2013. február 28., csütörtök

Bővíthető-e a foglalkoztatás?

A foglalkoztatás bővítése tekintetében (leszámítva a közmunkaprogramokat) az Orbán-kormány nagyon is konvencionális álláspontot foglal el, és a mainstream gondolatokat követi.
Sokkal érdekesebb a finanszírozási források helyett a program munkahelyvédő-munkahelyteremtő jellegének vizsgálata. E tekintetben egészen más volt a fogadtatás, az elemző értékelések többsége hasznosnak és kívánatosnak ítélte a kormány által kitűzött célokat, és alapvetően megvalósíthatónak is tartotta. Néhány kósza kritikai hang hallatszott ugyan, ezek azonban nem a megvalósíthatóságra, hanem a program szükségességére vonatkoztak, miszerint nem az államnak kellene ezt a feladatot ellátni, hanem a piacra kellene hagyni. Arról a lényegi kérdésről azonban nem alakult ki vita, hogy itt és most ez a program képes lesz-e számottevően javítani a foglalkoztatást, s ha nem, akkor mit kellene tenni az ügy előmozdítása érdekében.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a foglalkoztatás bővítése tekintetében (leszámítva a közmunkaprogramokat) az Orbán-kormány nagyon is konvencionális álláspontot foglal el, és a mainstream gondolatokat követi. Első lépésben két éve úgy gondolta, hogy a jelentős jövedelemadó-csökkentés révén növelni lehet az aggregált keresletet és a munkakínálatot, így a foglalkoztatás bővülni fog, a GDP pedig dinamikus emelkedésbe megy majd át. Az azóta eltelt idő nem támasztotta alá ezt a várakozást. Most annyiban változott a koncepció, hogy a munkát terhelő adók mérséklésétől várja a kormány a munkahelyek bővülését, a gazdaság fellendülését. Valószínűleg azonban most is hiába.
”Mandiner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése