2016. március 30., szerda

Tarlós István a megbeszélés végén személyes garanciát vállalt arra, hogy mandátuma lejártáig, azaz 2019 végéig a Vörösmarty tér az évente megrendezett Ünnepi Könyvhét központi helyszíne marad.


 

 Képtalálat a következőre: „kocsis andrás sándor Tarlós István kép”

 KONCZ: MOZAIK

Közleményük szerint Tarlós István és Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke kedden ötvenperces megbeszélést folytatott, melynek során a főpolgármester kifejtette, hogy Budapest kiemelt közterein a főváros alaposan felül kívánja vizsgálni a területhasznosítás gyakorlatát.
Tarlós István arról is szólt, hogy Láng Zsolt, a főváros tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottságának elnökeként nem a 87. Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri megrendezését kívánta megakadályozni, hanem az oda nem illő rendezvények megszervezését – írta az MKKE elnöksége.
Mint közölték, Tarlós István a megbeszélés végén személyes garanciát vállalt arra, hogy mandátuma lejártáig, azaz 2019 végéig a Vörösmarty tér az évente megrendezett Ünnepi Könyvhét központi helyszíne marad.
Az MKKE elnöksége hangsúlyozta, hogy a magyar könyvszakma elsőszámú ünnepét évről évre csak a főváros kedvezményes bérleti feltételeivel, illetve a Nemzeti Kulturális Alap – ebben az évben 7 millió forintos – támogatásával lehet veszteség nélkül megrendezni.
A Főpolgármesteri Hivatal korábbi sajtóhírekre reagálva március 24-én közölte az MTI-vel, hogy az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínét Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt, a főváros illetékes bizottságának elnöke és Kocsis Máté alelnök is támogatja.



 



Előzmények:

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése – Sajtóközlemény
Az Ünnepi Könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöksége 2016. március 18-án megütközve értesült arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának képviselői meg kívánják tagadni a Vörösmarty tér használati jogát a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhétre, alternatívaként a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlva fel. Ez a helyszín ugyanakkor legfeljebb is csak az idei évre lenne alter­natíva, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról.
A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk. A Vörösmarty tér az 1929 óta – egyetlen alkalom kivételével – minden évben megrendezett, 87 éves tradícióval rendel­ke­ző, az ország 80 településén, s a határokon túli magyarlakta városokban megszervezésre kerülő, Magyar Örökség-díjjal elismert Ünnepi Könyvhét újabb kori történetének közkedvelt, bejáratott, ikonikus, központi helyszíne, ahová évről évre több tízezer olvasó látogat ki, hogy válogasson a kiadók újdonságai közt, dedikáltassa azokat kedvenc szerzőjével, meghallgassa a színpadon zajló könyvbemutatókat, beszélgetéseket, gyerekmű­sorokat, koncerteket.
Szeretnénk nyomatékkal felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy a Vörösmarty tér – s a térbe torkolló utcák tér felőli szakasza – tehát nem csupán egy helyszín a sok közül, hanem évtizedek óta a könyvhét budapesti központi rendezvényeinek a helyszíne, ezáltal Budapest kulturális életének szimbolikus tere. A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltozta­tása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt. De veszteség érné a fővárost is, hisz Budapest evvel a döntéssel a város kulturális életének egyik tradicionális, emblematikus, évről évre tízezrek által legitimált színhelyét számolná fel.

Kocsis András Sándor
elnök
Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
Dr. Keresztury Tibor
igazgató
Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
Budapest, 2016. március 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése