A volt SZDSZ-es főpolgármesterről kiderült, hogy a közelmúltban még a washingtoni Woodrow Wilson Center ösztöndíjasaként több előadást is tartott a kutatóközpontban. Weblapja szerint a függetlennek mondott intézmény működési költségeinek egyharmadát az Egyesült Államok kormánya adja, de még az épület is az amerikai kormány ajándéka, az igazgatótanácsot pedig Amerika elnöke nevezi ki hat évre – derítette ki az Oxox.hu nevű hírportál.
Demszky azzal indokolta Kijevet mint a következő úti célját: bár szívesen vállalna olyan feladatot, amelynek közszolgálati, karitatív jellege van, valószínűtlennek tartja, hogy ezt Magyarországon megtalálhatná.
„A nagyvárosi problémák mindenhol ugyanazok. Alaposan tanulmányoztam Kijevet és az ukrán viszonyokat, így szívesen megosztanám tapasztalataimat az ottaniakkal. Már felvették velem a kapcsolatot, jelenleg levelezési fázisban tart a dolog” – mondta Demszky Gábor. Az egykori szabad demokrata főpolgármester eddig egyetlen alkalommal, 2007 decemberében járt Kijevben az akkori államelnök, Viktor Juscsenko meghívására, négynapos látogatása során azonban csupán egyetlen délelőttöt szentelt a város dolgaira.
Nemrég egyébként Bajnai Gordon is Kijevben járt egy konferencián. A volt kormányfő közölte, az ukrán kormány meghívására arról tanácskoztak, hogyan lehetne az ottani gazdasági válságot megoldani, reformokkal, „bátor intézkedésekkel”, hogyan tudna Ukrajna ismét növekedést elérni.Forrás:MNO)