2014. október 22., szerda

MOZAIK válogatás:Elképesztő mondatok a Tasnádi-ügyről, jobboldali újságíróktól

Elképesztő mondatok a Tasnádi-ügyről, jobboldali újságíróktól

/ 2014.06.27., péntek 10:26 /
Bár Bayer Zsolt publicista (a Fidesz 5-ös számú tagkönyvének birtokosa) és a Civil Összefogás Fórum is távozását követeli, Tasnádi László belügyi államtitkár, egykori III/II-es operatív tiszt még mindig a helyén van.
Bár Szőnyi Szilárd tegnap felidézte, hogy nyilatkoztak fideszes vezetők 2002-től 2011-ig azokról, akik részei voltak a Kádár-rendszer titkosszolgálatának – szemben a mai nyilatkozatokkal –, nem gondoltam, hogy eljutunk idáig: kormánypárti újságíró képes azt állítani, hogy aki 1990 előtt Magyarországon élt, az gyakorlatilag mind pöttyös múltú ember.
A Hír Tv Csörte című műsorában tegnap Boros Tamás, G. Fodor Gábor, Gajdics Ottó és Szakonyi Péter vitatkozott arról, hogy Tasnádi kinevezését jobboldalról is többen kritizálják. Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője a következőket mondta a témáról: „Én Magyarország rendszerváltás utáni legnagyobb tragédiájának tartom azt, hogy ezeket az embereket még kerülgetnünk kell. Ugyanis az a pucér csiga, az az undorító, nyálas gusznyák, ami a Kádár-rendszer volt, az mindenkin nyomot hagyott. Büdös, levakarhatatlan nyomot, aki akkor is élt már. És ezzel kell együtt élnünk.” (Az idézet lényege ez, csak azért folytatom, hogy egyértelmű legyen, nem ragadtam ki a kontextusból: „Az én korosztályomnak az egyik legnagyobb tragédiája ez, és, érdekes módon – amiről én mindig beszélek –, az én korosztályomnak vannak nagyon kiváló, jeles képviselői, akik ezt a nemzetért, a hazáért folytatott lelkiismeretes, kiváló munkával próbálják levezekelni, ezt a nyomot. És nagyon szomorú, hogy vannak, akik meg erre képtelenek, és most már megvannak a fiatal utódjaik is, akik nem is éltek még akkor, azt ugyanúgy gondolkodnak. Én ettől rosszul vagyok.”)
Már ez az állítás is elképesztő. Ezeket az embereket ugyanis nem azért kell kerülgetnünk, mert ez valamiért eleve így rendeltetett. Azért kell őket kerülgetnünk, mert újra és újra kinevezik őket. A vita során azonban elhangzott egy még súlyosabb mondat. A műsorvezető, Bella Levente – Szakonyi Péter szavaira reagálva, aki az eddigi Orbán-kormányok pöttyös múltú szereplőiről beszélt – a következő kérdést vetette közbe: „Elvárható, mondjuk 1998-ban, elvárható volt az, hogy 1990-ben született emberek legyenek kormányzati pozícióban?”
Nem, kedves Bella Levente. Nem várható el. De nem is kollaborált mindenki a Kádár-rendszerrel, aki 1990 előtt született. Nem kollaborált Bibó István, ahogy nem kollaborált Hamvas Béla, vagy Krassó György, Pákh Tibor, Rácz Sándor, és a Gulagot, az ÁVO-t, a kitelepítést vagy a kádári „racizást” végigszenvedett családtagjaim sem.
Ha továbbra sem tudunk megszabadulni ettől a maszatolástól, ha folytatódik ugyanaz a taknyolás, mint 2010 előtt (az is „érintettnek” nevezhető, akit megfigyelt a titkosszolgálat, ugyanúgy, ahogy a megfigyelője is), akkor felesleges volt ’89. Akkor mehetett volna minden tovább úgy, ahogy addig. De nem ezért történt a rendszerváltás. Vagy, ahogy Fábry Sándor szokta mondani: nem ezért haltak meg a srácok ’56-ban.(forrás: Válasz.hu)
*

Üléspont kontra álláspont: fideszesek a III/II-ről egykor és ma

/ 2014.06.26., csütörtök 12:45 /
Miért esik más elbírálás alá Tasnádi László mai belügyi államtitkár III/II-es, azaz pártállami kémelhárító múltja, mint Medgyessy Péteré, Salgó László, Fazakas Szabolcsé vagy Kivágó Iván Györgynéé? Egymásnak ellentmondó fideszes nyilatkozatok 2002-től napjainkig.
„Medgyessy Péter, a D–209-es számú III/II-es ügynök erkölcsileg és emberileg megbukott, csak idő kérdése, hogy ez politikai bukását is elhozza.” (Pokorni Zoltán, 2002. augusztus 14.)
„Ügynöki múltja és törvénytelen intézkedései miatt elfogadhatatlanná vált a Fidesz számára Salgó László országos rendőrfőkapitány személye – fogalmazott Pokorni Zoltán a párt elnökségi ülése után. (…) A rendőrfőkapitány a III/I-es ügyosztályban szolgált hírszerzőként. Azt is elmondta, hogy ezután éveken át kémelhárító, azaz III/II-es volt.” (MTI, 2002. június 28.)
„A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Óbuda-Békásmegyeri Szervezetének elnöksége felszólítja dr. Pető Györgyöt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szocialista alpolgármesterét, hogy a rá vonatkozó, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött dokumentumokat hozza nyilvánosságra, azokat Óbuda lakóinak számára tegye elérhetővé. Ezt különösen is fontosnak érezzük, mivel a múlt héten nyilvánosságra került, hogy Pető György 1979 és 1983 között az Állambiztonsági Szolgálat III/II főcsoportfőnökség nyílt, operatív tisztje volt.” (MTI, 2005. március 29.)
„A Fidesz szerint jellemző, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György helyett egy volt kommunista állambiztonsági személyében látják a szocialisták a fővárosi emberek képviseletét. (…) Kivágó Iván Györgyné (…) a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökségen azzal foglalkozott, hogy a külföldiek államellenes tevékenységét megakadályozza.” (MTI, 2009. április 30.)
„Arra szólította fel a Fidesz szerdán a kormányt, hogy azonnal fejezze be a pártkáderek kinevezését, és álljon el »a III/II-es kommunista titkosszolgálattal korábban együttműködő, MSZP-s pártkatona«, Fazakas Szabolcs európai számvevőszéki kinevezésétől.” (MTI, 2010. március 17.) 
„Az egész művelt világ rajtunk nevetett, amikor egy III/III-as után egy III/II-es miniszterelnökünk lett.” (Varga István, 2011. december 1.) 
„L. Simon egyébként arra a kérdésre, miszerint morálisan a Fidesz számára nem kínos-e a történet, azt válaszolta: Medgyessy Péter volt miniszterelnököt többek között azért támadták, mert tagadta ez irányú múltját, Tasnádi önéletrajzából viszont mindig kiderült, hogy egykoron III-as főcsoportfőnökségen dolgozott.” (atv.hu, 2014. június 23.)
„Több fideszes politikust is kérdeztünk, így például Nyitrai Zsoltot, a törvényalkotási bizottság tagját és Répássy Róbertet, az igazságügyi államtitkárt, akik L. Simonnal egybehangzóan azt mondták, hogy az államtitkári kievezés Magyarországon a miniszterelnök jogköre, ők ezzel kapcsolatban nem kívánnak értékítéletet alkotni. (…)  Répássy Róbert véleménye azért is érdekes, mert az első Orbán-kormány idején ő volt, aki beterjesztette azt a törvényt, miszerint a magyar sajtó vezető tisztségviselői pozícióival (…) összeférhetetlen a III-as főcsoportfőnökséggel való bármilyen kapcsolat.” (atv.hu, 2014. június 23.)
„Szakmai és nem politikai munkát végez Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója.” (MTI, 2014. június 24.) 
„(TL urat nem ismerem. A kémelhárító szakmát tiszteltetem.) A velejéig romlott, rohadt, büdös kommunista rendszer – többek között – a III/II-es osztály miatt volt egy velejéig romlott, rohadt, büdös diktatúra. Szerintem.” (Deutsch Tamás, 2014. június 24.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése