2013. február 28., csütörtök

Kilencmilliós prémiumot kapott az MTVA vezére 2012. szeptember 04., kedd, 10:06

Kilencmillió-egyszázezer forint prémiumot kapott Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a 2011-es munkájáért – közölte a Népszabadság kérdésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Böröcz István munkaszerződésében azt rögzítették, hogy havi bruttó kétmillió forintos személyi alapbérén túl külön feladat elvégzéséért prémium állapítható meg, amelynek éves mértéke nem haladhatja meg öthavi bérét - írja a Népszabadság.
Bár az információs önrendelkezési jogról szóló 2011-es törvénynek a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó előírásai alapján az MTVA vezérigazgatójának juttatásai közérdekből nyilvános adatnak minősülnek, a Népszabadság szerint Böröcz fizetési és premizálási adatait is külön ki kellett kérni a médiahatóságtól.
A lap azt írta, az MTVA internetes lapján a mai napig is mindössze annyi szerepel, hogy az öt vezető tisztségviselő – vélhetően a vezérigazgató és négy helyettese – átlagos havi személyi alapbére 1 millió 588 ezer forint, ehhez „előforduló juttatások” címen szerepel öthavi prémium, gépkocsi- és mobiltelefon-használat, valamint havi 12 ezer forint étkezési jegy.
A médiaszolgáltatási alap vezetőjének munkáltatói jogait Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke gyakorolja. A hatóság a prémiummal kapcsolatos válaszát azzal vezette fel, hogy „az MTVA vezérigazgatójának személyi alapbére bruttó 2 millió forint. Vagyis az állami szférában bevezetett, jelentős megtakarításokat eredményező kétmilliós bérplafon az MTVA vezérigazgatójára is vonatkozik.”
Az NMHH tájékoztatása szerint „a prémiumok kifizetése nem automatikus, annak előfeltétele a 2011. évre kitűzött, összetett célfeladatok teljesítése. A célfeladatok teljesítésének értékelése részletesen kidolgozott rendszer alapján történik.”
„A Médiatanács elnöke elvégezte az MTVA vezérigazgatójának teljesítményének értékelését, és a megállapított eredmény, illetve a munkaszerződésben rögzített feltételek alapján engedélyezte az adható prémium 91 százalékának kifizetését” – közölte a hatóság.
A négy közmédium vezetője is kapott júliusban prémiumot. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának többsége összesen csaknem 15 millió forint jutalmat ítélt meg az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatóinak. Medveczky Balázs (MTV) 4,2 millió, Jónás István (Magyar Rádió) 4,3 millió, Belénessy Csaba (MTI) 4,8 millió és Dobos Menyhért (Duna TV) 1,1 millió forint prémiumot kapott - tette hozzá a lap.forrás:HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése