2014. október 8., szerda

Mi a legszebb szó?




Mi a legszebb szó? Ezt a kérdést tették fel nemrég olyanoknak, akiknek anyanyelvük az adott nyelv és persze azoknak, akik tanulták azt. A fejtörés elindult és 111 országban arról gondolkoztak, hogy vajon mi is lehet a legszebb szó. (Egyszervolt.hu)
Németországban a versengés két kategóriában folyt, egy szót választhattak a gyerekek és egyet a felnőttek. A gyerekeknél a győztes szó, a Libelle lett, melynek magyar jelentése: szitakötő.
A német nyelvész Sylwan Wiese szerint, a Libelle valóban méltó erre a címre. Hiszen ezt olyan könnyen ki lehet ejteni, egyszerűen kifolyik a szánkból. S ami még fontos, a jelentése is ezt a légiességet, könnyedséget tükrözi.
De vajon melyik szó lett nyertes a felnőtteknél?
A győztes: Habseligkeiten lett, melynek magyar megfelelője: holmi, cókmók.
S vajon mi a legszebb szó a francia nyelvben?
Ezelőtt vagy 80 évvel egy francia folyóirat ugyanezt a kérdést feszegette, hogy vajon mi a legszebb 10 legszebb szó. Erre a kérdésre nem lehet meggondolatlanul felelni, s bizony elindult a nagy keresgélés, kutatás, hogy vajon melyik a legszebb szó.
Franciaországban a költő Paul Valéry a következő tíz szó mellett döntött: pure, jour, or, lac, pic, seul, onde, feuille, mouille, flute. Melynek a magyar jelentései, így hangzanak: tiszta, nap, arany, tó, hegyfok, egyedül, hullám, levél, csermely, fuvola.
Ennél a kérdésnél Valery nem a szavak jelentését vette alapul, hanem a hangzásukat, amelyek valóban gyönyörűek.

De vajon mi a helyzet a magyar szavakkal?
Kosztolányi Dezső szintén elgondolkozott a kérdésen, s a következő szó csokrot alkotta meg. Láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.
Ezek a szavak még ma is megérdemlik a legszebb magyar szónak járó kitüntetést.
Ám Kosztolányi felsorolása önkényes, a nyelvet ismerő ember véleménye. Ám, aki a nyelvet csak hallgatja, de nem ismeri a jelentést, annak minden más jelent.
A külföldiek szerint, a legszebben csengő magyar szó a „hajolaj", melynek jelentése, azért mégsem olyan szép, mint a hangzása.
Vagy egy másik szép szó, amelyre szintén a külföldiek szavaznak: cipőfűző.
De vajon ma, melyik a legszebb magyar szó?
Ha van kedved gondolkodj el ezen. Küldd el nekünk javaslataidat, legföljebb 20 olyan magyar szót, mely Neked a legjobban tetszik. Figyelj a szó hangzására.
Beküldési határidő:
2004 december 5. vasárnap
Karácsonyra kiderül, melyik szó lesz a győztes.
e-mail cím: info@egyszervolt.hu
Ne felejtsd el megírni a neved, életkorod, e-mail címed és a játék címét:
A LEGSZEBB SZÓ
A játékban résztvevők között könyveket, CD-ket, egérpadokat sorsolunk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése