2016. március 1., kedd

Koncz Éva- MOZAIK : Nem alszanak a politikusok! Már igen kora reggel misszióvezetői értekezlet kezdődik hétfőn Budapesten a külügyben

Budapest - Kétnapos misszióvezetői értekezletet rendez a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőtől, az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter tárcavezető is szól a diplomatákhoz. A KKM az MTI érdeklődésére csütörtökön közölte: a szeptember 7-én kezdődő értekezlet célja az elkövetkező időszak külgazdasági és külpolitikai irányvonalainak meghatározása. Az eseményre 220 vendéget várnak, a tanácskozáson a 113 misszióvezető mellett valamennyi tárca minisztere, a KKM vezetői és további meghívottak vesznek részt. Szijjártó Péter korábban azt mondta: a világban zajló változások túl gyorsak, túl jelentősek ahhoz, hogy elég legyen évi egy nagyköveti találkozó. Ezért ezentúl évente két ilyen tanácskozást tartanak, tavasszal és ősszel.

MTI

Orbán Viktor szerint nemzeti egység kell majd az eurózónához csatlakozásról szóló döntéshez.
Orbán: politikai hadjárat folyik a magyar politikusokkal szemben
Forrás: MTI
A magyar alkotmány szerint a magyar gazdaság valutája a forint, és az alkotmány megváltoztatásához kétharmados parlamenti többség kell - mondta a miniszterelnök a nagyköveti értekezleten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban hétfőn.
A kormányfő kiemelte: ez azt jelenti, hogy ha felmerül a kérdés, hogy Magyarország csatlakozzon-e a közös pénzt használó európai egységhez, vagy az eurózónán kívül maradva továbbra is önálló gazdaságpolitikát és annak következményeit magán viselő, önálló nemzetpolitikát folytasson, akkor a válasznak a nemzeti egység alapján kell megszületnie.
Orbán Viktor úgy látja, ez a dilemma a következő néhány év nagy intellektuális kihívása, mert most több ország is az eddiginél komolyabban barátkozik a gondolattal, hogy a közös pénz után mélyebb integráció is lehetne. Ez kihívást jelent minden országnak, amely nem tagja az euróövezetnek. Nem biztos, hogy végeredményre is jut ez az elszántság, és nekünk egy kész tényhez kell alkalmazkodnunk, de nem árt gondolkodni, hogy mi lenne a magyar érdek ebben a helyzetben - vélekedett.
Orbán: az eredmények igazolják a külügy átalakítását
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a külgazdasági eredmények igazolják a külügyi szervezetrendszer két évvel ezelőtti átalakítását.
A magyar export növekedése mögött ott áll a magyar külügy gárdájának teljesítménye - mondta a kormányfő hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban rendezett szokásos misszióvezetői értekezleten.
forrás: mtiForrás: MTI

A miniszterelnök a külügyi szervezetrendszer 2014-es átalakítását értékelte beszéde elején, kijelentve, hogy az exportteljesítmény és a Magyarországra érkező befektetések remek eredményt mutatnak. Megjegyezte, a befektetőket hozni kell, "sarkantyúzni kell, lelkesíteni kell" őket.
Orbán: próbáljuk rendezni a kapcsolatokat Horvátországgal
Orbán Viktor kormányfő szerint Romániában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben, háttérbe akarják szorítani a magyar kisebbség politikai vezetőit, amit megfelelő súllyal szóvá kell majd tenni.
A miniszterelnök a hétfői nagyköveti értekezleten értékelte Magyarország és a szomszédos államok viszonyát.

A magyar-szlovák kapcsolatot rendezettnek, a magyar-szerbet kiegyensúlyozottnak nevezte, Horvátországról pedig úgy fogalmazott: "most próbáljuk rendezni a kapcsolatokat", ami nem egyszerű feladat, mert "a kapcsolat szövete roncsolt".
forrás: mtiForrás: MTI

Szlovéniáról szólva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy elhanyagolt relációja a magyar külpolitikának, de komoly remények fűzhetők az együttműködéshez.

A kormányfő beszélt Ukrajnáról is, jelezve: nem látni, hogy az országból mikor lesz egy nyugatos gazdasági szerkezettel rendelkező jogállam. Azt azonban megerősítette: Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és Magyarország között mindig legyen "valami", vagyis ne legyen közös határunk Oroszországgal.

Azt is megismételte, hogy az év felénél nem lesz automatikus a szankciómeghosszabbítás Oroszországgal szemben.
Orbán: törekednünk kell a jó viszonyra Ausztriával
Törekedni kell a jó viszonyra Ausztriával, és meg kellene találni az együttműködés tartós formáit, mert "több a közös bennünk, mint azt gondolni szoktuk" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a nagyköveti értekezleten.
A kormányfő Magyarország és a szomszédos államok viszonyának tárgyalásakor nem tért ki a magyar-osztrák kapcsolatra, arról csak kérdésre beszélt, jelezve: nem véletlenül hagyta ki Ausztriát a felsorolásból. Ugyanis akármilyen durva nyilatkozatokat tesz a szomszédos állam vezetője, ő igyekszik nem a kancellárhoz, hanem az osztrák néphez beszélni - mondta, majd közölte: nem lesz udvariatlan az osztrák néppel szemben.

Hangsúlyozta: Ausztria fontos partnere lesz Magyarországnak a jövőben is.
fotó: kürti szabolcsFotó: Kürti Szabolcs
Orbán: javasolt mellőzni a fenyegetőzéseket az uniós támogatásokkal
A miniszterelnök szerint nem fogadható el a közép-európai országok fenyegetése az uniós források megvonásával, ennek "javasolt a mellőzése".
Orbán Viktor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott nagyköveti értekezleten kifejtette: néhányan állandóan úgy próbálják leírni a valóságot, hogy vannak, akik megdolgoztak a jólétért és vannak a "szegény, szerencsétlen" közép-európaiak, "lökjünk nekik egy kis pénzt". A nagyobbik baj, hogy ezt komolyan is gondolják, és erre csak egy gyógyír van, a siker - mondta.

A kormányfő szerint a Magyarországnak adott uniós eurókon egyes országok jól keresnek. Ugyanakkor "ezzel közben mi is jól járunk, nekünk ez a rendszer nem ellenségünk", "kvittek vagyunk, nem tartozunk egymásnak". Így az uniós támogatásokra vonatkozó fenyegetőzés nem fogadható el - hangoztatta.
fotó: kürti szabolcsFotó: Kürti Szabolcs
Szijjártó: Egyikünknek sem lehet szégyellnivalója
Az elmúlt fél évben nem könnyű körülmények között sikerült megállnia a helyét a magyar diplomáciai karnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nagyköveti értekezletet megnyitó beszédében hétfőn Budapesten.
A tárcavezető kiemelte: amikor először döntöttek arról, hogy a szokásos évi egy helyett évente kétszer tartsanak misszióvezetői értekezletet, volt némi kétség afelől, hogy van-e erre szükség, de a világ folyását látva, "most már a hetenkénti ülésezés sem lenne túlzás".

A mostani értekezlet időszerű, mert a minket körülvevő világ változásai még a tavalyihoz képest is rendkívüli módon felgyorsultak - értékelte.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt fél évben "nem könnyű körülmények közepette, folyamatos nyomás alatt" sikerült a magyar diplomáciai karnak olyan teljesítményt elérnie, hogy "egyikünknek sem lehet szégyellnivalója".(forrás:mti)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése