2013. április 2., kedd

Zűrös bevallások

Figyelemelterelésre szolgálnak a parlamenti képviselői javadalmazás átalakításáról szóló Fidesz-ötletmorzsák – írja a HVG a holnap megjelenő legfrissebb számában.

Aligha van még egy hivatalos jövedelem-elszámolás Magyarországon, amit büntetlenül lehet oly hanyagul – vagy éppen szándékosan hiányosan – kitölteni, kint a parlamenti képviselőkét. Évről-évre kiderül, tucatszám adják le a törvényhozók a megtévesztő vagyonnyilatkozatokat, vannak, akik államtitkári fizetésüket „felejtik le”, vannak, akik olyan kuszán töltik ki az iratot, hogy azon lehetetlen eligazodni – mint az a HVG két héttel ezelőtti összeállításából is kiderül. Tehetik, hiszen a szabályokat előíró, többször módosított 1990-es törvény gyakorlatilag nem tartalmaz szankciót – hacsak nem tekintjük annak, hogy a lebukottak utólag egyszerűen átírják a dokumentumot -, ahogy azt sem bünteti, ha valaki a pénzfelvételnél szegi meg az előírásokat, például illegálisan tesz zsebre két helyről költségtérítést.
A Fidesznek éppen az utóbbival gyűlt meg a baja. Miközben közpénz-takarékosságról prédikálnak, sorra derül ki a frakció tagjairól, hogy tiltott módon felveszik a parlamenttől a teljes költségtérítést, miközben önkormányzati vezetőként a helyhatóság is utal nekik e címen. A kormánypárt ilyenkor hagyományosan úgy reagál, hogy azt üzenje a választóknak: vannak egyéni kisiklások, de a párterkölcs makulátlan. Ezért belső eljárásban büntetik meg a törvénysértőket. A Papcsák Ferenctől Zsiga Marcellig, Cser-Palkovics Andrástól Rónaszékiné Keresztes Monikáig terjedő esetek száma azonban arra utal, rendszerhibáról van szó, aligha hihető , hogy ilyen sokan lettek volna alulinformáltak egy szabályról, amit ők maguk hoztak. Kérdéses még, a vádhatóság mindezt hogyan értékeli, lapzártánkkor ugyanis csak a feljelentés-kiegészítésnél tartanak, miután Molnár Csaba (MSZP) kérdést intézett a dupla költségtérítések ügyében Polt Péter legfőbb ügyészhez. Szinte biztosra vehető azonban, hogy az érintettek büntetőeljárás nélkül megússzák az ügyet – éppen a jogszabályok hiányosságaira hivatkozó indokolással.
A teljes cikk a HVG holnap megjelenő számának Társadalom rovatában olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése