2017. június 6., kedd



A HVG.hu írt cikkében az Ökumenikus Segélyszervezet május 31-ei közgyűlésérőel, amelyből kiderült, hogy a szervezet felügyeleti bizottsága május közepén ülésezett. Ezen az eseményen pedig egyhangúlag felkérte Lehel Lászlót, hogy a segélyszervezet törvényes működésének biztosítása érdekében vonja vissza tevékenységének felfüggesztését, és térjen vissza elnök-igazgatói feladatainak ellátásához. Ez 2017. május 15-én megtörtént." Lehel így folytatja elnöki munkáját.


"Ünnepi év volt dolgos hétköznapokkal", ezt mondta Lehel László a szervezet honlapján található beszámoló alapján a közgyűlésen, amelyen részt vett "az Ökumenikus Segélyszervezetet alapító egyházainak vezetői, illetve delegáltjai, a szervezet vezetői, illetve munkatársai". Az elnök úgy látja, "a szervezet magyarországi tevékenységében 2016-ban is az esélyteremtés kapta a legnagyobb hangsúlyt".
A közgyűlés foglalkozott az Lehelt érintő ügynökkérdéssel is: Lehel korábban felfüggesztette vezetői posztját, hogy "magánemberként reagálhasson a vádakra". Ezt megtette: elismerte, hogy jelentett. Az állambiztonság emberei annak idején "azt mondták, azzal a feladattal bízták meg őket, hogy segítsék az állam és az egyházak együttműködését. És az is szóba került, hogy a munkámmal elősegíthetem, hogy külföldön pozitívan ítéljék meg azt az erőfeszítést, amit a magyar állam az egyházakkal való viszony rendezésére fordít". Lehel vállalta a munkát, a megmaradt dokumentumokból az derült ki, lelkesen végezte feladatait, írta jelentéseit. Az MNO azt emeli ki a titkosszolgálati jellemzéséből: "leleményes, kényes helyzetekben feltalálja magát, jó megfigyelőképessége van, takarékos és titoktartó" - írja a HVG.hu.
A felügyelőbizottság egyébként elhibázottnak tartja, hogy Lehel együttműködött a titkosszolgálattal, de a fenti, vezetését visszaállító döntést látta helyesnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése