2014. július 22., kedd

Nándorfehárvár 1456.

 "Fel, fel vizézek a csatába" - 1456. Nándorfehérvári győzelem
 A Lánchídon 10 órakkor 11 történelmi zászlóval és a katonai zenekar kiséretével a nándorfehérvári diadalra emlékezve menet indult a Várba, és ott 11 órakkor megkoszorúzták Hunyadi János szobrát. Majd a Hadtörténeti Múzeumban 12 órakkor ezt egy megemlékezés követte.
500 év múlva 1956.
 *
A nándorfehérvári diadal

Egész Európát rémület töltötte el annak hírére, hogy II. Mohamed török szultán 1453-ban elfoglalta Konstan­tinápolyt, s most teljes erejével a ke­resztény világ meghódítására indul. A  magyar király Hunyadi Jánostól várta a török hódítás visszaverését.
A főurak közül alig néhányan álltak melléje. A szultán 1456 nyarán 150 ezer emberrel és 300 ágyúval ostrom alá fogta Nándorfehérvárt. Hunyadi igazi segítsége az a lelkes sereg volt, melyet Kapisztrán János barát tobor­zott össze parasztokból, diákokból és barátokból. Többnyire vasvillákkal, botokkal, szekercékkel, kaszákkal voltak felfegyverkezve. Hunyadi ezzel a tanulatlan, fegyelmezetlen sereggel aratta legfényesebb győzelmét a tö­rökön. A nándorfehérvári diadal a magyar nép diadala volt.
Nemcsak az országban, de az egész keresztény világban nagy volt az öröm. Megszólaltak a harangok mindenütt, hirdetvén a nagy diadal örö­mét. Segíteni nem segítettek, de ünnepelni ünnepeltek a keresztény népek mindenfelé. A pápa még fejedelmi koronát is akart küldeni a törökverő hősnek. De Hunyadi a nándorfehérvári diadal után nem sokkal jobblétre szenderült. Gyulafehérváron temették el a Hunyadi-család sírboltjában.
A török feletti győzelemre emlékeztet az 1500 óta minden délben felcsendülő harangszó.
(Benedek Elek nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése