2013. május 6., hétfő

Karinthy Márton: Nincs okom panaszkodni

Tízmilliós beruházással újult meg mindössze négy nap alatt az idén harmincéves Karinthy Színház technikai apparátusa. Buda első és mindmáig egyetlen állandó teátruma magánszínház; az igazgató, Karinthy Márton szerint rengeteg munka és odafigyelés kell ahhoz, hogy manapság, amikor állami támogatású színházakat fenyeget a bezárás, ők sikeresen működjenek, és fejlődni tudjanak.
– Pályázat útján, amelynek egy része az EU-tól érkezett. Megújult a vilá­gítási park, új lámpákkal, fény­szabályozó egységekkel, ködgéppel, új hang- és ügyelőrendszer is készült. Hihe­tetlen gyorsan, négy nap alatt ­sikerült a színház technikai ­munkatársainak besze­relni az új rendszereket, persze szakértő irá­nyításával. Ez a harmincéves törté­netünk legnagyobb fej­lesz­tése, bár tavaly is bővültünk egy ­próbateremmel, amelyet már hasznosítunk is.
Lassan itt a szezon vége. Úgy sikerült a jubileumi évad, ahogy várták?
– Manapság panaszkodni illik, de nekem szerencsére nincs rá okom. Öt bemutatót tartottunk, Csurka István Eredeti helyszín című darabjával indítottuk a harmincadik évadot, és még egy premierre készülünk, az Anne Frankot külső helyszínen mutatjuk be. Nyáron is dolgozunk.
Míg állami támogatásra váró színházak állnak a megszűnés szélén, a Karinthy működik, sőt fejlődni tud. Mi a titka?
– A titok, hogy napi 24 órán át kell vele foglalkozni. Minden napnak meg kell vonni a mérlegét, ha egy előadás nem megy, azt le kell venni, hisz csak viszi a pénzt. És persze olyan előadásokat kell bemutatni, amelyekre bejönnek a nézők, s amelyek után máskor is visszajönnek.(Blikk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése