2014. július 23., szerda

Pert nyert az ÉS és Ungváry Krisztián
2009. október 14. szerda, 10:54
Jogerősen személyiségi jogi pert nyert Ungváry Krisztián történész és az Élet és Irodalom szerkesztősége Kiss Lászlóval szemben; az alkotmánybíró egy 2007 májusában megjelent, őt ügynöki tevékenységgel összefüggésbe hozó cikk miatt nyújtott be keresetet a lap és a szerző ellen.
A cikk megjelenését követően Kiss László visszautasította az ügynökvádakat és pert indított a lap, illetve a szerző ellen. Három eljárás indult: egy, azóta jogerősen lezárult sajtó-helyreigazítási, egy most lezárult személyiségi jogi, valamint egy, még folyamatban levő büntetőper rágalmazás miatt.

Kovács Zoltán közölte, a Fővárosi Ítélőtábla a személyiségi jogi eljárásban megváltoztatta a korábbi elsőfokú ítéletet és megállapította, hogy Ungváry Krisztián és a lap nem állított valótlan tényt az Egy eljárás genezise: a Dialógus Pécsett című, 2007. május 18-án megjelent cikkében.

A lap közleménye emlékeztetett: Kiss László 23 pontban kérte elmarasztalni az alpereseket és 5 millió forint nem vagyoni kártérítést kért. Az alkotmánybíró első fokon hét pontban és 3 millió forint kártérítésben lett pernyertes. Ezt a döntés változtatta meg másodfokon a táblabíróság.

A főszerkesztő közleményében úgy fogalmaz: a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy „Kiss László mint egyetemi párttitkárhelyettes »hivatalos kapcsolatnak« tekintendő, bizalmas jelentéseket írt, ezért nem keltett a lap és a szerző hamis látszatot, amikor ezt a tevékenységet az ügynöki tevékenységhez hasonlónak minősítette”.

Hozzátette: a táblabíróság leszögezte, hogy a felperes alkotmánybíróként közszereplőnek minősül, ezért az átlagosnál nagyobb mértékben köteles elviselni a vele szemben az előző rendszerben folytatott politikai tevékenységéről kifejtett és „valós alapokon nyugvó véleményeket”.

Az üggyel kapcsolatban indult másik két eljárás közül a sajtó-helyreigazítási zárult le elsőként tavaly februárban. Az alkotmánybíró akkor maga tájékoztatta az MTI-t a döntésről. Az akkori közleménye szerint az elmarasztalt lap a 2007. május 18-i, Egy eljárás genezise: a Dialógus Pécsett című cikkében azt a hamis látszatot keltette, hogy a jogászprofesszor ügynöki tevékenységet végzett, besúgó volt, illetőleg jelentéseket írt. Ugyancsak hamis látszatát keltette annak is, hogy az alkotmánybíró – akit 1998-ban átvilágítottak – az 1980-as évek elején kollegiális kapcsolatban állt az állambiztonsági szervekkel.

Kiss László közleményére Ungváry Krisztián is közleményben reagált, melyben azt írta: az alkotmánybíró csak részben és kisebb részben nyert pert. Keresetében 18 pontban kért helyreigazítást, ebből négyet a bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasított, a további 14 kérelemből pedig hetet tartott megalapozottnak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bíróság szerint nem kifogásolható az az állítás, hogy Kiss László „szerepet játszott a pártállam terrorgépezetében”, részt vett „renitens hangok elhallgattatásában”, tevékenysége „súlyosabban esett latba”, mint másoké, „múlt rendszerben betöltött szerepét elhallgatta.”

A harmadik, a történész ellen indított büntetőeljárás még folyamatban van, a per tárgyalását decemberre tűzte ki a bíróság.
forrás: MTI
Kapcsolódó anyagok
Sajtópert nyert az alkotmánybíró – Ungváry Krisztián „helyreigazít” [2008.02.29.]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése