2019. október 22., kedd

Kádár János, amikor belügyminiszter lett Rákosi Mátyás idején, valószínűleg megirigyelte Péter Gábortól a fűtött úszómedencét, így rózsadombi, Cserje utcai villájába ő is beépíttetett egy ilyet. De sajnos nem élvezhette a melegvizű medence előnyeit, mert mire elkészült, letartóztatták. (Egyébként éppen Péter Gábor ÁVH-főnök tette ezt a hivatalban lévő belügyminiszterrel, 1951-ben.)
Miután kiengedték a börtönből, és az 1956-os forradalom leverése után a hatalom csúcsára jutott, sem tudott otthonában úszkálni, mert addigra a „puritán Kádár” imázsát kezdte építgetni. Így az úszómedencét megszüntette, helyette pedig tyúkokat kezdett telepíteni a párt első titkárává és időnként miniszterelnökké avanzsált politikus. A tyúkokat akár magas rangú vendégek fogadásakor is zavartalanul etette a teraszáról, és még az sem izgatta nagyon, hogy szomszédja Illyés Gyulas népi író sokat panaszkodott a tyúkok kotkodácsolására. Minderről Majtényi György történész beszélt a Magyar Országos Levéltár (MOL) a Kádár-rendszer megszilárdulásáról, a hatvanas évekről tartott konferenciáján.
Majtényi beszélt arról is, hogy Kádár mennyire szerette a vadászatokat. Mindez emlékeztetett a korábbi rendszerek elitjére, hiszen a kommunista vezetők a főurak e régi szórakozását vették át, és hosszú évekig tartották fenn maguknak az exkluzív vadászhelyeket.
Fácánok kiterítve - a vadászat résztvevői: Kádár János, Biszku Béla, Gáspár Sándor, Fehér Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése