2013. január 29., kedd

Többszörösen alázzák a közmunkásokat

013. január 29. kedd, 07:08 Írta: Népszava

Nyomtatás PDF
balaton_0129Ha nyernek is az üdülési pályázaton, utazási költséget nem nyerhetnek. Így azt a 49 ezer forintjukból kell kigazdálkodniuk.
Többszörösen alázza meg a kormány az úgynevezett "szociális, üdülési pályázatával" a közmunkásokat: egyfelől elvárják tőlük, ha nyernek is a pályázaton, maguk fizessék ki az utazás költségeit; ám nem valószínű, hogy a 49 ezer forintos közmunkásbérből ki tudnák gazdálkodni a vonatjegyeket. Másfelől pályázni csak az interneten lehet: miután a közmunkás kinyomtatta a palyazat.erzsebetprogram.hu oldalról a pályázói nyilatkozatot és a munkáltatói igazolást, a kitöltött formanyomtatványokat egy szkenner segítségével be kell fényképeznie, majd az így létrejövő elektronikus dokumentumok csatolásával pályázhat csak az "ingyen" üdülésre. Viszont nyilvánvaló, a kelet-magyarországi közmunkáscsaládokban sem állandó internetkapcsolat, sem szkennerek nincsenek, így éppen azok nem élhetnek a kormány által felkínált lehetőséggel, akiknek pedig a legnagyobb szükségük volna a kikapcsolódásra a mindennapi nélkülözésben.
A Belügyminisztérium által kiírt pályázatra 50 millió forintot szánt a kormány, és március 20-ig, illetve addig lehet rá jelentkezni, amíg a rendelkezésre álló összeg el nem fogy. A pályázatban 12 szálloda vesz részt, köztük egy tihanyi jacht klub is. További érdekesség, hogy a pályázók ahhoz is hozzá kell hogy járuljanak, hogy videofelvételeket készítsenek róluk egy, az Erzsébet-programot népszerűsítő kampányfilm céljából. "Nagy szükség van a közmunkások üdültetésére, de nem ebben a formában, ez a pályázat színtiszta cinizmus" – mondta a Népszavának Kordás László, a Közmunkás Szakszervezet főtitkára, majd hozzátette: a közmunkások legnagyobb problémája nem az, hogy nem mehetnek el nyaralni, a gondok sokkal mélyebben vannak; egy átlagos kelet-magyarországi közmunkást sokkal jobban foglalkoztat a vasárnapi ebéd kérdése, illetve hogy be tudja-e fizetni a sárga csekkeket, semmint hogy a Balaton után sóvárogna. "A nyaralás gondjánál lényegesen súlyosabb kérdés, hogy ma Magyarországon miért van különbség munkaviszony és munkaviszony között, miért van az, hogy a Munka Törvénykönyvében rögzített minimálbér a duplája a közmunkásbérnek" – fűzte tovább Kordás László, megjegyezve még, hogy méltatlan, ahogy az állam az általa foglalkoztatottakkal bánik.
Hasonlóan cinikus gesztusként értékeli a pályázat kiírását Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet önrészt várni olyan emberektől, akiknek kenyérgondjai vannak. "Ha a közmunkások problémáira rámutató kritikák érik a kormányt, mindig azt mondják, ne vegyük el a siker ízét. Nem értik, hogy az üdülésnél sokkal súlyosabb gondok nyomasztják a közmunkásokat" – mondta el a Népszavának Nyakó István, aki hozzátette, egy furcsa habos-hamis kép élhet a kormány fejében a vidéki közmunkásokról, énekelgető fejkendős asszonyokkal, fonókkal, népi romantikával. A politikus végezetül rámutatott: érdemibb segítség volna, ha a kormány januárban és februárban is biztosítana munkalehetőséget a közmunkásoknak; de ha másra nem képes, legalább kitolhatná kicsit a pályázat határidejét, ugyanis így a munkanélküli közmunkásoknak összesen kevesebb mint három hete marad (március 1-jétől március 20-ig), hogy munkát is találjanak, és jelentkezzenek a pályázatra.forrás:Észak.online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése