2016. június 8., szerda

Orvos kaparintotta meg Karinthy műtétjének iratait

Orvos kaparintotta meg Karinthy műtétjének iratait

 Kiderült, hogyan kerültek ki Karinthy Frigyes 1936-os agyműtétjének leletei a svéd klinikáról. Az 1970-es években egy magyar orvos a kórház pincéjében felkutatta, majd fogta és elhozta a régi dokumenéhány napja egy antikvárium árverésén bukkant fel az értékes dosszié. Benne Karinthy leleteivel és fényképekkel, hárommilliós kikiáltási áron. Az iratokat az író unokája is kereste a klinikán, de már nem voltak ott. Kiderült: az 1970-es években Magyarországra hozta a dossziét egy kint praktizáló, Karinthy-rajongó magyar orvos.

1975 szeptemberében az Új Írás című folyóiratban dr. Buzády Tibor publikált egy cikket a leletekről, ebben leírta azt is, hogyan találta meg őket a stockholmi kórház pincéjében. Azzal kezdődött, hogy a stockholmi ma­gyarok farsangjának tomboláján megnyerte az „Utazás a koponyám körül” című regényt, amelyben Karinthy részletesen ír az agyműtétjének körülményeiről. Dr. Buzády rádöbbent, hogy ez pont az a kórház, ami előtt na­ponta jár, és ő maga is küldi oda a betegeit. „Sokat nyomoztam a sárguló papírok után, az idegsebészet iratai végül a Karolinska pincéjébe kerültek”
Az is kiderült: egy idős titkárnő segített neki a nyomozásban, aki már annak idején is ott dolgozott. Végül úgy döntött: megtartja a paksamétát. Azt továbbra sem tudni, hol kallódtak az iratok az ő halála után, mígnem a napokban felbukkant a mappa egy árverésen. Az író unokája, Karinthy Márton felháborodott, hogy nem a családnak szóltak róla először. A Központi Antikvárium vezetője szerint nem volt kötelességük értesíteni. Jogi szempontból ugyanis az iratok nem a leszármazottakat illetik.
– A dosszié sosem volt a család tulajdonában. Teljesen jogszerű az árverés. Karinthy úrral közösen keressük a megoldást, de ajándékba természetesen nem tudjuk odaadni – közölte Bálinger Béla antikvár vezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése