2014. október 22., szerda

MOZAIK válogatás: Elfelejtett hálózati személyek nálunk és külföldön (forrás:Válasz.hu)

Válasz.hu


Elfelejtett hálózati személyek nálunk és külföldön
Felhördülést keltett a jobboldali táboron belül, hogy egy volt állambiztonsági tiszt lett rendészeti államtitkár. Tasnádi László kinevezése ráirányította a figyelmet az „elbocsátott légióra”, amely az összes volt szocialista országban meghatározó pozíciókat tölt be az üzleti életben és néha politikai terepre is merészkedik. Összeállításunk a friss Heti Válaszban.
Fent és lent, akkor és most: 1989. június 16-án Orbán Viktor elmondta az általa azóta is politikai zsinórmérceként számon tartott beszédét Nagy Imre újratemetésén. „Lent”, azaz a rendezvényt biztosító állambiztonságiak között ott volt Tasnádi László, a kémelhárítással foglalkozó III/II-es csoportfőnökség tisztje. Negyedszázaddal később a korábbi állambiztonságis az egykori disszidens államtitkára lett. Tasnádi 2014. június 12-én vette át Áder János államfőtől megbízó levelét, a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumban a rendészeti területért felel. Egy jobboldali kabinet tehát igényt tart államtitkári szolgálataira, ami neki alighanem siker, az antikommunizmust komolyan gondoló szimpatizánsoknak viszont fájdalmas kudarc. Nem véletlen, hogy közleményben tiltakozott a kinevezés ellen a kormánypárti békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum.
Magyar sajátosságról van szó, vagy a többi közép-európai ország is hasonló gondokkal küzd? Németországtól Romániáig sorra robbannak ki az egykori állambiztonságiakat érintő botrányok: Andrej Babiš nagyvállalkozóról, a cseh kormány pénzügyminiszteréről tavaly év végén hozta nyilvánosságra az illetékes pozsonyi intézet, hogy „Burdeš” fedőnéven hálózati személy volt. A Guardian pedig a múlt héten írta meg, hogy a svéd bútorforgalmazó óriás, az IKEA a neki bérmunkában dolgozó romániai bútorgyár mellett 1990-ig több millió dollárt fizetett a Securitaténak is. A brit lap újságírói megtalálták az ügyet a titkosrendőrség részéről bonyolító Constantin Anghelache-t, aki a bukaresti Dinamó fociklub jelenlegi elnöke.
Részletek és háttér a július 10-i Heti Válaszban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése