2017. június 27., kedd

Apa és fia újra együtt nyakig a vízben

ilabda: Kásás Zoltán is indul a világbajnokságon

0 0
Az 1973-ban Belgrádban világbajnoki címet szerző, egy évvel korábban Münchenben olimpiai ezüstérmes, 1974-ben Bécsben Európa-bajnok vízilabdázó, aki később edzőként ért el óriási sikereket, a 70+ kategóriában rajthoz álló egyik csapat tagja lesz a 17. FINA Masters Világbajnokság vízilabdatornáján. Nem idegen tőle a masters mezőny, azt mondja, ez a mostani igazán különleges torna lesz, már csak azért is, mert fia, a háromszoros olimpiai bajnok Kásás Tamás is ott küzd majd a Hajós Alfréd Uszoda medencéiben, néhány korosztállyal lejjebb.
Ahogyan arról beszámoltunk, 120 csapat vesz részt a 17. FINA Masters Világbajnokság vízilabdatornáján, ez a maximális létszám, amely „idő előtt” betelt. Akadnak érdekességek is, különösen a magyar közönség számára, elvégre elindul a tornán több világ- és Európa-bajnok női vízilabdázó, de ott lesz a 40+ kategóriában az egy-, két- és háromszoros olimpiai bajnokokból álló férficsapat is.

Fotó: Pitrolffy Zoltán
Igazi kuriózum lesz a 70+-os korosztály küzdelemsorozata, ők lesznek ezen a világbajnokságon a legidősebbek, köztük a Blue Thunder névre hallgató baráti társaság. Soraiban Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázóval.
„Tudni kell, hogy annak idején volt egy masters csapatunk, amelyikkel versenyeztünk, és elég szép sikereket értünk el, 1998-ban Casablancában, 2000-ben Münchenben lettünk világbajnokok, akkor abban az uszodában játszottam, amelyikben az 1972-es olimpián is, különleges élmény volt. Most egy nemzetközi csapat szerveződik, amerikai barátom kezdeményezésére, rajtuk kívül olasz, de ausztrál csapattag is lesz, az ausztrál kapusunk egyébként pozsonyi származású” – mesélte Kásás Zoltán, aki 1987 és 1989 között a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, majd klubedzőként tevékenykedett, a szerb Becsejjel és a görög Olympiakosszal Bajnokok Ligáját nyert – utóbbit épp a Margitszigeten – a Szegeddel LEN-kupa győztes lett.
„A masters versenyek mindig sajátos hangulatúak, mert bár mindenki szeret nyerni, és szereti ezt a játékot, azért a meccsek után nem ritka, hogy a játékosok leülnek egy-egy sörre, és a világ nagy dolgairól beszélgetnek. Ez így van jól. Egy „baj” van: egy masters fociversenyen elsétálgathat az embert, egy kosármeccsen elkosarazgathat, de a vízben…, hát, ott úszni kell. Én minden nap úszom, egy kisebb egészségügyi kényszerszünet után most kezdtem el egyébként újra az úszást. Úgy néz ki, a csapatnak augusztus elején Szlovákiában, Pöstyénben lesznek edzései, szóval készülünk majd a tornára. A fiam is készül, biztos vagyok benne, hogy az ő meccseiken nagyon sokan lesznek majd a lelátón” – fogalmazott Kásás Zoltán.
A 17. FINA Masters Világbajnokság augusztus 7-én kezdődik, 20-ig tart, a vízilabdatornát a Hajós Alfréd Uszodában rendezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése