2013. február 22., péntek

Másfél millióan kapták meg a megemelt bért

A napokban kapta, illetve kapja kézhez a minimálbérből élő mintegy másfél millió munkavállaló idei első megemelt fizetését – mondta Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
A politikus emlékeztetett, az idén is az infláció mértékénél nagyobb összegben nőtt a minimálbér összege, 93 ezerről 98 ezer forintra, ami összesen csaknem másfél millió munkavállalót érint egyebek mellett az élelmiszer-, a feldolgozó- és az építőiparban. Ráadásul a minimálbér-emelésnek köszönhetően több szociális juttatás összege is nő – mutatott rá.
Zsigó Róbert arról is beszélt, a Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy „a Gyurcsány–Bajnai-korszak levitézlett emberei azt tervezik, hogy ha netán kormányra kerülnek, akkor csökkenteni kívánják a minimálbér összegét”. A Fidesz azonban nem enged az elért eredményekből, így a minimálbér-emelésből sem – mondta a kormánypárti képviselő.

Nagy szükség volt a minimálbér-emelésre

Közgazdászok szerint tovább kell növelni a fizetéseket, azok ugyanis irreálisan alacsonyak, az 1978-as év szintjén vannak. A minimálbér emelése mellett szól többek között az is, hogy a növekedést csakis a gazdaság vérkeringésébe bekerülő pluszpénz indíthatja be – így kommentálták közgazdászok január közepén a Magyar Nemzetnek a kormány lépését, amelyben az év elejétől 93 ezerről 98 ezerre emelte a minimálbért, és 108 ezerről 114-re a szakmunkások garantált fizetését. Miközben sokan támadják a kabinetet, hogy ezzel túl nagy terhet rak a vállalkozásokra, a megkérdezettek szerint folytatni kellene a fizetések növelését.
Korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Bajnai Gordont, vonja vissza a minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslatát, mert az a legalacsonyabb jövedelmű emberek életszínvonalát csökkentené. A KDNP szerint is „felháborító és minősíthetetlen” a minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslat.

Másfél millióan kapták meg a megemelt bért

Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése