2014. július 17., csütörtök

Izraeli üzletember is érdekelt a Palotában

A PestiSrácok.hu is a leégett és korábban elmutyizott Andrássy úti műemlékházban működik
A PestiSrácok.hu szerkesztősége is abban az Andrássy úti műemlékházban működik, amely minden bizonnyal egy bádogos felelőtlensége miatt égett le ma. Az épület tetőtere és felső szintje az egyik jól ismert szocialista ingatlanmutyi okán évek óta üresen, kibelezve állt. A félbemaradt átépítés is szerepet játszhatott abban, hogy és a Kodály köröndi házban néhány tíz perc leforgása alatt teljesen elterjedt a tűz. A szerkesztőség tagjai az utolsó percekben menekültek ki, idős embereknek segítve.
A ház tetőszerkezete és felső szintje teljesen kiégett, a világörökségi területen álló palota impozáns tornyai ledőltek, a sokzméteres lángok még mindig fel-felcsapnak, bár úgy tűnik, a tűzoltók lassan megbirkóznak a feladattal. A hírek szerint szerencsére mindenkit sikerült kimenteni, bár volt olyan lakó, aki a toaletten ülve csak akkor vette észre a tűzvészt, amikor lezuhant mellé egy égő gerenda.
Az épület kálváriáját az Átlátszó.hu ebben a cikkében dolgozta fel. “Nemrég rendeztek tüntetést a Kodály Körönd egyik legszebb műemlék épületének lakói, mert a 2000 óta tartó „felújításnak” köszönhetően házuk immár életveszélyessé vált. Az épület szétbontott harmadik emeletét átfújja a szél, a folyosók omladoznak és nagyobb esők során „a tetőn át ömlik a víz”. A világörökségi területen álló palota mintegy 25%-a egy offshore hátterű cég tulajdonában áll, mellyel az önkormányzat 12 év után decemberben szerződést kívánt bontani. A házat 12 éve fogva tartó cég azonban addig nem hajlandó ezt elfogadni és – immáron a lakókkal – új megállapodást kötni, míg azok rá nem bólintanak a legújabb beépítési terveikre” – írja az Átlátszó.hu, amely szerint a szélhámos beruházót képviselő Arie Yom-Tov izraeli üzletember Fürst György terézvárosi volt szocialista alpolgármester barátja, de az online lap Fidesz-közeli szálakat is talált a felszámolási ügyletet bonyolító ügyvéd környezetében. Ez az egyik olyan  nagy Andrássy úti visszaélés, amelyet az időközben elhunyt Verók István MSZP-s polgármester és testülete rovására írtak.
egaszerki2
A hvg.hu friss híre szerint a rendőrség őrizetbe vette a  tetőn dolgozó “szakembereket”, és Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint kezdeményezik a 37 éves É. Attila és a 36 éves N. János előzetes letartóztatását. Közlése szerint a két férfi a kivitelezésen dolgozott és valószínűleg nem a megengedett módon végezte a munkát. Mindketten elhagyták a helyszínt, később fogták el őket. Azt mi is tanúsíthatjuk, hogy a tűzvész a munkavégzés közben, vélhetően egy gázrobbanás után tört ki. Természetesen rendkívüli módon aggódunk az irodánkban őrzött, sajtóperekben aduásznak szánt dokumentumainkért, de legfőbb együttérzésünk főleg a házban lakó és most nagyon elkeseredett idős embereknek szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése