2013. július 1., hétfő

2013.06.28. 07:19 Matolcsy a „brutálisan hibás” gazdaságpolitikáról


2013.06.28. 07:19

Matolcsy a „brutálisan hibás” gazdaságpolitikáról

A Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési periódusának még nincs vége – jelentette ki Matolcsy György, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének konferenciáján, csütörtökön. A Nemzeti Bank elnöke közölte, hogy a következő két évben a pénzintézeti rendszernek át kell alakulnia, hogy olcsóbbá váljon. Matolcsy György úgy vélekedett, hogy Magyarország 2013 közepére kikerült – ahogy fogalmazott – a válságországok csoportjából és jó úton halad, hogy a növekedést elérő országok csoportjába kerüljön. Matolcsy György, a volt gazdasági miniszter, a Fidesz gazdasági programjának egyik szerzője nem titkolta, hogy szerinte az első Orbán-kormány és a mostani kabinet is jó válaszokat adott a globális válság kihívásaira. Matolcsy György viszont bírálta a 2002 és a 2010 közötti baloldali kormányokat, mondván brutálisan hibás volt a gazdaságpolitikájuk.

A gazdasági találkozón voltak, akik bírálták a jegybank növekedési hitelprogramját, mert a három hónapos futamidő miatt sokan nem tudják igénybe venni az olcsó hiteleket.

Szalma Botond, a Mahart korábbi vezérigazgatója azt hangoztatta, hogy csak reménykedni tudnak a gazdasági növekedésben, azt ugyanis még nem látják. Ő attól tart, hogy a bankok nemi a kis- és középvállalkozásokat fogják segíteni a növekedési hitelprogramból.

Matolcsy György jelezte, hogy a növekedési hitelprogram folytatásáról, esetleges kibővítéséről majd szeptember elején döntenek. A jegybank elnöke közölte, hogy a következő két évben a bankrendszernek jelentősen át kell alakulnia.

A nemzeti bank elnöke utalt arra is, hogy folytatják az alapkamat mérséklését, annak ellenére, hogy legutóbb két nappal ezelőtt csökkentették a kamatot.

atv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése