2013. január 24., csütörtök

Tarlós főpolgármestei hivatala a szegényektől a támogatást elszedik, de maguknak jutalmat osztogatnak

Százmilliók jutalmakra a Városházán
Több mint 300 millió forint jutalmat kaptak tavalyi munkájuk után decemberben a főváros vezetői és a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói - derült ki a Városháza által kérdésünkre küldött válaszokból. Tarlós István főpolgármester megválasztása óta egyszer sem vett fel év végi jutalmat, ám helyettesei - hasonlóan 2011-hez - igen.
Az öt helyettes - Bagdy Gábor, Csomós Miklós, György István, Szeneczey Balázs és Szentes Tamás - tavaly év végén bruttó 1,5-1,5 millió forint jutalmat kapott, ami összesen 7,5 millió. A 985 fős igazgatási apparátus munkáját pedig fejenként átlagosan 314 ezer forint év végi jutalommal díjazták, ami összesen 309 millió forint. A Városháza azt is közölte, hogy az összeg fedezete ezúttal is az éves bérmaradvány-keret volt, "amelyet bér kifizetésén kívül másra, például önkormányzati adósság törlesztésére a jogszabály szerint nem lehet felhasználni".Az öt helyettes - Bagdy Gábor, Csomós Miklós, György István, Szeneczey Balázs és Szentes Tamás - tavaly év végén bruttó 1,5-1,5 millió forint jutalmat kapott, ami összesen 7,5 millió. A 985 fős igazgatási apparátus munkáját pedig fejenként átlagosan 314 ezer forint év végi jutalommal díjazták, ami összesen 309 millió forint. A Városháza azt is közölte, hogy az összeg fedezete ezúttal is az éves bérmaradvány-keret volt, "amelyet bér kifizetésén kívül másra, például önkormányzati adósság törlesztésére a jogszabály szerint nem lehet felhasználni".


A városvezetés munkáját segítő tanácsadók és főtanácsadók ezúttal sem maradtak ki a pluszpénzből. A 2011 év végi jutalomosztásnál még 32 fős létszámú tanácsadói gárda tagjai közül hatan kaptak akkor egymillió forintnál többet, de az átlag 500-800 ezer volt. A Városháza tájékoztatása szerint a tanácsadók a 985 jutalmazott személy között vannak - vélhetően ők "húzzák fel" 314 ezerre az átlagot. Azt lapzártánkig nem sikerült megtudnunk, hogy Tarlós helyettesei közül ki fizette vissza vagy ajánlotta fel jótékony célra a jutalmat.

Orbán Viktor szerint ugyanis "veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni". A miniszterelnök még szerdán kifejtette, az önkormányzatok irányítói is az ország vezetői közé tartoznak, ezért esetükben sem indokolt, hogy munkájuk után plusz pénzt vegyenek fel. Ezért is "kérte" nemrég a jutalmat kapott kormánypárti polgármestereket és alpolgármestereket országszerte a Fidesz arra, hogy vagy fizessék vissza a pénzt vagy támogassanak vele valamilyen nemes célt. A pártelnöki "kérés" teljesítéséről éppen tegnapig kellett referálniuk a pártközpontnak.

Helyben marad a pénz?


"Az fizesse vissza, aki lopta ezt a pénzt (...) aki azonban megdolgozott érte, kiérdemelte, az ajánlja föl valamilyen társadalmilag hasznos célra" - mondta a tavaly év végén csaknem kétmilliós jutalmat kapott Holovits Huba balatonföldvári fideszes polgármester a sonline.hu-nak, hozzátéve: ő a helyi vitorlás egyesületet támogatja azzal a kéréssel, hogy fordítsák a pénzt a balatonföldvári fiatalok vitorlásoktatására.

A helyi egyesület, a Vizisport és Vitorlás Egyesület elnöke Holovits Csaba, a polgármester testvére. Az egyesület vélhetően nagyon örül majd a pénznek, mivel az üvegzsebtörvény szerinti "közeli hozzátartozói" kapcsolat összeférhetetlenséget jelent, így civil szervezetként nem pályázhat önkormányzati támogatásra, közpénzre. Nem tudni, az egyesület mely céget bízza majd meg a hirtelen jött pénzből a - polgármesteri szándék szerinti - vitorlásoktatással, mindenesetre éppen ezzel foglalkozik a balatonföldvári bejegyzésű Holovits Sailing Kft., melynek ügyvezetője és tulajdonosa maga a polgármester.

forrás: Népszava
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése