szobrot az Immacaluta Alapítvány állíttatja, a szükséges közel 70 millió forint összegyűjtését is ők vállalták. Klukon Edit, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: szándékaik szerint egy olyan műalkotás kerülhet a Vár egyik legkitüntetettebb helyére, amely az ország egységét szolgálja, és békét, szeretetet sugároz.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése