2016. március 17., csütörtök

Stumpf István: A Fidesz körül sokak számára mindennél többet ér az anyagi javak gyarapítása.Már Stumpf is kritizálja a Fideszt

A fenti sorokat Stumpf István írta Polgár és jogállam című esszéjében, amely a Kolosi Tamás születésnapjára dedikált, A magyar polgár című kötetben jelent meg. Kritikus sorait a 444.hu találta.
Stumpf István Orbán Viktor egykori tanára, mentora, a Bibó István Szakkollégium elődjének alapítója, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt a teljes ciklus alatt. Stumpf emellett a Századvég Politikai Iskola alapítója is, 2010 óta pedig alkotmánybíró. A szóban forgó kötetben nem ez az egyetlen kritikus mondata a Fidesz mai hatalomgyakorlásáról. Egyebek mellett azt írja:
„Az alkotmányozó többség magabiztosságával rohamtempóban törvények százait fogadtatta el, a korábban oly fontosnak tartott jogállami értékek (pl. a hatalommegosztás követelménye, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalma, a parlamenti döntéshozatali szabályok betartása, a tulajdon szentsége) alárendelődtek a vegytiszta hatalmi érdekeknek és rendszerépítő politikai célkitűzéseknek. A csúcsra járatott hatalomkoncentráció megnövelte a kormány cselekvőképességét, de jelentősen erodálta az alkotmányos demokráciába vetett hitet.”(forrás:168 óra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése