2016. július 5., kedd

Tudatosan botrányos tudós


Kevés ember él a világon, aki Richard Dawkinsnál jobban élvezne megosztó figura lenni. Korunk talán legnagyobb hatású evolúcióbiológusa évtizedeken át élvezte a tudományos közvélemény, illetve a tudomány iránt érdeklődő laikus olvasók figyelmét, mielőtt megítélése árnyaltabbá vált volna.
Az önző gén című könyve ugyanis nemcsak a törzsfejlődés kutatását helyezte új alapokra, de a nagyközönség számára is élvezetes olvasmánynak bizonyult. Már akkor is érdekes lenne Dawkins most megjelent önéletrajzi írása, a Gyertyaláng a sötétben, ha semmi mást nem tett volna le életében az asztalra. De emellett az egykor szebb napokat megélt csoportszelekció elméletét is a földbe döngölte, aztán megalapozta a kulturális evolúció jelenleg reneszánszát élő elméletét. E szerint a gének mintájára mémnek keresztelt ideák ugyanúgy terjednek, fejlődnek, mint a fizikailag is létező DNS-molekulák.
Ha Dawkins körülbelül itt leállt volna, az iránta érzett elismerés szinte általános lenne (néhány intellektuális szempontból marginális szerepet játszó kreacionista csoportot leszámítva). Viszont korántsem lenne olyan ismert, mint manapság. Történt ugyanis, hogy a tudós, aki többek között az Oxfordi Egyetem tudomány-népszerűsítő professzori pozícióját is betöltötte, az ateista mozgalom élére állt. Isteni téveszme című kötetével pedig a korábbi, hasonló témájú művek hangvételéhez képest igen harcos és egyértelműen megfogalmazott programot is alkotott.
Mielőtt azt hinnénk, hogy magányos farkasként dacol az istenhittel a tudósok között, érdemes tudni, hogy az anonim felmérések szerint kollégáinak nyolc-kilenc tizede egyetért vele. Dawkins mindenesetre tökéletes ellenségnek tűnt a neoprotestáns kreacionista kisegyházak számára, támadják is azóta minden fronton. És ő ezt láthatóan szereti.
A Gyertyaláng a sötétben cím is arra utal, hogy Dawkins nem szenved önértékelési válságban. Noha elképzelhető, hogy gyertyalángon a szerző a tudományt értette, mégsem kizárható, hogy inkább saját magát. A könyvben az evolúcióelmélet kutatásának szentelte a fő hangsúlyt, az életrajzi bekezdések nagy része is a teória fejlődésének állomásairól szól a kutató vívódásain, vitáin, beszélgetésein keresztül. A kötet elolvasása nem fogja megváltoztatni a Dawkinsról bennünk előzetesen kialakított képet, de néhány részlet feltárásával segít megérteni a gondolkodását.
(Richard Dawkins: Gyertyaláng a sötétben. Libri Kiadó, Budapest, 2016. Ára: 4999 forint.)
(forrás:mno)
Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 25.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése